Rugzakken maken!!

on zaterdag 17 november 2018











Al jarenlang maken wij met het Tassenteam mooie lichtgewicht schoudertasjes, van hergebruikt katoen. We zijn daar ooit mee begonnen toen de plastic tassen nog gratis waren. We wilden mensen bewust maken van hun plastic verbruik, en deelden die zelfgemaakte katoenen tassen uit op straat.

Als je zo'n tasje wilde hebben moest je je plastic tas inleveren. Die brachten wij terug naar de winkels. Voor hergebruik, maar ook wel een beetje om hete kolen op 's winkeliers hoofd te leggen natuurlijk ...... 😉

Nu, ruim drie jaar later, is het Tassenteam in Bussum nog steeds erg actief. De plastic tassen zijn gelukkig niet gratis meer, en je ziet ze veel minder in het straatbeeld. Maar er is nog wel steeds veel wegwerp plastic, en het team voert daar aktie tegen, op allerlei leuke manieren. En ook met tassen, dus.

Vorig jaar ontstond het idee om ook rugzakken te gaan maken. Van hergebruikt katoen. Voor in de schoenendozen van Edukans.















Ken je die schoenendozen?

Ze bestaan al jaren. Op basisscholen in Nederland worden schoenendozen gevuld met schoolspullen en speelgoed en toiletgerei en meer. Die dozen gaan naar kansarme gebieden. Daar worden ze uitgedeeld aan kinderen. Door de inhoud van zo'n schoenendoos kan een kind onderwijs volgen.

Want pennen, potloden, schriften, e.d. moet je daar zelf meenemen naar school. Als je dat niet hebt .... dan geen onderwijs.


Afbeeldingsresultaat voor edukans doos

Afbeeldingsresultaat voor edukans doos




Nu moeten die spullen natuurlijk ook door de kinderen vervoerd worden. Ze hebben daar natuurlijk geen mooie canvas rugzakken zoals bij ons.

Toen zijn we vorig jaar begonnen om van stevig en vrolijk katoen ....  rugzakken te maken, die meegaan in de dozen. Voor die kinderen.

Och, het zijn maar zo'n twintigduizend dozen per jaar .... dusssss ......














..... haha maar die kunnen we natuurlijk niet allemaal voorzien van een rugzak.

Maar wel, hoe méér, hoe beter!

Vorig jaar hebben we er uiteindelijk zo'n vierhonderd gemaakt. En we hebben die rugzakken (maar ook knikkerzakken en andere spullen) toen zelf naar Kampen gebracht. Daar zit een groot centrum van Edukans, waar alle schoenendozen gecontroleerd worden, en waar er soms nog extra spullen bij in worden gestopt.

Zoals die rugzakken van ons dus.












En nu, vorige week ... kreeg ik bericht uit Bussum, van het Tassenteam, dat ze alweer bijna vijfhonderd rugzakken klaar hebben! Ze zijn er al een tijd geleden weer mee begonnen, en onlangs hebben ze een hele dag speciaal aan die rugzakken gewerkt.

Top dames!!







Ook hier thuis krijg ik regelmatig rugzakken aangeleverd, van deze en gene. Om mee te nemen naar Kampen.

Ja, en dan nu de hamvraag ......

......  doe je mee?

Maak óók wat van die rugzakjes, van een lap die je vast nog wel hebt liggen. Lever ze in bij een school in je buurt, die meedoet met Edukans, of breng ze naar een verdeelcentrum.

Hier kun je er meer informatie over vinden.

Je mag ze ook bij mij brengen. Email me dan eerst even. Ik ga binnenkort weer naar Kampen, om te helpen met de dozen controles, en dan neem ik alles wat hier gebracht is mee.

Vrolijke rugzakken maken, voor blije kinderen, en om ze een betere kans op onderwijs te geven. Nou, kleine moeite, groot plezier, toch?


Afbeeldingsresultaat voor edukans doos
















(Met een groepje? Taartje erbij? ☕🍰😊)

Tot maandag!



2 reacties:

Lies zei

Schitterend initiatief ! Om even stil bij te worden, Clarien…
Lie(f)s.

Joke zei

Dat ziet al weer geweldig uit! We kijken er naar uit jullie weer te ontmoeten. En natuurlijk die vrolijke rugzakken in de schoenendozen te stoppen. Vorig jaar gingen de meeste naar Sri Lanka. Als ik weet waar de rugzakjes dit jaar naar toe gaan last ik het weten. Ga vooral door allemaal, dan krijgen nog meer kinderen zo,n prachtige rugzak. Ik weet nu al dat ze daar super blij mee zullen zijn.
Alvast bedankt en groetjes van Joke