Nieuwe vrienden. Elke dag.

on woensdag 14 november 2018





Met het risico dat je denkt van .... gaa-aap ..... wéér die bruine en groene foto's van Clarien .... laat ik vandaag toch maar wéér gewoon mijn bruine en groene foto's zien. Want het is niet anders. 

Bruin en groen.

Natuur, en dieren en velden en mooie luchten, en ook stront en allerlei beestjes .... oja, en nieuwe vrienden. Elke dag ontmoet ik weer nieuwe wezens. Allemaal oneindig interessant! 😊








Neem nou die hopen maken, op het weiland. Onder elke vlaai die je omdraait krioelt er een heel pretpark aan insecten. Kan je uren naar kijken.

Rode wormen schieten meteen weg, de grond in. Blauwe rupsjes draaien zich verstoord om. Of ik het deksel wel even terug wil leggen svp!!  🐛🐛🐛

Dat hoopjes maken, het is net als pannenkoeken bakken. Je neemt zo'n vlaai op de vork en schuift hem heel voorzichtig in z'n geheel los van de bodem, iets optillen. Dan een hoop compost erop. Dan keer je ze samen in één beweging om, en dan die twee mengen.

Een soort haute cuisine, maar dan anders.






Ook van die opgerolde larfjes zitten er onder elke vlaai. Aardrupsen? Engerlingen?

Ik beschouw ze maar als vrienden, al zullen ze waarschijnlijk wel schadelijk zijn voor de planten. Maar al die insecten zijn ook weer voeding voor vogels. Voor de kievit en de grutto enzo ... die ik ook heel graag hier zou terugzien.

Oh ... en er was ook een heel schattig molletje .... die kwam nét omhoog toen ik een molshoop wou plat stampen .... nou, dan maar niet plat stampen. Want misschien kunnen we vrienden worden. Mollen eten ook die schadelijke larven op, uit de bodem.

Brit begrijpt dat natuurlijk weer niet. Zij zag de mol ook. HAP, weg mol.

Jaja zo beleef je heel wat hoor. Hier in onze bruine en groene wereld.






Elke keer bij het heen en weer lopen kijk ik even naar de tarwe. Zo leuk, al die scheve rijtjes. Dat krijg je met de trekker echt niet voor elkaar, zo leuk scheef. Geen enkel rijtje loopt parallel en de tarwe komt ook zeer ongelijk op, door de golven in de ondergrond.

Echt leuk.

Nog even laten zien waar de compost vandaan komt. Herinner je nog die compostbergen, van afgelopen voorjaar? Wel twee meter hoog waren die. Die zijn nu ingezakt. Het is mooie dikke bruine compost geworden. Verrotte planten.

Als je dat met een beetje dierlijke mest mengt, heb je topvoeding voor je tuin, weiland, en elke bodem.






Wist je dat .... als planten sterven .... dat de vruchten vaak nog heel lang goed blijven? Trek dus niet te snel je tomatenranken uit de bodem. Al zijn ze morsdood.

De vruchten zijn vaak nog springlevend, en kunnen nog best rijpen.

Haal alles eraf, hoe groen ook, en leg ze op een warme lichte plek. En verbaas je over de kracht en levendigheid van die vruchtjes.  








Alle tomaten die wij de afgelopen weken aten, zijn binnenshuis gerijpt. En qua smaak zijn ze prima.

Haal wel steeds de rottende exemplaren weg zodat ze niet de anderen aansteken.

Nou, dat was weer een boeiende dag. Met veel groen en bruin. En met wormen, blauwe rupsen, engerlingen, een molletje, schele tarwe, vitale tomaten .....

.... en met tot slot, het sluitstuk ...... (rombombombom-bom-roffel)

Tadaaaaaa ......





..... de schitterende schitterende schitterende avondlucht. Oh wat een mooie planeet hebben wij toch. Al lukt het me nooit om het goed in beeld te krijgen.

Misschien op de kop?





Hoe dan ook. Oneindig mooi.


11 reacties:

Lies zei

Die rijtjes..., moeten echt niet perfect..., Clarien, en dat zijn ze, bijna...
'k Geniet mee van je avondlucht.
Lie(f)s.

Willem zei

Heb je een speciale reden om een beetje (half)gerijpte compost op een koeienvlaai te doen en niet, wat mij in ieder geval sneller lijkt te gaan, de koeienvlaaien verzamelen en met een hoeveelheid compost te mengen om dat mengsel vervolgens over het weiland te verspreiden. Er zingt in mijn achterhoofd ook iets over of het zinnig is om te bemesten in het najaar, maar het fijne weet ik daar ook niet meer van. Wat ik me nog meen te herinneren is dat op het moment dat de koeien in het najaar op stal gingen, dat de 'ketting-eg' nog eens over het weiland ging om alle koeienvlaaien te verspreiden. Pas in het voorjaar werd er weer (stal)mest over het weiland uitgereden.

