Tikkie zuur.

on zaterdag 27 juni 2020





Ze raken gelukkig weer helemaal in de mode, de gewone Hollandse bessen. Aalbessen en kruisbessen en zwarte bessen. Een tijdlang zag je ze nérgens meer. Alleen misschien nog bij je oma in de tuin.

In de winkels lag alleen .... het buitenland. Lekker zoet. Pitloze druiven, mango's en bananen en perziken en ananas en Italiaanse aardbeien, en vijgen en dadels en van die stervruchten. En abrikozen en nectarines.

Ons eigen makkelijk te kweken licht zure besje ... zag je niet. Die redde het niet tegenover al dat zoete fruit. Maar nu ineens .... is hij er weer! Want lokaal is hip! En verser, en lekker en gezond en duurzaam ook nog.

Het is wel omschakelen. Als je steeds maar die druiven en mango's gewend bent. Haha ... ik moet aan mijn vader denken. Hij was een echte zoetekauw. 'De bek trekt mie in'n vodde.' zei hij als hij alleen maar aan bessen dácht.







Ik vind ze het lekkerst als ik net van de tuin kom, met meestal behoorlijk dorst, en dan tros na tros zo van de struik afritsen en opeten.

Dus zo héél veel bessen zaten er niet meer aan, na al dat snaaien. Op een bepaald moment moet je ze wel allemaal plukken. Als alle bessen rood zijn. Anders gaan ze achteruit en verdrogen. De rode bes is vrij kwetsbaar.

Bij zwarte bessen is het anders. Daarvan pluk je de rijpe dikste zwarte bessen af, die makkelijk loslaten, en de rest die nog groen is laat je zitten. Net als bij bramen. Ze rijpen na elkaar. En zo heb je dus elke keer weer nieuwe rijpe bessen.





Je kunt er natuurlijk limonade of jam van maken, maar dan heb je suiker nodig. Ik heb ze zó, puur, in de vriezer gedaan. En dan in de winter steeds een handje van die bessen in de pap, en in de smoothies van Paul. Stel ik me voor.

Omdat die rode aalbessen door het afritsen iets beschadigd zijn, kun je ze (denk ik) beter niet in doosjes doen. Dat wordt één ijsklont. Wat ik zelf gedaan heb is ze in kleine porties in plastic zakjes gestopt. In een soort 'sigaarvorm' oprollen. Dan kun je voor gebruik er wat van 'afbreken'. Want ze gaan waarschijnlijk wel iets aan elkaar vastvriezen doordat ze een beetje 'lekken'.






En zo zijn de twee onderste lades van de vriezer inmiddels gevuld met vele kilo's fruit. Ook de rabarber zit daarbij.

Omdat ik dit jaar zo min mogelijk suiker wil gebruiken ben je dus meer aangewezen op de vriezer. Dat heeft één nadeel, namelijk als er een keer een stroomstoring is. Dat hadden we dus vorig jaar.

Maar goed. Duimen dat het dit jaar goed gaat. Nou ik doe hem gauw weer dicht want hij begint alweer te piepen. Het is een hele strenge vriezer! 😊





Dag hoor! Pas maar goed op ons kostbaar fruit!

🍓


6 reacties:

Lies zei

Leuk, Clarien een 'sigaartje' bessen!
Hier ook Liebherr -> piept ook makkelijk...!
Lie(f)s.

Anoniem zei

Toen onze dochters klein waren hadden we een garage muur vol aalbessen. De meiden vonden ze heerlijk met een beetje suiker.
Als ze jarig waren gingen ze met vriendinnetjes een plak cake versieren met van alles uit de tuin, kruisbessen, aardbeien en aalbessen.
De vriendinnetjes vonden dat prachtig en hadden het er jaren later nog over.
Maar ach das war einmal.

Groetjes
Annemarie.

Anoniem zei

Heerlijk rode bessen! Helaas hier blijft er niet één trosje aan de struik hangen de vogels eten ze allemaal op. Doe ik er een net over dan heb je zo een vogel die er in verst(r)ikt raakt. Dat wil je ook niet.

Willem zei

Een ding hadden jouw en mijn vader in ieder geval gemeen; ook mijn vader vond rooie bessen ook 'zo zoer as een kreuze' Hij hield ook niet van rabarber en keek altijd met afgrijzen als we een stengel pakten en er van begonnen te eten. Als mijn moeder ons wilde verwennen kregen we soms een klein schaaltje suiker waar we de stengel in konden dippen, maar meestal toch niet. We moesten gewoon even door de zure stengel heen bijten. De groentetuin van mijn geboortehuis was omzoomd met bessenstruiken; rode, zwarte, witte (gele) en kruisbessen. De witte aalbessen waren zoeter dan de rooie weet ik nog. En met de ervaring van de rauwe rabarberstengels in het achterhoofd vonden we de rooie bessen echt niet zuur. WElke grote geest zei ook al weer dat alles relatief is?

Hilde zei

Ik was al benieuwd waar je al je ingevroren oogst liet! Maar je hebt dus een losse/extra vriezer.
Het idee van oogst bewaren met minder suiker spreekt me wel aan.. maar zie nog direct opties.
Ik houd je blog in de gaten.

Jessica zei

Wat een heerlijke rijkdom, zo'n vriezer vol met verse oogst :-)