Een meter kat.

on zaterdag 13 juni 2020





Juni .... en bloemen. Haha wij eten ze zelfs. Niet dat ze nou zoveel smaak toevoegen, maar meer omdat het er zo mooi uitziet. En veel van die bloempjes zijn heel gezond.

Over bloemen gesproken, ik wil je aan iemand voorstellen. Kijk, hieronder zie je het allereerste exemplaar van een nieuwe rozensoort: het is die roos die ik uit zaad heb opgekweekt, en die mag je dan zelf een naam geven.

Dat is namelijk dan een nieuw ras.

Kijk, hier heb je haar .....







Maar ik heb nog geen naam. Weet iemand toevallig een leuke?

Het is een mooi lief roosje, lichtroze, en enkelbloemig. Dat zie je vaak bij uit zaad gekweekte rassen. Die zijn weer 'wilder' dan  hun veredelde ouders, en hebben dan vaak niet die dubbele of zelfs wel driedubbel gevulde bloemen.

En dat is dan weer heel fijn voor de insecten, want die kunnen in die veredelde dikke volle bloemknoppen vaak helemaal niet bij de honing komen. En dat kunnen ze wel in dit enkele bloempje. Het hart ligt open en de bij kan er zó in.







Ik heb twaalf plantjes opgekweekt, uit zaad van onze eigen roos, en het is echt leuk werk. Vooral de verrassing wat voor sóórt roos eruit komt. Inmiddels neem ik uit ieders tuin rozenbottels mee, om het zaad op te kweken. Misschien vind je het leuk om dat ook te proberen?

Leg het zaad (uit de bottels gepeuterd) dan wel eerst een paar weken tussen vochtig papier in de koelkast. Het heeft eerst een koudebehandeling nodig, anders kiemen de zaden niet. Net als bij appels en nog veel meer planten.

En zo heb je na een tijdje heel wat experimenten. Wij hadden bakken vol met fruitstekken en boomstekken en weet ik wat. Die zijn allemaal her en der uitgezet. Maar de rozen en de appels stonden hier nog en die heb ik gisteren allemaal ver-pot en op een kluitje bij elkaar gezet.

Het gaat niet met alle plantjes even goed. De appels hebben een meeldauw-achtig wit schimmeltje op de bladeren. Waarschijnlijk hebben ze te donker gestaan, en te dicht op elkaar.





Morgen op zoek naar wat heermoes. Thee van heermoes wil nog wel eens helpen bij dit soort schimmels. In heermoes zit onder anderen kiezel, en dat is versterkend voor de celwanden. Als je daar mee zo'n plant besproeit, liefst 's ochtends, zodat het goed kan opdrogen, dan kan zo'n plantje zichzelf soms herstellen.

Grappig, de appelboompjes die al uitgezet zijn 'in het wild' achterop het weiland, uit hetzelfde zaad en van dezelfde leeftijd als deze plantjes, hebben geen spóór van schimmel.

Nog een laatste opruimklus vandaag. De compostbakken zijn voor en groot deel leeggemaakt. Alles is op de moestuin en op de pop-up-tuintjes en op de paardenbak gegaan. Het laatste heb ik met de sneeuwschep weggehaald.

En nu is de compost weer op. De nieuwe is al in de maak. Want dat gaat eeuwig door.







En Paul wilde zich vanavond lekker in de éne stoel vleien, maar daar lag Brit al in. Toen maar in de andere, maar daar lag Bossie.

Nou zijn we wél goed voor de dieren, maar ook weer niet gek, dus Bossie ging eruit en Paul erin.

Haha en wat kan zo'n kat zich uitrekken he? Wel een meter lang is ze dan.





Buiten ging ze gewoon verder met zich uitrekken. Als ze goed haar best doet kan ze zich helemaal uitrekken van het ene muurtje naar het andere! Echt! Het zijn net accordeons.

