Hitte-verlof.

on donderdag 25 juni 2020






Ontbijt .... van het land. Zóóó lekker! Dankjewel land!😊🙏 Het was vanmorgen vers maisbrood, belegd met rabarber compote.

De compote was over van gisteravond. Het waren drie stelen rabarber, in stukjes, met één appel in stukjes, en dat samen even kort gekookt in een scheut vlierbloesemsiroop. Met een vleugje kaneel. Géén extra suiker.

Het is een heerlijk fris bijgerecht bij warm eten, maar smaakt ook heel lekker op brood. Wij zijn géén jam eters, maar dit was heerlijk!

En vervolgens ben ik vanmorgen weer op vlooienjacht gegaan. Met dit weer, als je huisdieren hebt, dan zit je er zó onder. Wij zijn niet zo scheutig met anti-vlooienmiddeltjes, maar vandaag moesten ze er alle vier aan geloven. Alle dieren een ampul, en buiten blijven, en alle manden en hun wollen lappen en handdoeken in de was.

En het hele huis en alle meubels gestofzuigd. En de stofzuigerzak weggedaan.




Toen wij hier de eerste zomer woonden hebben we een vlooienplaag gehad. Binnen. In ook zo'n warme periode. Ik schrok me rot toen. Vlooien op de bank en op het kleed. Bah.

Dus, vandaar al deze actie. 😊😊

Op de tuin ga ik elke ochtend braaf als eerste naar de aardappels. Met een bakje, om alle coloradolarven eruit te halen. Het went al. Nu met dat briesje erbij is het geen vervelend werk. Het zijn mooie planten, en er zijn ook veel andere beestjes te zien. Zoals veel soorten libellen.

De aardappelplanten zijn al groot, en bloeien al. En ik buk niet meer bij elke plant om onder de bladeren te zoeken naar de eitjes, want dat is nu géén doen meer. Ik loop tussen de rijen door en haal de kevers en larven weg die ik van bovenaf kan zien.

En zo hou je de planten redelijk goed schadevrij.










Ja dat doen ze dus het liefst. Paren. En véél jongen krijgen.

Stel dat elke kever tien jongen krijgt die overleven. Dan krijg je van één kever dus honderd nakomelingen, want er zijn drie generaties in één seizoen. En tien van die larven vreten een complete plant kaal, dus ga maar na.

Dus .... blijf ik braaf met m'n bakje lopen, elke ochtend.



🍅🍅🍅🍅🍅

Verder heb ik alle tomaten weer gediefd. Dat wil zeggen, de okselscheuten weggeknipt. Ik haal de onderste scheuten helemaal weg, maar de scheuten die iets hoger zitten, waar al bloemtrosjes zijn, daarvan laat ik het éérste blad zitten. Dan heeft de plant minder schade, en houdt méér blad over voor de fotosynthese.

Waardoor hij méér energie heeft om tomaten te laten groeien, en om zich te verweren tegen ziektes als phytophtora.

Ooit geleerd van 'Tomatendokter', een bevriende tuinder, en professioneel tomatenkweker. Supergoeie tip was dat .... want sindsdien heb ik sterkere planten en veel meer tomaten.

En de diefjes ... kun je stekken. Dan heb je láát in het seizoen ook nog verse tomaten!








Een andere tip kreeg ik laatst van Editha. Zij droogt aardbeien. Een handjevol.

Dus van de laatste aardbeipluk, heb ik een handvol mooie middelgrote aardbeien in plakjes gesneden, en gedroogd op een theedoek. Buiten, op een bankje, in zon en wind.









Na het drogen pluk je ze van de theedoek en leg ze nog even op een schotel voor het laatste indrogen. Het duurt wel even want de aardbei bestaat voor het grootste deel uit water. Je houdt dus ook maar weinig over.

Maar die kleine 'aardbei-leertjes' smaken heel sterk, en zijn een lekkere aanvulling voor een zelfgemaakte thee.

Oh ja en wat je óók over houdt is een gevlekte theedoek. Dus neem een oude.

Of een rode.





En toen ... heb ik mijn hoed aan de kant gegooid, want met dit weer heb ik 's middags hitte-verlof!

Haha dat heb ik zelf ingesteld (eigen baas he😊) en het betekent dat er tussen twee en vijf niet op de tuin gewerkt wordt! Wegens te heet! En dan is er tijd voor andere dingen.

Tukje op de bank, uitgebreide koffie, lezen, voetenbadje, administratie, appen, boodschappen, even langs de kringloper voor twee bloempotten.






..... en oja ..... een paar lappen. 🙈



Haha ja zo gaat dat he, bij de Kringloop. Alles is ook zo goedkoop. En het waren mooie fris gewassen katoenen stoffen, bij 'Deuroe Veuroe' hier in Nieuwleusen. Er was een kanten sprei bij, waarvan ik ter plekke pas door had hoe hard we die eigenlijk nodig hebben!

We hebben onze warme dikke wintersprei uiteraard allang aan de kant gedaan, maar dan is ons bed erg kaaltjes. Heel gewoon, met twee witte kussen en twee witte dekbedden. Saai!

