Post!!

on dinsdag 18 februari 2020





Ik had het al gezien .... op het blog van Ton vertelde Ton laatst dat hij een aantal peulen van de Johannesbroodboom had opgeraapt .... en dat hij die naar mij zou opsturen. Wat leuk!!!

En die kwamen vandaag, zorgvuldig in een pakketje gestopt, met een leuk briefje en óók nog een heerlijk recept met gerst! Met veel groenten en een stukje pittig vlees en veel slagroom ... lijkt me heel lekker. Een andere eye-opener in het recept was om de gerst éérst te laten weken! Stom dat ik daar zelf niet op kwam!

En dan die peulen ....






Ik heb eerst van één zo'n peul de zaden eruit gepeuterd. Die kun je fijnmalen, en dan als bindmiddel gebruiken. Maar je kan ze ook gewoon zaaien natuurlijk, en dan na een jaartje of tien, twintig, hop, een boom! 😊🌳

Maar die peul zelf, die droge bruine huls, daar ging het me ook om! Die peul kun je roosteren, fijnmalen, en dan is het een zoet poeder, vergelijkbaar met cacao, maar dan zoet. Voor chocomel, of voor in andere zoete recepten en gebak. Het heet carobe, misschien ken je het?

Ik heb alvast één peul opgegeten, gewoon zonder roosteren, en dat smaakte ook al prima!

Nou die bomen nog, dus! Enne Ton, enorm bedankt!! 😊









Vandaag weer heerlijk uitgewaaid tijdens de wandelingen met Brit. Februari liet zich van z'n mooiste kant zien. Wat kan zo'n doorweekt kikkerland dan toch óók mooi zijn .... al dat water en al dat blauw en dan ook nog van die leuke wolken ....

⛅⛅⛅



Vanmiddag heb ik alles maar weer eens geïnspecteerd. Dat moet je vaak doen met al die regen. Lekt het nog niet op de hooizolders? Zitten er soms alweer nieuwe gaten in de balen? Zijn de kuikens al uitgekomen, van dat ene nest in de stal? Want dan moeten ze naar een droge warme plek.






Helaas zijn de kuikens nog niet uitgekomen ... en sterker nog ... ze komen nóóit meer uit. Ze zijn steen- en steenkoud. Moeders is weg! Misschien verjaagd door de katjes? Of gewoon, ineens geen zin meer?

Ik weet het niet maar ik weet 1 ding wel ... deze eieren worden nóóit meer kuikens. Zo jammer, ze zat er al bijna drie weken op dus ze waren al bijna uitgekomen ... en nu .... voor Brit.

En er was alwéér leuke post.






Het waren de bestelde boeken, de laatste set, en ook nog een onverwacht lief kado van Janneke Vink. Als dank voor de toegestuurde Farming Magazine. 

Moet je nou kijken hoe mooi .... wat een geduld moet je daarvoor hebben ....








Met ook alweer een heel lief briefje. Janneke en Ton, jullie hebben het prima getimed! Na een weekend met nogal wat zorg, waren dit twee vrolijke blije en welkome postjes!

En verder allemaal hartelijk dank voor de reacties en emails met beterschaps-wensen voor mijn moeder. Ze is nu dus thuis, en stabiel, maar nog wel erg moe. Gelukkig is ze in goeie zorgzame handen, en ook beschermd door de medicijnen. Binnenkort mag ik ook een tijdje zorgen. 

Hier thuis doe ik het een paar dagen rustig aan. Weinig tuinnieuwtjes dus ... maar dat halen we wel weer in ...

..... volgende week ......

...... of die week erop ....

😊✨





..... of die week dáárop ....

😊✨


4 reacties:

Lies zei

Je mag best eens verwend worden, Clarien !
Spijtig van de kuikens.
En die boom -> die wil ik zien groeien... !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Rustig aan, of zoals de vrienden hier zeggen: Heanig an.
Je tuin updates zijn ontzettend leuk, maar balans en gezondheid zijn veel belangrijker.

Wat lief, die briefjes! En wat een schitterende foto's van je wandeling. Februari kan zo mooi zijn.
Hartelijke groet,
Hilde

Marc Dufraing zei

"johannesbroodboommeel als verdikkingsmiddel" - dit zette me opeens 37 j terug. Kort na de geboorte van de tweeling bleek één van de twee allergisch te zijn voor de -toenmalige- verdikkingsmiddelen van de melk en werd me aangeraden om het meel van de johannesbroodboom te gebruiken - alles is goed gekomen ...

Janneke zei

Hoi Clarien,
Wat een zorgen om je moedertje.. fijn dat ze nu weer thuis mag zijn en hopelijk slaan de medicijnen goed aan. Je wordt dan opeens weer bruut stil gezet bij de broosheid van het leven hè.
Ach, en dan al die kleine kuikens-inwording, zomaar stil en koud achtergelaten. Hoop dat Britt ervan gesmuld heeft :-(
Tjonge wat een water ligt er op het land. Het zijn mooie spiegels en geven weer prachtige plaatjes voor de toeschouwer. Wat leuk dat je van Ton deze peulen heb gekregen. Ik heb nooit geweten dat de buitenkant zoet en eetbaar was. Onze oudste heeft vroeger ook Johannesbroodpitmeel-pap gegeten vanwege allegie.
Wat fijn dat de postbode ook mijn envelop heeft afgeleverd en dat dit op juiste moment kwam is helemaal fijn!
Zorg goed voor jezelf de komende tijd en ik wens je veel sterkte toe bij het zorgen voor je moeder.

Groetjes Janneke Vink