Onafhankelijk??

on zaterdag 23 januari 2021







Langzaam wordt het alweer wat lichter buiten, en kruipen de narcissen op de vensterbank uit hun bollen. De dag begint meteen geel en fleurig, met die vrolijke zonnetjes daar.


En verder ..... belde buurvrouw Hillie gisteren. 'Hebben jullie water??


Ik meteen proberen natuurlijk. Maar nee, er kwam géén water uit de kraan. Dus ging ik maar eens kijken bij de heren van het fietspad, en ja hoor, daar was een fontein te zien die uit de sloot opsteeg. Ze hadden daar per ongeluk de waterleiding geraakt.






Tja. Géén water. Ik dacht, een lek in de sloot, dat zal dan wel een hele tijd duren voordat dat gerepareerd is. Onmiddellijk kreeg ik vreselijke dorst, want zo werkt dat. Er was geen druppel water in huis, en niks in de theepot, en ook niks in de koelkast. Want sap en fris enzo drinken we niet. Wel melk, dat wel. Maar ik wilde water!


Vroeger had ik hele voorraden op zolder, pakken water en kaarsen en blikken groente enzo. Maar sinds we hier wonen allang niet meer. We zijn toch zelfvoorzienend? We hebben toch regenwater?


Tuurlijk was AH gewoon open en had ik water kunnen halen. Ook bij de buren verderop. Maar ik vond het wel een boeiende test. Regenwater drinkbaar maken. Dus, tien liter water uit de regenton geschept. Het heeft nog onlangs geregend dus het was vers. Dat water is gezeefd door een doek, toen flink gekookt en toen wéér gezeefd.


💧💧💧💧💧

 






Ondertussen waren er buiten onmiddellijk drie busjes gearriveerd en waren de mannen van Vitens hard aan het werk. De mannen van het fietspad hadden al meteen een dammetje gebouwd in de sloot zodat Vitens met droge voeten aan het werk kon. Wat een vakwerk allemaal! 👍👍


Binnen het uur was de leiding gerepareerd en hadden we gewoon weer mooi helder water uit de kraan.







En zat ik dus met tien liter gefilterd regenwater. Tóch maar een paar kopjes van gedronken. Uit nieuwsgierigheid. Want je weet maar nooit of het niet een keer nodig is. Nou, er zat wel 'een smaakje' aan. Maar het is gewoon te drinken, dus. Ik heb er niks aan over gehouden.


Dus dat weten we ook weer.


En ook vandaag was er pech. Vanmorgen deed de ketel ineens niks meer. Fout in de brandstofklep, zei het schermpje. Op www stond bij deze foutmelding, dat je dat niet zelf kon verhelpen. De vakman bellen!


En dat had nogal wat voeten in aarde, want onze eigen installateur zag het niet zitten. Hij had géén onderdelen voor een Vaillant ketel. 'Vraag maar een ander.' Nou ja! Gelukkig is hier in het dorp een meedenkende installateur die uiteindelijk wel wilde komen. Ook al zijn we geen klant bij ze. 


Nou, nu dus wel! 😊


 




En zo zie je maar weer ..... dan denk je als zelfvoorziener onafhankelijk te zijn ... maar je bent het beslist niet. Er hoeft maar iets kapot te gaan en je bent afhankelijk van diensten en services en vakmannen. 


En gelukkig zijn die er! 😊






Vanmiddag met Brit een rondje bos. 


Het is daar erg mooi, op een zonnige dag in januari. Ik hou van die kale bomen, je kunt nu mooi hun skeletten zien. Zonder dat gefrutsel van blaadjes enzo. Gewoon, rechttoe, rechtaan, de boom zoals die is. 


Overal zag je groepjes van drie, als drie gezusters. 







En mooie open plekken in het wat dichtere bos, met felgroen licht mos.


Op de grond vind je ook van alles. Je moet wel even goed kijken. Want deze takjes hier onder, van de larix, dat lijkt misschien maar niks ..... 


.... maar als je ze meeneemt naar huis, in je tasje ......






..... dan heb je ineens een prachtig ornament! Iets wat steeds mooier wordt hoe langer je er naar kijkt. De half vergane Larix appeltjes zijn nu nog steeds de moeite waard.  








Een mooie collectie, meegenomen uit het bos. Gewoon van de grond opgeraapt. Sparrentakjes, en jong blad van koningskaars, voor thee, en blad van brem en larixtakken, voor decoratie. En ook nog een paar bladeren van het eikenvaren om onder de eiken uit te strooien. Want ik wil erg graag varens in dat eikenbosje. 


