Wisseling van de bakken, op woensdag.

on woensdag 26 februari 2020





Terwijl de wilde pruimenboom van de buren mooie bloesems laat wapperen, in hagel, zon, regen, en harde wind, en de appel-pitjes van Wim eindelijk boven de grond komen ....

...... zoek ik naar een bak. Een nieuwe hooi-bak voor Bella.

Want de oude die maakt ze steeds kapot en hij is ook te laag. Al het hooi valt er steeds uit. En dan eet Bella het niet meer op. Want er hoeft maar één veegje mest op het hooi te zitten en dan blieft ze het niet meer. Ze is erg kieskeurig.

Maar kijk. Wat daar staat!







Het is de oude trouwe houtbak, die ooit meekwam met een kuub houtblokken. En die is toen hier blijven staan. Ik sjouw hem van hot naar her en hij is al voor vele dingen gebruikt. Maar hij staat ook altijd erg in de weg.

We dachten erover om hem in april maar op de paasbult te gooien, maar ... och ... het is zo'n vriendelijke bak. Hij hoort eigenlijk al een beetje bij ons.

En nu .... krijgt hij zomaar een nieuwe bestemming!!






Hij wordt de nieuwe hooibak van Bella!

Eerst die oude bak ontmantelen. Het zijn gewoon twee van die losse randen, en een bodem, met flink wat stenen erin om hem vast te zetten.






Er moet flink wat stalmest uitgereden worden, want ik wil de nieuwe bak méér naar achteren plaatsen. Dan heeft Bella méér eet-ruimte.

Als de oude bak weg is komt het zuiveringsteam een handje helpen opruimen.





Brit verjaagt wat woelmuizen in een hoek, en op de ongelijke plekken leg ik de drie plankjes die uit de bak zijn gezaagd. Die komen over de gaten van de woelmuizen, zodat het hopelijk goed stabiel staat straks.

Dan de nieuwe bak halen. Het is géén kleintje.





Het eerste stuk gaat nog wel, maar dan moet de bak door de modder en over de aarden dam, en daar loopt hij natuurlijk vast. Kat eruit jagen. Scheelt ook weer een paar kilo. 😊

Nou. Hij staat!





Zoals je misschien ziet is de bak verder naar achteren. Het slaapvertrek van Bella is daardoor kleiner geworden, maar dat was toch veel te groot. Daar konden wel vier koeien liggen.

En het woonvertrek, vlak vóór de bak, is een stuk groter nu.

Man. Het is hier gewoon gezellig!! Ik denk dat ik maar binnenhuis architect ga worden. 😄😄






En, wat vindt mevrouw er zelf van??

Mevrouw is érg blij.

'WOWWWWWW ..... een echte KOP-KRAB-BAK!! Die wilde ik altijd al!!'






Een kop-krab-bak. Goh. En ik maar denken dat het een hooi-bak was.

Nou, enfin, hoelang hij het uithoudt dat moeten we dus maar even afwachten. Ik ben er weer klaar mee. Het heeft wel de halve dag geduurd al met al, en het is tijd voor wat anders. 

Héél wat anders! 😊😊  Want de nieuwe Taproot zat in de brievenbus!







Ik vind vooral de tekeningen altijd zo prachtig. En het leuke is dat in elk blad alle namen staan van alle mensen die iets hebben bijgedragen. Dus je kunt hun websites of blogs of instagram accounts opzoeken, en daar vind je dan ook weer allerlei mooie dingen.

Eén tijdschrift, en ik ben er wel een week zoet mee!

Bella is inmiddels ook zoet. Ze is blij met de bak en heeft het hooi al bijna op. Nu de groenteprak nog. Leest er toevallig een ervaren boer(in) mee die kan zien of ze nou drachtig is?




Als dat zo is, dan is ze vandaag precies zeven maanden op weg. Nog twee te gaan dus. En ik kan het écht nog steeds niet zien.


Nou ja. Geduld hebben maar.





6 reacties:

Lies zei

Je doet het toch altijd, Clarien ! En iedereen weer gelukkig...
Lie(f)s.

Anoniem zei

Haha.. nou hier zit een ervaren boerin die ook geen drachtige koe ziet. Zo stond ik pas nog voor een verrassing toen de vaars begon te "uieren" en er dus tóch een kalf in zat!
Dus let maar op het uier.

Willem zei

Zou het kunnen dat Bella gewoon jeuk op haar kop heeft? De manier waarop ze tegen de hoekpaal schuurt doet me er wel aan denken. Koeien hebben behoefte aan een schaduw in de zomer en de boom dient tevens om de vacht eens lekker te kunnen schurken en zodoende ontdoen van ongewenste zaken. Op de Afrikaanse vlaktes zijn het de vogels die die taak vervullen, maar bij mijn weten kennen we die niet echt in deze omgeving. Misschien gewoon een keer 'roskammen'in een voorzichtige vorm. Wat ik me nog uit mijn jeugd herinner is dat koeien op stal op een gegeven moment last kregen van luizen en ander kriebelend gespuis en dat we ze dan moesten borstelen. Met vrij harde borstels, dat wel. Maar dat is meer dan 60 jaar geleden. Er zullen nu wel automatische koeienborstels zijn, of iets vergelijkbaars

Jasper en Henny zei

Hallo,

Hier een boerin ;-) . Wat ik weet, is dat, als Bella nog niet eerder gekalfd heeft, ze nu iets begint te uieren. Zoals wij dat noemen. Zo op de foto's kan ik daar weinig van zien. Dan zou ik d'r van achteren moeten zien :)

Groetjes!

Elze zei

Hier geen boerin, maar wel ervaring. Je kunt t kalf voelen. Zet je vuist op het zachte deel van haar flank en geef een paar stevige duwen.
Voor de duidelijkheid, geen stompen maar duwen. De baarmoeder schommelt dan wat en bij de ‘terugschommel’ kun je het kalf tegen je vuist voelen. En een 7 maanden kalf is niet te missen dan.
En dan iets anders, als ik je zuurdesembrood maak kan ik mijn dubbelglas ramen er mee in gooien. Heb je nog een goed advies? Want de smaak is wel prima (dat dan wel weer😜).

Clarien zei

Dank voor de tips!

En Elza wat betreft het brood .. haha ... herkenbaar hoor. Het rijst bij mij de ene keer ook minder goed dan de andere. In de zomer lukt het brood vaak beter.

Je kunt er wat bloem aan toe voegen in plaats van 100% volkoren. Als je toevallig een oude broodbakmachine hebt staan zou je het deeg daar ook in kunnen laten kneden en rijzen. Dat geeft meestal ook een luchtiger resultaat.

En verder, zoals ik het zie, het brood is zeker een stuk dichter en zwaarder dan de luchtige driedubbel gerezen broden die wij kennen uit de winkel, maar daardoor ook veel voedzamer. Minder beleg nodig. Lijkt meer op oerbrood. En het went vanzelf.

Op 2 van die sneden draai je een halve dag! Wat je van gistbrood echt niet kan zeggen! :))