Dwars door de regen op een doorsnee donderdag.

on donderdag 27 februari 2020




Het was een doorsnee donderdag. Zo'n dag waar je haast geen blog van kan breien. Maar ja, als ik niks schrijf dan denkt mijn moeder dat ik ziek ben.

Grapje hoor. 😄😄

Doorsnee dingen zijn soms best leuk. Zelf lees ik graag boeken waar subtiele dingen in gebeuren, en niet zo van die hele extreme. Ook documentaires, van gewone mensen met gewone levens ... héél boeiend!

Nou, doorsnee donderdag dus. Ik begin met die bak, van gisteren, want hij is een doorslaand succes! Bella morst veel minder, en ik kan hem helemaal vol plempen met hooi, en hoef niet steeds elke paar uur bij te vullen.

En de kippen zijn er ook blij mee.





Haha die kippen. Wat een grappig volkje is dat toch. 🐓🐓🐓🐓🐓

Ze zitten daar op volgorde van belangrijkheid. De belangrijkste kippen zitten het hoogst. Dat zijn ook vaak de oudere kippen. De minder belangrijke en jongere kippen zitten op de tweede rang.

En de minst belangrijke kippen ... dat zijn dus die drie witte .... die moeten op de grond! Maar daar zit dan ook weer een hele bejaarde haan bij.

En het is niet zielig, want het wisselt de hele tijd. Soms is ineens een andere haan of hen weer heel belangrijk. Je kan er geen peil op trekken. Maar zelf weten ze het precies!

Alleen die bejaarde haan, die heeft wel pech, want hij moet altijd op de grond.




Een ander doorsnee werkje was het planten van de doperwten. Die groeiden uit hun bakjes. Nu moeten ze de grond in, maar er was één probleem. Of eigenlijk drie. Kippen, koe, en wind.

De koe en de kippen kunnen nu namelijk bij die doperwten, en zullen dat ook zeker doen. Want de doperwten gaan dit jaar in de paardenbak. Langs de randen. Dus daar moet iets op verzonnen worden. Gelukkig kreeg ik óóit een paar mooie mini-kasjes van Leo.

Leo van Gonnie, je weet wel.






En die bakken zijn nu over de doperwten heen gezet. Exit kippen. En voor de koe heb ik er een draad omheen gespannen, en de koe denkt dat op al die draden stroom staat, dus ook exit koe.

Toen kwam de harde wind, en die nam meteen één van die bakken mee. Dus, een paar palen erop. Exit wind.

Van de erwten zie je niks meer maar ze staan er echt onder.




Hieronder staat de knoflook. Het komt al mooi op. Alleen wordt het bijna overwoekerd door het pad ernaast. Daar staat gras op, en ook veel wilde kruiden, die als bodembedekkers steeds over de bedden heen kruipen.

Dus dan moet je af en toe even streng zijn.

Pompompom.







☆☆☆


Hebben jullie dat ook? Dat bijna élke warme maaltijd begint met het tjoppen van een ui? Bij ons gaat er elke dag wel ergens een ui doorheen. Rauw of gekookt of gebakken of geroosterd.

Dus, elke dag heb ik zo'n ui in mijn handen. En ik zie ze veranderen. In het begin, na de zomer, zijn ze hard en sappig en wit.

Nu zijn ze nog steeds vrij hard, maar in het wit gebeurt héél langzaam iets moois. Want de lente breekt erin door ....





In elke ui komt nu een groene kiem. Eérst was die nog heel klein. Maar elke dag, in weer een volgende ui, zie je die kiem groeien. Hij wil omhoog, naar de top van de bol.

Prachtig. Vitaal en levend voedsel.

Ook in de pompoenen, daarin gebeurt hetzelfde. Daar zijn het de zaden, die gaan uitlopen. Als je nu een pompoen opensnijdt, dan zie je dat een deel van de zaden al gaat ontkiemen.







Het is buiten nog koud en winters ... maar in de pompoenen en in de uien en in de knoflookbollen en in de aardappels ....

...... daar begint het voorjaar al!


🌱🌱🌱🌱🌱





Ik heb deze pitten dus maar gezaaid. Het is eigenlijk nog te vroeg om pompoenen te zaaien, maar soms moet je een gokje wagen. Wie weet .... komt de lente vroeg!

Stekken nemen, ik ga er steeds mee door. Veel van wat je om je heen ziet kun je stekken. Bijna alle houtige planten. Zoals de lavendel. Gewoon doen! Heb je straks een héél veldje vol heerlijk geurende lavendel. Langs je pad, of bij je tuindeur.






Stekken en zaaien ... het is er nu de tijd voor. Zet je vensterbanken vol met potjes en zaai wat je tegenkomt. Paprika gehad? Zaai de pitjes. Tomaten gegeten? Idem dito.

Zaai maggizaad en koriander en dille en basilicum. En af en toe wat geks. Ik heb laatst fenegriek gezaaid. En het komt op als een speer!

Nou, toch best wel veel te vertellen, op deze doorsnee donderdag. Nu ben ik aan het pannenkoeken bakken en bad vol laten lopen, want mijn held Paul, die is gisteren naar Utrecht gefietst, daar twee dagen gewerkt, bij Poek en Steijn overnacht, en vanavond fietste hij weer terug .....





..... door de regen.

En dat is dan weer niet zo doorsnee!

🚴🚴🚴


4 reacties:

Lies zei

Eigenlijk mis ik je ook, Clarien, als je niet blogt...
Heel tof om te zien, je kippen en Bella !
Willen of niet, je doet mensen zaaien/stekken... ! Je toont het allemaal zo mooi, 't is zo simpel...
Soigneer je held maar !
Lie(f)s.

Wieneke zei

Staande ovatie vanuit Friesland voor de fietsende held !!

Willem zei

@Wieneke, ik klap met je mee. Niet zozeer om de afstand die Paul overbrugt, maar vooral door de (meteorologische) omstandigheden waarin de prestatie geleverd wordt. Voor een getrainde fietser, wat Paul ongetwijfeld is, is een tocht van rond 120 km, en daar hebben we het in dit geval over, wel te doen. Maar een lage temperatuur, een straffe wind, en met grote regelmaat een vervroegde maartse bui erbij, en dat alles binnen 48 uur, maakt de tocht echt pittig. Respect ervoor.
Wat de uien aangaat; inderdaad je houdt ervan of verafschuwt ze. Binnen het gezin waarin ik opgroeide werd ook veel uit of andere look gebruikt. Alleen mijn oudste broer had er een hartgrondige hekel aan. Hij weigerde om een hap te nemen als er ui in verwerkt was. In mijn jeugdjaren, toen je nog met gemak 12 boterhammen at en dan eigenlijk nog wel meer lustte, bakte ik vaak nog even een ui op voor ik ging slapen. Om niet midden in de nacht wakker te worden met een rammelende maag. En desondanks was ik graatmager en had geen grammetje vet op mijn botten. Op de turnclub zeiden ze vaak dat ik 'een zak met botten' was. Heb er later nog wel eens met weemoed aan teruggedacht, toen de kilo's eraan vlogen door gebrek aan beweging.

Hilde zei

Hè wat grappig dat je bewaarde groenten gaan uitlopen. Mooi beeld.

Leuk om mee te kijken hoe ver jouw stekken en kiemplantjes zijn. Ben benieuwd hoe het met je doperwten gaat, straks. En hoe het afloopt met je vroege pompoen!