Alle blaadjes en takjes en bloemen die je in de natuur vind, zijn de moeite waard om ze van héél dichtbij te bekijken. Zo had ik vorig jaar een hele collectie vioolbloemetjes verzameld, en heb die toen gedroogd. Ze waren zó mooi ..... maar na het drogen was het mooie ervan half weggevaagd. Het was een soort bruin geworden.


Daarom probeerde ik vandaag iets anders. Met een paar viooltjes, gevonden in de tuin.  Ooit, lang geleden, heb ik eens bloemen op textiel gehamerd. Echt! Maar de details weet ik niet meer precies. 






Dus, maar gewoon proberen. Het ging natuurlijk eerst helemaal fout vanmiddag. Ik sloeg de bloemen tot moes. Dat zal ik je besparen. 


Daarna heb ik op het www gezocht, en vond wat tips. Ik probeerde het voorzichtiger, met wat papieren tape op de bloemen geplakt. Dat ging al beter. Maar de kleur kwam toch nog niet goed over. Toen heb ik de bloemen éérst in een oplossing gedoopt van verdunde appelazijn. Ik nam op de gok ..... half appelazijn en half water.  


De bloemen erin dopen, dan met de goede kant omlaag op wit textiel leggen (een oud servet) en vast tapen. Dan héél voorzichtig op de blaadje hameren. Eerst de ene kant, dan de lap met bloemen en al omdraaien, en de andere kant hameren.


 








Je krijgt dan de afdruk van de bloemen, inclusief de prachtige kleuren, op het textiel. Zoals je hieronder ziet, moet je ook het steeltje weghalen. Ik had dat alleen gedaan bij de onderste bloem, en niet bij de twee bovenste, waardoor je daar groene vegen ziet.


Nou, zo heb je misschien weer een ideetje opgedaan voor een lange avondklok-avond! Wél overdag eerst even op zoek naar bloemen. Maar die zijn er alweer hoor! Madelief, viool, paarse dovenetel, paardenbloem, er is al volop!


En verdere details zijn vast wel te vinden op www.



 




Bij mij eindigde de dag met bakken. Twee maisbroden en één pompoentaart. En dan vind ik ons toch alweer behoorlijk on-afhankelijk, met al die ingrediënten voor brood en taarten die gewoon uit onze achtertuin komen! 


Zelf de 'noodvulling' voor de taart, de paarse pronkbonen, zijn eigen teelt!






En in plaats van citroen (in de taartvulling) gebruik ik bladeren van de citroengeranium, fijngesneden, die je gewoon op de vensterbank kunt opkweken. Het hele jaar door.


Want citroenen kweken .... dat lukt mij nog niet zo erg. 






 



Ik wens je een zonnige zondag!


🌞🌞🌞





11 reacties:

Marie zei

Ik heb al wel van mijn gekochte biocitroenen kleine plantjes gekweekt, maar die zijn pas een centimeter of 4.😀.
Ik wist niet dat je citroengeranium kon eten. Die heb ik ook van een kopstek van een dinnetje gekregen.

MC zei

Water... één van mijn stokpaardjes !
Ik zag op internet een filmpje over mensen die hun regenwater opvangen en distilleren, in een soort thermosachtig ding - ze distilleren 4L per keer. Het is gangbaar om te lezen dat dat ongezond zou zijn, maar dat is volgens hen niet waar. Sowieso neem je geen mineralen of vitamines uit water, die plas je weer uit. Dus inderdaad, waarom geen regenwater drinken - al dan niet gedistilleerd ?

Het wordt al helemaal lente bij jou in huis ook, Clarien, prachtig !

En de larix ga ik opzoeken, wat een mooie takken met appeltjes...

Jeanet zei

Hoi Clarien
Bij Ikea had ik een citroenboom gekocht en daar groeien elk jaar citroenen aan, dus het kan wel.
Ze zeggen dat ze moeilijk zijn, maar dat valt reuze mee. Ze zijn nu zo groot geworden dat ze niet meer naar binnen kunnen. Kan wel, maar de pot is zo groot.
Ze staan in een onverwarmde ruimte, achter glas weliswaar, op het zuiden. Je moet wel wat geduld hebben want het tweede jaar
Zijn ze pas rijp. Nu staat mijn dochters citroenboom er ook.
Groetjes
Jeanet