Maar dan .... die sprei erop ... en kijk nou joh! Het is ineens mediterraan!!







Ik ging steeds even kijken als ik door de gang kwam.

Nou, wat verder? We eten alweer van de tuin, bijna volledig. Alleen kwam de vega burger dit keer van appie. Maar de tuinboontjes zijn vanmiddag vers geplukt. De sla ook. En de aardappeltjes ... zijn de allerlaatsten van 2019!

Nu een maand overbruggen zonder piepers.





Goed. Hitte-verlof dus. Maar dat betekent wel, dat je dan 's avonds nog een paar uurtjes werk hebt. In de avondzon, als het al wat koeler is.

Ik heb vanavond de hoek met de zadenkwekerij gewied. Hier in dit hoekje staan allemaal groenten expres dóór te schieten, zodat ze gaan bloeien, en we voor volgend seizoen daarvan de zaden hebben. Je ziet bijvoorbeeld de zaadknop van een prei.





En de uien, die gaan straks prachtig bloeien.

Hieronder de boerenkool. Die zit ook vol met halmen, waar duizenden zaden uit komen. Alleen zit er hier en daar wat bladluis op.

Maar daar hoef ik gelukkig niet te stofzuigen, of met een bakje er langs gaan. Dat wordt voor mij opgeruimd! Door een heel leger!







En in de paardenbak, bij de mini-tuintjes, was ook nog wat werk. Het is zo leuk om erdoor te lopen. De paardenbak was een zandbak, toen wij hier kwamen. Voor de paarden was dat ooit, om rondjes in te lopen.

Maar nu na drie jaar, en héél veel compost en mest erop, is het al helemaal groen. Met overal paadjes en overal die mini-tuintjes.












En daar zit ik dan! Niet met een bakje koffie, wat je misschien zou denken, maar met een bakje larven! 😄😄

Als laatste een foto van iets moois .....





..... in plaats van .... vlooien, kevers, bladluizen en larven.






4 reacties:

Lies zei

Compote -> veel lekkerder dan jam, Clarien!
't Zijn schone beestjes, maar we willen ze niet natuurlijk...
Wel grote dieven, die van jou. Hier zijn ze amper een centimeter als ze er uit gaan...
Hoe sjiek, vakantie in eigen bed!
Zo'n bloemen heb ik nu ook, omdat het zo mooi. 'k Weet echt niet hoe het verder moet, voor zaad. Vertel je 't me even?
Je kleine tuintjes, leukkk…! Stadskind hé, beginnend tuinier...
Lie(f)s.

Anoniem zei

De sprei is mooi! Qua materiaal en kleur echt passend bij deze warme zomermaanden. Ik vind dat ze bij jullie in de streek mooie spullen verkopen in de kringloop winkels. Goed om de diertjes te behandelen, doen wij ook met onze binnenkat. Een vlooien invasie ed is niet alleen heel vies maar ook heel slecht voor de gezondheid van mens en dier en kan ziektes veroorzaken. Vind deze zomermaanden ook heerlijk, het leven is veel intenser in tegenstelling tot de late herfst en wintermaanden als wij ons letterlijk en figuurlijk meer naar binnen keren. Alles groeit en bloeit nu en bruist van leven.

Willem zei

Een oud Drents gezegde over vlooien is "Als je je maar lang genoeg niet wast, laten zelfs de vlooien je met rust". Daaruit mag je voorzichtig concluderen dat vlooien vooral gedijen op een schone voedingsboden.
Nou kan ik me niet herinneren ooit vlooien gehad te hebben. Wel, als je tijdens het melken geen muts of pet op zette, kreeg je, vooral 's winters als de koeien op stal stonden, last van koeienluizen. Ze konden niet overleven op mensen, maar ze kriebelden wel enige uren. We waren niet aangesloten op welke nutsvoorziening ook maar, dus snel even douchen en je haar wassen ging niet zo maar even. En even met je hoofd onde de pomp hielp niet echt en was evenmin aantrekkelijk 's winters.
Dat tomaten en aardappelen zeer naaste familie zijn kwam ik op ongeveer 12-jarige leeftijd achter. In 'de Boerderij', -destijds het vakblad voor elke boer-, stond toen een foto van een aardappelplant waarop een tomaat geënt was. Dat vond ik fascinerend. Heb het toen ook geprobeerd, maar miste alle kennis die ervoor nodig was en waarschijnlijk ook de bijbehorende vaardigheid. Het stekken van tomaten is me later wel gelukt.
Nou even een vraagje, ingegeven door pure nieuwsgierigheid; hoe gaat het met de druiven? Ik heb dit jaar voor het eerst een vruchtdragende druif in een pot. Nog bescheiden; een drietal trosjes.

Mirjam vW zei

Prachtig zo'n wit gespreid bed!
Als je zo kan genieten van al je werk met bakkie kevers, dat is toch mooi. Want ik weet hoeveel werk onze tuin van circa 1000m is ( en de moestuin is daarvan maar een lapje...)👌