Pastinaken pannenkoek met pastinaken creme fraiche.
Iedereen weet het inmiddels al wel .... dat het mooi zou zijn voor de planeet en ook voor onze eigen gezondheid, als we wat meer lokaal en van het seizoen zouden eten. En dan ook nog alles zo vers mogelijk natuurlijk ......
..... maar ja, kán dat in ons koude kikkerlandje? Kún je het hele jaar vers van eigen koude grond eten?
Nou, ik kan je inmiddels uit ervaring vertellen, ja, dat kan dus!
Het kan simpeler, duurzamer, goedkoper en gezonder.
Vandaag in de hoofdrol .... de pastinaak! (en wat koriander die grappig genoeg best tegen wat vorst kan!)
Eerst even langs het winkeltje van De Zonnehorst, en daar zag ik die grote flessen met verse karnemelk. Karnemelk is ook zo'n heerlijk drankje om mee te kokkerellen, het heeft veel meer smaak en een beter verteerbare structuur, dan gewone melk. Lekker bijvoorbeeld in pannenkoekbeslag.
... en zo kom je door wat je tegenkomt vanzelf op een recept ..... pastinakenpannenkoek met pastinaken-creme fraiche.
Je neemt twee flinke pastinaken, goed wassen, en dan raspen op een grove rasp. Dat ruikt al meteen heel lekker. Want de geur en smaak van pastinaak is heerlijk. Met twee van die wortels heb je een hele bak vol met rasp. De creme fraiche saus maak je meteen, vóórdat de pastinaak verkleurt.
Ik nam hiervoor één bekertje creme fraiche, twee handen vol van die lekkere pittige pastinakenrasp, peper, zout, fijngesneden koriander, en een drupje citroensap. Door elkaar scheppen en wegzetten in de koelkast.
Of nee, wacht, neem even een crackertje, en proef es van die saus!!
Zie je nu hoe lekker die verse pastinaak is? Het geeft alles een heel bijzonder en pittig smaakje, het zit iets in tussen wortel en mierikwortel, vind ik.
Ja en dan heb je nog een dikke bult over van die rasp. Die gaat door het pannenkoekbeslag.
Dus, beslag maken van 250 gram meel, een theelepeltje bakpoeder, twee eieren, een halve liter romige karnemelk, en wat zout, peper en zo je wilt wat kruiden. En daar gaat alle overgebleven pastinaak rasp doorheen.
En dan aan het bakken!
En op zo'n gloeiend hete knapperige pannenkoek schep je een flinke lepel (of twee) van de romige pastinaken creme, en dan oprollen, of zó opeten.
Stroop erover .... nóg lekkerder-der-der!!
.... heb je zelf ook een favoriet pastinaken recept?
1 reacties:
pastinaak nomnomnom ik at gisteren pastinaaksoep met verse gember en een scheut creme fraice
X Es
Een reactie posten