Maisbrood.

on donderdag 29 november 2018







's Ochtends eet ik pap, gemaakt van rogge en mais. Die twee combineren namelijk heel goed. Mais is licht verteerbaar en licht zoet van smaak. En rogge is stevig, smaakt wat noot-achtig, en je kunt het er de hele ochtend op uithouden.

Omdat ze zo goed bij elkaar passen wilde ik er wel eens wat anders mee maken, op deze regenachtige ochtend.

Maar wat? Brood?

Nou zag ik laatst op het blog van Suzanne een heel leuk recept. Kijk maar even hier. En als je dan toch op haar blog kijkt, kijk ook vooral verder. Geweldig leuk!!

Dus .... dat gaan we maken. Supersnel mais-rogge broodcake, zonder rijzen!





Het probleem is dat mais nogal moeilijk te malen is. Het zijn nét steentjes. Mijn kleine koffiemolentje, die ik altijd voor de pap gebruik, raakte al snel oververhit, en de mais was nog gewoon heel.

Want voor dat brood had ik veel meer nodig.

In de Magi Mix? Lukte ook niet. Het bleven steentjes.






En dan heb ik nog mijn oude trouwe handmolen. Een geweldige duurzame houten graanmolen ... maar ...... het gaat erg langzaam. Met de hand. En mais kan hij niet malen. Dat is te hard voor hem.

Die molen is handig voor kleine beetjes graan, of om wat bloem te malen om brood mee te bestuiven. Maar niet voor grote hoeveelheden.

Uiteindelijk heb ik het toch in het koffiemolentje gemalen. Steeds kleine beetjes, en dan half rogge en half mais. Zo kwamen we aan 400 gram gemengd meel.

Als je ook dit brood wil bakken, kijk dan vooral op het recept van Suzanne want zij heeft het heel precies uitgemeten. Bij mij ging het vandaag wat nonchalanter. Ik heb de hoeveelheden zo ongeveer met anderhalf vermenigvuldigd, want ik wilde twéé kleine broden maken.







Toen de maisbroodjes in de oven stonden ben ik op internet gaan zoeken voor een grote graanmolen. Een elektrische. Want die hebben we wel nodig, met al dat graan.

Je hebt hele mooie, duurzame, van hout. De een nog prachtiger dan de andere, en heel mooi vormgegeven. De prijzen zijn er ook naar. Voor een middelgrote molen betaal je al gauw 300 tot 600 euro. Wow.

Maar toen ...... vond ik iets heel anders.






Hahaha .... gewoon op een agrarische site! Een nogal lelijke molen, van plastic, om heel snel heel veel graan mee te malen. ENNNNN ..... je kunt er ook je dierenvoer mee malen!

Nah!

Lelijk ..... dat maakt niks uit. Hij is super praktisch! Een heel groot vat zit erbij, en meerdere zeven, zodat je je dierenvoeders precies op maat kan zeven. Bijvoorbeeld 'fijn' voor de kuikens en 'grof' voor de kippen. Of de koeien. Of de varkens. Oh wacht, die hebben we niet.

Kijk, daar was ik zelf echt niet op gekomen, om dat te combineren. Eén molen, voor onszelf én voor de dieren! Even verder zoeken, en op Amazon Duitsland staat hij te koop voor 109 euro. Geen verzendkosten.

Nou, die zit in het winkelmandje! 😊





En kijk de broodcakes zijn ook net klaar. Omdat je baksoda gebruikt, in plaats van gist, gaat het heel snel. In een kwartier gemaakt, en in een half uur gaar gebakken.

En die smaak van mais .... die is uniek. Echt, je moet zo'n broodje eens proberen. Het is héél anders dan brood van gewoon tarwemeel. Maal het ook vooral niet te fijn, de korrelige structuur maakt het heel bijzonder.

Ja en dan nog avondeten verzinnen, bij die broodjes. Daar hoort iets Mexicaans bij, met pittige kip en veel tomaten. En bonen!






Ik heb de kip gemarineerd met korianderzaden, een half potje gedroogde tomaatjes op knoflookolie (de laatste alweer helaas, véél te weinig van gemaakt ...), een lepel appelazijn, chilipeper, ketjap, gember, wat zout, en verse knoflook.

En verder ging dit in de mix: zie foto hieronder.

Het spijt me, ik ben niet zo van de precieze hoeveelheden. Maar dat is ook smaakgebonden. Probeer maar en proef maar. Wat cacaopoeder kan er ook nog gerust door.

Bak de kip in hete olie, voeg 1 of  2 gesneden uien toe, een paar tomaten (niet teveel anders wordt het prut) en tot slot een schaaltje zoete mais en een schaaltje gare bonen. Breng op smaak met je favoriete kruiden en peper en zout. En neem alvast een plakje maisbrood, met dik boter, of met een schepje volle yoghurt.







Zelf eet ik tomaten het liefst rauw. Zolang we ze nog hebben. Maar je kan ze ook even meewarmen in de mix.






Op een paar dingen na, allemaal eigen kweek. Nee de kip niet. Zover zijn we nog niet. Daarbij ... onze eigen kippen zijn waarschijnlijk taai. Ze krijgen veel teveel beweging  ... 😊

En met dank aan Suzanne voor het top recept!


5 reacties:

Willem zei

Verworden de (grove) maisstukjes tijden het bakken van het brood niet tot popcorn? Lijkt me wel een aparte ervaring. Of heeft popcorn een hogere temperatuur nodig om te 'poppen'? In de kern van het brood zal het geen 200 graden worden, maar bij de korst toch wel lijkt me zo.

Wat recepten aangaat ben je net mijn eega. Zij kookt ook altijd op zijn 'hatseflats'. Iets wat ze van haar moeder geleerd heeft, maar als ze kookt smaakt het vrijwel altijd smakelijk.
Ikzelf moet echt een recept hebben met vrij nauwkeurig omschreven hoeveelheden, maar dat komt ook omdat ik 20 jaar geleden bij een stevige hersenschudding mijn reuk, en daarmee ook een groot stuk smaakbeleving, bijna volledig ben kwijtgeraakt. maar van vroeger uit ken ik de kooktechnieken nog goed en ben voorzichtig met kruiden. Het voordeel is dat je op je bord nog heel veel kruiden kunt toevoegen.

Anoniem zei

Help, hoe komt het toch dat ik ineens een mais/rogge-brood aan het bakken ben? ;-)

Clarien zei

Hahaha ja het is besmettelijk anoniem!!

Willem voor popcorn heb je speciale mais. Die is nóg harder, zeg maar puur meel en geen vocht. En die popt pas als het echt héél erg verhit wordt in olie, op het vuur, of op hoog vermogen in de magnetron.

Gewone mais kun je niet poppen maar wel roosteren. Dat is ook een lekkere snack.

pieke zei

lekker! ik doe er ook nog geraspte wortel door heen, gebaseerd op dit recept
https://www.rivercottage.net/recipes/carrot-cornbread

Lies zei

't Smaakt weer héérlijk in huize 'Clarien' !
'k Gebruik ook geen weegschaaltje(s), en er zit ook altijd wel iets anders bij...
Lie(f)s.