Happy happy life on the farm .... maar wat een werk!

on donderdag 22 november 2018




Grote en kleine werkjes, het gaat eigenlijk de hele dag door. Sommige zijn gewoon leuk, zoals een oud nachtshirt aan repen scheuren, omdat ik nu dus die nieuwe flanellen pon heb! 😊

De repen waren bedoeld om te gebruiken voor het opbinden van de tomaten, volgend seizoen, maar eigenlijk is het daar veel te mooi voor. Je kunt het ook gebruiken om er iets leuks mee te te haken. Of om er een mat van te vlechten.

Of .... als koordjes, om de rugzakken mee te sluiten. Wat dan ook, gooi een oud 't shirt in elk geval nooit weg!






Jaja, alleen die boord, die gaat naar de tomatenbak!

En dan. Een donderdag, eind november. Wat doe je zoal? Er is toch niks meer te doen of te halen buiten? Haha. Nou, dacht het wel.

Eerst, is vanmorgen het bemesten van het weiland afgerond! 💪 Er liggen nu verspreid over het hele veld zo'n 500 bultjes. Allemaal compost, vermengd met een vlaai van Bella of Bonnie. Nu moet het nog worden uitgeharkt of uitgeschopt, maar dat kan wel wachten.

Ik wilde vanmiddag eindelijk wel weer es in de moestuin kijken.






Er is nog steeds oogst.

Echt waar, je verbaasd je enorm over sommige planten! Het heeft hier al flink gevroren 's nachts, en toch nog steeds ..... is de broccoli volop aan het bloeien! Je kunt er gewoon een bos bloeiende bloemen van snijden, voor binnen.

En er zijn ook nog steeds weer nieuwe kleine broccoli spruiten, om te eten. Ook neem ik een bos uitgebloeide takken mee. Voor het zaad. Om in de winter in de vensterbank kiemen van op te kweken. Broccoli kiemplantjes zijn erg lekker en gezond.





Ook neem ik wat van de kolen mee. Anders worden ze voos. En kijk, onder het onkruid verstopt groeit nog heel stiekem nog een hele rij met meiraapjes. 

Alleen al voor de mooie kleur zou je ze kweken. Maar ook omdat ze goed tegen kou kunnen. In voor- en najaar meirapen zaaien dus. Niet vergeten!

Hartstikke lekker zijn ze, rauw, op brood of in salades.







En dan, hier op het kolenvak, is er nog de boerenkool-jungle. 🌳🌳🌳🌳

Die kan je gewoon laten staan. Kan overal tegen. Haal de onderste bladeren eraf en gebruik ze, en, heel mooi, bovenaan groeit het jonge blad er zó weer aan. En dat gaat steeds maar door! Na een tijdje ziet hij er wel uit als een palmboom, dat wel.

Toppertje hoor, die boerenkool. Hij is ook helemaal 'in de mode'. Vooral ook rauw gegeten, of als roerbak. Of als sap, in de smoothie.

Maar .... de boerenkool stamppot blijft hier toch echt favoriet! Gewoon, met worst en augurken! 😋






Nou, dat was het kolenvak. En flinke kruiwagen vol komt er mee naar huis.

Dan is het al weer half vier, en tijd voor het rondje dieren verzorgen. Daar ben ik deze periode echt lang mee bezig. Zeker anderhalf uur per dag.

Dat moet je je wel realiseren, als je aan dieren begint. Op het moment dat het werk in de moestuin wat minder wordt, in het najaar, gaan de dieren juist méér verzorging vragen. En méér werk. Want die hebben buiten niet zoveel te eten meer.

Eerst maar langs de suikerbieten en de stoppelknollen, voor de koeien.






Als we op het erf komen komen de kipjes ons al tegemoet. Het is precies tijd voor hun hap. Zij zijn altijd als eerste aan de beurt, omdat ze vroeg gaan slapen. Ze krijgen een paar koppen gemengde granen, en dito legkorrels. Twéé keer per dag.

Dan nog water, en de verse voeding scharrelen ze zelf wel bij elkaar.

Insecten, zaadjes en groenvoer.





Ik heb een hele rij bakjes neergezet, die ik allemaal vul. Dan is er genoeg plaats en kunnen ze allemaal tegelijk eten. 

Maar het blijft een janboel hoor, met dat eten. Man man wat een gestress om toch vooral de lekkerste graantjes te krijgen ..... en knoeien dat ze doen! De hele boel vliegt in het rond.





Maar wel erg leuk om een tijdje naar te kijken. Wie de baas is enzo, en wie eerst nog moet wachten. Een hele rangorde hoor, bij die kippen! Of pik orde heet dat geloof ik.

Dan het voer voor de koeien.

Dat is nogal wat! Een kilo of vijf aan groente, en een paar kilo hooi, en dan nog brok. De groente hak ik aan stukken, anders krijgt Bonnie niks.







Na het voeren moet hun waterbak aangevuld. Met hun tweeën drinken ze zeker zo'n vijftig liter water per dag. Dus dat moet uit de sloot weer worden bijgevuld. 

En dan één keer per week gaat die hele ton met water om, en dan schoonmaken en weer vullen. Het is nogal omslachtig. Volgend voorjaar gaan we voor de koeien zo'n klein slootpompje kopen.

We zijn er nog niet hoor. Want hoor je die geiten niet mekkeren, helemaal achter op het weiland? Die zijn nu aan de beurt. Een bak brokken met wat geitenmuesli, en een derde van een pak hooi. Voor negen geiten is dat.  





Ze grazen ook nog de hele dag van het gras, dus ze krijgen genoeg. Maar ze gedragen zich alsof ze minstens half uitgehongerd zijn. Mekkeren, en duwen en dringen.

Je kunt de voerbak haast niet vullen want je wordt zó omgebokt.

En dan maar schrokken. En mij hun achterwerk toe keren!




Ook hier, de waterbak bijvullen. Ook deze wordt eens per week schoon geboend. En dan krijgen ze ook wat schoon stro in hun hok. Oja, en ze krijgen elke dag allemaal minimaal één aai! 😊

En dan ..... als aller aller laatste .......




..... hond en kat.

Gewoon, een bak brokken, 's morgens en 's middags. Van die verantwoorde geperste brokken zijn het. Met alles erin. En in het weekend krijgen ze vers vlees en vis. En 's avonds een snack.

En zo vliegt de dag om. Ook een gewone donderdag in november. Die we afsluiten met een mooi bosje bloeiende broccoli .... je kunt in de kern van de bloem het broccoli hart nog goed zien.





Wacht, even bijlichten!





4 reacties:

Lies zei

Katoentjes worden hier ook voor van alles gebruikt.
Een kruiwagen vol delicatessen, Clarien !
't Is een plezier om het voederen te bekijken.
Hoe sfeervol, een boeketje broccoli...
Lie(f)s.

Willem zei

Wat ik me afvraag is hoe de bloemetjes van de broccoli smaken. Als ze nog in het (prille) knopstadium zijn, zijn ze als kort gekookte of -gestoomde groente zeer wel te eten. Vind ik tenminste, mijn eega denkt daar heel anders over. Van de bloemen weet ik het eigenlijk niet. Heeft iemand daar ervaring mee? Ik ben benieuwd.

Wieneke zei

Ja, dieren zijn heel veel werk. Leuk om jou de ronde te zien maken, Clarien. Ze hebben het prima bij jullie. Zijn Bella en Bonnie nu 's nachts binnen ergens?

Henriette , zei

Leuk om al je verhalen te lezen