Appelwinden.

on maandag 28 september 2020




Het lijkt misschien zo dat alle werkjes hier allemaal keurig na elkaar gebeuren. Eerst klus één, dan klus twéé, dan drie, en zo verder. 


Dat lijkt zo, omdat ik de foto's netjes op een rijtje zet, hier op het blog. Klus voor klus. Dat lijkt me voor jullie makkelijker om het een beetje te volgen. Maar in werkelijkheid gaat alles door elkaar. Zo bedacht ik me vandaag na het wekelijkse poetsen, dat ik die werktafel boven nou eindelijk eens moest verbreden. Ik wilde van 't weekend een grote plattegrond tekenen, van de tuin voor volgend jaar, maar er was op de tafel te weinig plek. Dus dat moet anders, er moet een tekenhoek komen.


Een tafel halen bij de Kringloop? Ik heb erover gedacht, maar eerst eens kijken bij onze eigen rommel. En op zolder vond ik een rest van een houten plaat, en ook een paar schragen. En daar achter vond ik de grote hamer terug, die al een tijdje kwijt was. (hoe die daar kwam???)






De plaat en de schragen gingen aan de kant en ik ben de hamer gaan wassen. Want er stonden ook nog een paar dozen appels te wachten, sommige al aan het rotten. Het was de bedoeling om appelcider te maken, en daar wilde ik die hamer voor gebruiken, (die dus kwijt was), bij gebrek aan appelpers.


Dus, zo ging dat. Klus één ging on hold en hup, verder met klus twee. De cider. Appels stampen. Of dat werkt? Met een hamer? Nou, niet zo heel erg goed eigenlijk.  









Zoals je ziet komt er niet heel veel vocht vrij. Het wordt eerder moes. Wat ook logisch is natuurlijk met appels. Haha, dat zou je als MOESker toch moeten weten eigenlijk!😂


Maar goed ik ging tóçh maar door. Ik wilde perse met rauw sap werken en niet met de ontsapper of door te koken. Misschien ..... komt het nog wel goed. En het was wel een mooie zelfvoorzienende methode natuurlijk. Om zo de appels te persen. Jammer dan weer dat het niet zo goed werkt.


Uiteindelijk heb ik gesmokkeld, met een flinke scheut water erbij, en toen de staafmixer erop. Toen ging het er al meer op lijken. Nog géén helder sap ... haha ... nee hoor, nog gewoon dikke bruine brij, maar er kwam al wel meer vloeistof drijven tussen de moes. En dat moet cider worden? 🙈






Affijn de bruine brij ging in een groot vat, óók al van Leo gekregen, met wat suiker erbij en een waterslot erop, en staat hier nu achter mij al te borrelen. Vijftien liter appeldrab, daar komt héél wat geluid uit! Na een paar dagen zullen we het zeven en kijken of er flink sap is vrijgekomen.


De plank en schragen zijn omgetoverd tot een flinke tekentafel, maar dat zie je niet zo goed op het plaatje. Het is dat stuk daar links van mijn stoel. Ik laat het nog wel in z'n geheel zien binnenkort.


Enne .... zo'n lieflijke onschuldig appeltje he .... 


 



 


.... die kán me toch een winden laten! Manman. Bella is er niks bij! 😄🍎💨💨




8 reacties:

Anoniem zei

Ik vermoed dat de appelwinden wel iets beter ruiken, dan de winden van de koeien.
Eigenlijk zou je eens een keertje moeten kijken naar een tweedehands slow juicer. Daar krijg je heel mooi sap mee om appelcider te maken. De appels gaan koud met schil en al door de juicer. Echt handig.
Hoeveel suiker gebruik je bij 15 liter appeldrab?

Clarien zei

Ongeveer 25 gram per liter. Het hangt er ook vanaf hoe zoet de appels zijn. Deze waren niet heel zoet. Bij zoete appels hoeft er soms helemaal niks bij. Er zijn recepten voor op www

Le Cadeau zei

Dank je voor de goede tips !
Ik begin al wat te denken zoals jij, door dit blog te volgen, denk ik veel meer : hoe kan ik dat aanpakken met mijn eigen materiaal ?

Waar ik wel eens benieuwd naar ben, is jouw poetsmethode. Want je bent super georganiseerd, en het ziet er daar altijd zo prOper uit bij jou. Hoe je dat klaarspeelt met een halve poetsdag per week, dat intrigeert mij nu wel !

Lies zei

'k Ben (al weer!) benieuwd, Clarien…
Lie(f)s.

Marc Dufraing zei

Ik heb ooit zelf appelwijn gemaakt - zo'n apparaatje waarmee je de appel in partjes deelt - een zelfgemaakte mixer (staaf met mes) op de boormachine - een klein wijnpersje(kringloop zeker te vinden) - en dan in een neteldoek en persen maar - en dan laten gisten. Als je het meerdere jaren wil doen is het te overwegen om deze (kleine) investering te doen.
Succes en laat de cider smaken....

Clarien zei

MC ik zal een keer een log wijden aan mijn huishoudschema. Haha, dat is zeker weten ook een belangrijk onderdeel van het boerderijleven! En Marc ik hou mijn ogen open voor een wijnpers. ;-)

Anoniem zei

Hoi Clarien! In de landleven stond ooit een zelfgemaakte appelpers met een autokrik. Werkt goed! Ik denk dat je de beschrijving nog wel ergens op internet kunt vinden. Wel weer een werkje natuurlijk....

Le Cadeau zei

Fijn ! Ik kijk er al naar uit !