Wendy zei

Hallo Clarien. Fijn dat het waterprobleem zo snel opgelost was en jij ook weer wat meer geleerd hebt. Leuk om die takken te zien veranderen van "natuur-rommel" op de grond tot mooi in de vaas. Je moet er oog voor hebben. Onze vaste loodgieter/verwarmingsman is eind vorig jaar met pensioen gegaan. Ik gun het hem van harte (een gouden man) maar ben op zoek naar iemand voor vervanging. Voor de kerst een paar gebeld, ze zouden na de kerst wel terugbellen voor een afspraak. Het is gewoon CV controle, er heeft nog niemand gebeld......Bedankt voor je blog, zo fijn om te lezen. Even iets gewoons, gewoon is iets bijzonders. Prettige zondag, wendy

Véronique zei

Mijn man heeft net deze week een extra filter geplaatst zodat we ons regenwater nu ook kunnen drinken.Voordien gebruikten we het alleen voor de wc's. Uit al onze kranen komt nu regenwater.Er zitten sinds vorig jaar 6 betonnen containers in de grond van elk 5000l.(Beton is blijkbaar zeer goed om regenwater te stokkeren).Dit hebben we beslist sinds we 2 zomers na elkaar de droogte hebben gekend....Met 2 serres en een grote moestuin!! Water wordt op vrij korte termijn een groot probleem en regenwater zouden we beter veel meer gebruiken om de schaarste in de grond te verhelpen.

Clarien zei

Veronique zou je me willen mailen? (Clarien1@zonnet.nl) Ik wil daar wel graag wat meer van weten.

Jeanet zodra Ikea open is ga ik even kijken voor zo'n boom. Het proberen waard! (ik heb al tijden 2 citroenplanten van Vreeken op de vensterbank staan maar groeien ho maar)

Geri Meftah Art zei

Wat een verhaal met het water. Ik volg je blog sinds kort. Het verhaal werd mooier en mooier en ik ben echt verliefd op het idee van de viooltjes overnemen op een doek. En de prachtige vondsten uit het bos.

Lies zei

Onmiddellijk tiny houses in gedachten, Clarien. Velen wonen off-grid, filteren regenwater en gebruiken het voor alles.
Diezelfde kleine huisjes stoken meestal hout, maar hebben toch ook af en toe een vakman nodig...
Lie(f)s.

Willem zei

Een waterig verhaal dit keer. Ik moest wel even terugdenken aan mijn geboortehuis. Op die boerderij waren we op geen enkele nutsvoorziening aangesloten en we leefden grotendeels zelfvoorzienend realiseer ik me achteraf. Het huis bevatte nog een 'melkkamer' waar in mijn vaders jeugd nog de karnton stond. Het is me niet bekend of die toen ook nog daadwerkelijk gebruikt werd. Mijn vader is geboren in 1916, dus kan het hem niet meer vragen.
Water voor het vee kwam uit de pomp, maar daar werd ook water uitgehaald om te koken. Voor de was en de thee kwam het water uit een welput die we gezamenlijk met onze buren hadden. Omdat we een rieten dak hadden werd het regenwater niet opgevangen. Daar kon ik me wel iets bij voorstellen, want de ijspegels aan de dakrand waren altijd bruin verkleurd, wat ons kinderen er niet van weerhield om ze gerust op te sabbelen; onze ingewanden konden er kennelijk goed tegen en de mineralen erin zullen daarin best een positieve rol gespeeld hebben. Met de bewering dat we geen mineralen uit het water opnemen heb ik, zacht gezegd, nogal wat moeite. Heb weliswaar geen
medische achtergrond, maar het komt me uitermate onlogisch voor.
Ik kan me niet herinneren dat boerderijen met een rieten dak een regenwaterput hadden. Boerderijen met pannen daken of golfplaten hadden die meestal wel, maar die waren meestal ook nieuwer. De boerderij waarin ik geboren ben stond onder streng toezicht, -en dat mag je letterlijk opvatten-, van monumentenzorg. Heden ten dage heb ik daardoor nog een moeizame relatie met die club.
Als je een pit van een citrioen of sinaasappel zaait komt er vrijwel altijd een gedegenereerde nakomeling uit die na enkele jaren stekels vormt waar een gemiddelde cactus stinkjaloers op wordt. De kans dat je er na een jaar of vier eetbare vruchten van krijgt is vrij klein. Wel is het stammetje geschikt om er een loot op te enten van een struikje met goede vruchten. Het doet weinig terzake of het onderstammetje afkomstig is van een citroen, mandarijn of sinaasappel. Elke citrusvrucht lijkt geschikt voor een onderstam.

Tamar zei

Hoi Clarien,

Ik wilde wat vragen via de mail, maar kon zo gauw geen adres op je blog vinden. Ben je wel per mail te bereiken?

groetjes,
Tamar

Clarien zei

Clarien1@zonnet.nl