Geniet van je weekend! Tot maandag! 😊🙋



13 reacties:

Anoniem zei

Wat een lief roosje. Wat dacht je van ‘Moeskerroos’
Fiin weekend.

Anoniem zei

Wat mooi.
Ik dacht aan Cornelia.

Fijn weekend
Loes

Anoniem zei

En ik dacht aan Claartje. Omdat het zo`n lief, eenvoudig roosje is. Leuk dat hij al bloeit, ook al is het nog een klein plantje. groet, Jo

Anoniem zei

Rosé Lieve
Een roos die een naam verdient!

Katleen zei

Oh, ik maakte gisteren ook een foto van onze Minneke die helemaal uitgestrekt op de zetel lag te chillen. En zei tegen de kinderen dat dat vast wel een meter was, moesten we haar meten. Haha, die moeke toch...een meter! Nu kan ik laten zien dat er in Nederland ook meterslange katten wonen;)

Jeanneke zei

Ach Clarien, wat een prachtig, puur roosje heb jij opgekweekt. Mij viel direct de naam "Fidelia" in.
Liefs,
Jeanneke.

Hilde zei

Aha, dus dáár komt die roze wildachtige roos vandaan die willeukeurig in onze donkerrode rozenboog groeit..
Dat is dus haar nageslacht!

Iets anders,
Wat ik me ineens afvraag.. hoe is eigenlijk afgelopen met je aardappels en de planten met vorstschade?

Lies zei

'k Sluit het rijtje af met 'aquarel', Clarien, omdat het roosje zo'n waterverfkleurtje heeft.
Lie(f)s.

mrs H. te B. zei

Oh, wat leuk! Dank voor de tip over de rozen - ik ga op zoek naar mooie rozen in de buurt, om mee te experimenteren - ik houd ervan om te prutsen met zaadjes, maar deed het nog nooit met rozen....

Anoniem zei

Moi,

Lieflijk roosje, open hartje, beetje teer maar toch sterk!
Met deze kenmerken leek het me leuk om het roosje aan je moeder op te dragen.
En dan is de naam MOE'skers roosje toch wel dubbelzinnig leuk.

Maar al die andere namen zijn ook leuk!
Het is aan jou Clarien, 't is jou "schepseltje" 😁

Groet'n uit de tuin van de Bruin

Willem zei

Heeft jouw eigen roosje ook nog geur? Bij vrijwel alle gekweekte exemplaren is de geur er uit gekruist ten faveure van meer bloem, totdat je eigenlijk alleen nog maar 'suikergoed-en-marsepeinrozen' overhield. En juist de bloemengeur is voor mij een van de aantrekkelijkste dingen aan bloemen. Toegegeven, ik ben geen tuinier en benader tuinplanten dan ook nooit in die hoedanigheid, en het heeft me wel enige moeite gekost om een Hydrangea 'Annabel', -waarschijnlijk een uitloper uit de buurtuin-, te laten staan. Ik vind de grote bloemschermen afzichtelijk, maar eega houdt er wel van, dus doe je een handreiking in haar richting, net zoals zij het omgekeerd ook vaak doet.
En wat de naam aangaat; wat denk je van Rosa punthorstiana. Er zijn planten met nog idiotere namen. En als je je man wilt vernoemen, dan noem je haar toch gewoon 'Paulina'. Het schijnt dat bloemen altijd een vrouwennaam moeten hebben. Waarschijnlijk adat.

Katleen zei

Ik dacht ook aan Paulien, van Paul en Clarien...

joke zei

'Moesje' vind ik wel bij haar passen met als zondagse naam 'Mussya'.

Zelf heb ik net oleanderzaad laten kiemen, drie van de negen zaadjes kwamen op.
Spannend of ze anders gaan bloeien dan de moederplant. Die bloeit overdadig nadat ik ben opgehouden uitgebloeide bloemen weg te halen. Dat blijkt juist niet te moeten. Op de uitgebloeide aartjes kwamen het jaar daarna juist de nieuwe knoppen.