Wind.

on donderdag 17 november 2016


Het was hier zowat storm vandaag. Wát een wind. Nou waait het op het platteland natuurlijk ook harder dan in de beschutte bebouwde kom.

Nou en al dat blad meteen van de bomen natuurlijk.

Ja ..... dat blad, er kómt me een partij blad af van onze bomen. Het eikenbosje langs de rand van de tuin, waar zo'n zes eiken staan, dat geeft een heel mooi tapijtje van blaadjes op het gras. Dat blad wordt hier in de omgeving netjes opgeharkt, en wij doen dat ook maar.

Maar dit jaar gaat het niet op de composthoop. Het zit vol met eikels natuurlijk. En daarbij, compost en mest hebben we genoeg met al dat gras en met meerdere biologische veebedrijven in de omgeving, Ik denk niet dat het een probleem is komend voorjaar om aan bemesting voor de tuin te komen. Dus dat eikenblad .... dat moet ergens anders heen.

We hadden al wel bedacht dat we ook hier écht niks van het terrein willen afvoeren. Elke gram organisch materiaal, of het nou keukenafval is of bladafval of poep van de dieren, gaan we hergebruiken op het terrein. Dus wat doen we met al dat eikenblad? Wat nogal lastig verteert?

Heel simpel.

Het blad komt van de boom, nou, dat geef je gewoon terug aan de boom! We kieperen de bakken met eikenblad gewoon terug in het eikenbosje. De bomen kunnen de mineralen die ze in al dat blad hebben gestopt, prima hergebruiken! Je ziet daar uiteindelijk helemaal niks meer van terug, het wordt gewoon opgegeten!Als ik de bak heb leeggegooid onder een grote eik, en wegloop .... hoor ik ...... BURB ......

..... dat is 'booms' en het betekent ... Bedankt! Lekker!! Nou graag gedaan hoor! :D

Verder, wat streeknieuws uit de krantjes. Altijd leuk. Ik zie hier dat ik een belangrijk evenement heb gemist. Er was een bijeenkomst van de Stoere Ondernemende Vrouwen hier uit Nieuwleusen en omgeving. Oh wat jammer daar had ik graag bij willen zijn. Heel erg ondernemend ben ik nog niet, nog geen bedrijf opgezet ofzo, maar zo'n groepje stoere vrouwen, dat is vast heel inspirerend.


Nou misschien iets voor de toekomst. Eén van de initiatiefneemsters heeft een kapperszaak en modezaak hier in het dorp, dus daar dan maar eens langs gaan! Mijn haar kan wel een knipbeurtje gebruiken, en mijn kast wel een leuk truitje of leuke broek of rokje ofzoiets! :D

Verder streeknieuws ..... het fietspad voor ons huis gaat er echt komen binnenkort. Gelukkig maar. We missen hier ons avondwandelingetje, omdat we niet over de weg kunnen lopen. Het is hier stikdonker, en de weg is 's avonds meestal wel heel stil, maar af en toe komt er een auto langsscheuren, dus voor wandelaars is het niet geschikt. Kom maar op met dat fietspad!

Ja en nieuws over supermarkten blijft ook altijd interessant. Wat doen ze op maatschappelijk gebied, en wat doen ze aan biologisch en aan lokaal? Kijk nou, de Aldi gaat samenwerken met de voedselbanken. Goed! Dan binnenkort maar eens langs bij de Aldi in Nieuwleusen.

Maar vandaag was ik bij de Plus, die ernaast zit. Gewoon, uit nieuwsgierigheid naar hun bio assortiment. Biologisch brood kon ik daar óók al niet vinden, maar wel een hele hoek met bio groente. En ook zoveel mogelijk lokaal. Mooi Plus!Nou ja en dat brood moeten we dan zelf maar weer gaan bakken. We eten het weinig, ik denk een broodje of twee per week. En zelf brood bakken is natuurlijk ook leuk om te doen, vooral het kneden. Ik mis dat echt!

Verder vandaag, de auto uitgeladen en de spullen opgeruimd. Morgen een laatste lading spullen halen in Wildervank. Die staan al een half jaar geduldig bij mijn moeder in de garage te wachten, tot ze eindelijk es worden opgehaald.

Buiten gaat het inmiddels weer stormen, en binnen is er thee ... en vuur! :D

3 reacties:

ivoorwit.blogspot.com zei

Gezellig, jullie huis in de avond. Eind van de middag kwam ik er langs. Groetjes, Thea

Barbara zei

Dat eikenbosje met die bergen blad ertussen is vast ook een heerlijke winterschuilplaats voor veldmuizen en andere kleine buitendiertjes.

Bianca van Dalen zei

Wat slim om het gewoon terug te geven aan de natuur! Veel betere oplossing dan elke keer de groencontainer aan de weg, ben je ook weken bezig met dat blad!