Over je tarwe en rogge heb ik ook nog een vraag; waarom ga je op de toch vrij kleine stukjes grond het graan op rijtjes zaaien. Welke winst denk je ermee te behalen. Als je het breedwerpig zaait ben je in een uur klaar en omdat je toch met de zeis maait, kun je ook precies maaien in de valrichting van het graan. Ik geef meteen toe dat de rijtjes een mooiere aanblik geven, maar of mij dat al die extra moeite waard zou zijn …? En op het moment dat het gewas een halve meter hoog is zie je dat ook niet echt meer.
Het enige voordeel dat ik kan bedenken is dat je iets gemakkelijker het onkruid kunt bestrijden.

Inderdaad, schitterende luchten met dit heldere najaarsweer, wat me op de vraag brengt hoe het met je zonnepanelen is gegaan de afgelopen zomer. Een 'bevredigende' opbrengst mag ik aannemen?

Anoniem zei

De larven zouden van mei of junikevers kunnen zijn en dat is prachtig, vraat mij onbekend.

Marc Dufraing zei

Brand in de hemel(maar ook zonder brandweer gaat het vuur uit) of is Sinterklaas(met of zonder hulp van zwarte piet) speculoos aan het bakken?

Clarien zei

Leuk Willem! Jouw vragen. Het zijn dingen waar ik lang en breed over nadenk, maar ik vergeet dan soms dat op het blog allemaal uit te leggen. Of ik denk soms ... dat het dan te saai wordt ....

Breedwerpig zaaien op kleine percelen daar heb ik slechte ervaring mee. Het is een hele kunst om dat goed te krijgen. Het werpen moet juist gebeuren over grote oppervlakten, dan kan je wel regelmatig werpen.

Als het graan niet goed verdeeld is komt het niet mooi op. Dan heb je veel minder oogst, dan met het zaaien op rijen.

En ook, door die rijtjes kan ik het onkruid veel beter wieden. Dat lukt helemaal niet met breedwerpig zaaien. Dan staat alles kriskras. Ik heb het allemaal de afgelopen jaren geprobeerd .... en door schade en schande wijs geworden zeg maar. Er is helaas niks te vinden op internet over handmatig graan verbouwen, dus er was heel wat tijd nodig om de beste methode (deze dus) te vinden ....

Compost ter plekke vermengen gaat veel sneller dan eerst alles van het weiland afhalen. Als ik al die zware vlaaien eerst helemaal van het weiland af moet kruien, dan vermengen (met kleine beetjes tegelijk, want met de hand he?) met compost, en dan alles weer terugkruien, dan ben je weken bezig.

Jaja met de trekker, met een sleep of ketting erachter, dat kan ook. Met de trekker gaat alles sneller. Maar ja ik doe het dus met het handje ...... :D

Clarien zei

Ik zag nog een vraag over het hoofd. Over bemesten in het najaar .... ja dat doet niet iedereen. de meeste beren en tuinders bemesten één keer, in het vroege voorjaar.

Ik bemest minimaal twee keer per jaar, najaar en voorjaar. En eigenlijk ook nog vaak tussendoor. Steeds kleine beetjes, is voor mijn gevoel beter voor de bodem dan een hele smak mest in één keer.

Ook weer, méér werk, maar ja ik heb maar 1 hectare. Geen zestig. Dus het is te doen.

En ook een andere reden dat ik nu mest is omdat het weiland nu leeg is, en ook omdat er nu tijd voor is. Ook een praktische reden dus.

Nog meer vragen? Leuk! :)

tientonnerelf zei

Wat een mooie avondlucht hadden we gisteravond. Ik heb er ook van genoten. En van je stukje, zoals altijd !

Adelheid zei

Ja, die lucht gisteravond. Zo intens mooi! En overdag de herfstkleuren, met zonlicht erop. We beleven een prachtige herfst. Ik struin veel door beukenbossen deze dagen, met van die oude hoge beukenbomen. Alsof je in een oude kathedraal bent, zo gewijd, zo imponerend...
Jammer dan weer van die mol :D

Anoniem zei

Zeer interessant je schrijfsels én foto's. En ik word er altijd blij van, hoe je in het leven staat en er mee om gaat; zéér moedig!

Anoniem zei

Nog een vraagje. Hoe zou je dat als boer (met bedrijf) moeten doen in ons land? Een boer mag zelfs van 15 sept. tot 15 febr. geen mest over het land brengen! anders kan hij rekenen op een fikse boete.

Clarien zei

Anoniem ik ben natuurlijk maar een hobby boerin, met mijn ene koe en mijn ene hectare. Ik heb niet de problemen die een 'echte' boer heeft, op gebied van mest. Dat is een ingewikkelde zaak.

Wat betreft dat verbod om vanaf september mest uit te rijden, zou dat ook niet zijn omdat mest in de koude maanden haast niet door de bodem wordt opgenomen? Dus dat er dan meer uitstoot is, dan in de warmere maanden?