Filosoferen bij de tomaten.

on woensdag 7 november 2018



Onze tomatenplanten zijn op. Als je er tegenaan tikt vallen de onrijpe groene vruchten holderdebolder op de grond. 

En die bewaren we op zolder, op dienbladen. Om de paar dagen haal ik de rijpe én de rotte exemplaren er tussenuit. Rijpen, of rotten ... daar zit een groot verschil tussen. 

Van eieren is bekend, dat als ze bevrucht zijn, dat ze dan langer houdbaar zijn. Er komt een soort hormoon vrij, die het bevruchte ei beschermt tegen rotten. Terwijl eieren die niet bevrucht zijn, voor de natuur 'waardeloos' zijn, en sneller bederven. Die hebben niet dat hormoon. 






Dat geldt niet alleen voor eieren. 

Leg maar eens een kleine jonge courgette en een hele grote naast elkaar op een muurtje. Het jonge exempaar is met een week of twee verrot. Die bevat geen zaden en is dus 'waardeloos'. De grote afgerijpte courgette kan wel maandenlang goed blijven. 

Zaden, daar is de natuur heel zuinig op.

Dat is handig om te weten, als je groenten en fruit lang wil bewaren. Bewaar dus vooral de goed afgerijpte exemplaren, en de natuur ..... helpt je een handje!






En wat er dan toch verrot ... daar is dan schijnbaar iets mee aan de hand. Dat voer je af naar de compost.

Ik ging vandaag de kas uitruimen en schoonmaken. Alle tomaten ranken zijn eruit. Dat was gewoon een kwestie van hier en daar touwtjes doorknippen, en dan de hele groene massa eruit trekken.







Alles gaat op de composthoop. Dat doe ik al twintig jaar, ook met aardappelresten. Ik weet dat veel tuinders dat niet doen, in verband met mogelijke aanwezigheid van de ziekte phytophtora, die in de compost schijnt te kunnen overleven.

Maar die prachtige mooie bos groen, vol met mineralen, zomaar wegdoen ... zonde!

En ik heb meestal niet zoveel last van phytophtera. Ik denk dat het belangrijker is dat je planten en bodem vitaal zijn, dan om te proberen om de ziekte tegen te houden. Want dat lukt je toch niet. Phytophtera kan gewoon komen aanwaaien door de lucht. Net als de Spaanse griep.

En ook .... sinds ik de planten niet meer zoveel dief, heb ik ook minder last van ziektes bij de tomaat. Eigenlijk best logisch. Dieven, en dus steeds maar de okselscheuten weghalen, verzwakt de plant en maakt hem vatbaar voor ziekte.

Beter wat minder planten opkweken, en die dan wat meer laten uitgroeien, dan véél planten met allemaal wondjes in de oksels.

Dat is mijn mening he? Niet wetenschappelijk onderbouwd ofzo. 😊😊 (Maar wel met vele jaren ervaring en uittesten onderbouwd!)

.... maar we dwalen af. Zomaar aan het filosoferen bij de tomaten! Ondertussen wordt de kas geboend met een borstel en schoon water. Geen andere middeltjes nodig. Desinfecteren hoeft niet. Laat de deur en ramen openstaan na het schrobben, en zon en wind maken het zuiver schoon.






Wat ik wel doe na de poetsbeurt is de kas even helemaal doorspoelen. De sproeier erin en een uurtje rustig sproeien, zodat de bodem goed uitspoelt.

Laat de kas daarna een tijdje met rust. Eventueel nog wat compost door de bodem werken, maar niet meteen weer gaan planten. Laat hem een tijdje 'uitwasemen'. Dan kan de bodem herstellen.

En zelf ook even herstellen. Maar niet met water en compost ....









.......   ☕🍰😊



En terwijl de kas wordt beregend schuiven we een paar meter naar links, naar de composthopen.

Het groen uit de kas gaat op de bodem van een nieuwe bult, in het midden. De hoop compost helemaal links wordt daarop gekeerd, en tussendoor gaan lagen stalmest, van de hoop rechts.

En de kippen maar wachten. Is het nou eindelijk klaar?





Eventjes wachten kippen, tot de foto. Eventjes netjes. Want zij maken er meteen weer een zooi van.

Wat natuurlijk ook moet. Een composthoop moet ook een zooi zijn, met een menigte bonte losse kippen erop, te poepen en te scharrelen. Prachtig!

Maar een paar keer per jaar is het opgeruimd. Zoals vandaag. Kas en bulten, allemaal mooi. Kom maar op hoor, met de farm-award  😊😊

 



Na zo'n dag had ik geen energie meer om een uur achter de pannen te staan en heb kant en klaar gehaald bij appie. Gewoon bami.

Maar ik zag ook dit ..... ik laat ze even zien. Leuke combi's voor in de oven! We hebben dat gewoon op voorraad maar kom er maar eens op. Zoals pompoen met spruitjes en rode ui!

Als combi, om te roosteren in de oven.







Het proberen waard!

(maar niet vandaag)


3 reacties:

Lies zei

Je hebt letterlijk een 'berg' werk verzet, Clarien. Niet enkel vandaag krijg je van mij die 'farm-award', dat weet je. 't Is wel héél netjes, mooi !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Ja het is natuur-beheer! Dat houdt in dat we niet de natuur zijn gang kunnen laten gaan. Want dan wordt het een rommeltje. Dat zie je ook met je eigen koe of geit. Beheren; dat is volgens van Dale "als verantwoordelijke zorg dragen voor" Afschieten is helemaal niks mis mee. Je kunt het vlees dan nog eten ook. Rogge en compost.. Je hebt het toch maar weer voor-elkaar gekregen. Farm-award dubbel-en-dwars verdient!

Clarien zei

Ja dat was ik nog vergeten te zeggen. Het vlees van het wildbeheer wordt verkocht aan restaurants en particulieren. Dus er gaat niks verloren. :)