Als je dieren hebt moet daar een hek of hok omheen. Anders lopen ze weg.
En zo komt het dat je je dan ineens bezig houdt met spullen waar je nooit van had gedacht dat je je er ooit druk om zou maken. Een hele nieuwe wereld gaat zomaar open ..... de wereld van het omheinen!
Jan heeft alle omheiningen bij ons gemaakt. Heel strak. Maar nu er even een kleine dwarsverbinding gemaakt moet worden, om het weiland in tweeën te delen, dacht ik dat inmiddels zelf ook wel te kunnen.
En ik wilde het jullie laten zien. Voor als je ook plannen hebt voor dieren, ooit.
Het is een heel simpel stuk. Het begin en einde staan er al, ik moet alleen maar een verbinding tussen die twee maken. Kijk maar mee. Brit ging ook mee. Gewoon, bij de geiten in het weiland. Ze was eerlijk gezegd een beetje bang toen er ineens geen draad meer zat tussen haar en de geiten.
Ze bleef voor de zekerheid maar bij mij liggen.
Vanaf het stalletje naar de buitenrand wilde ik een afrastering maken.
Je spant eerst een touw, om te zorgen dat het goed recht wordt. Dan meet je op hoe lang het is. Om de negen a tien meter komt een paaltje.
Met de grondboor maak je een gat voor elke paal. Boor dan wel loodrecht naar beneden, anders staan de paaltjes scheef en dat is geen gezicht. Zorg ook dat elk gat even diep is. Zet bijvoorbeeld een streepje op de boor, en tot dat streepje boor je de gaten.
Dan schroef je de draadhouders in de palen. Hoeveel je nodig hebt, en op welke hoogte, dat hangt ervan af welk vee je in de wei hebt. Bij geiten zijn de draden dichter bij elkaar dan bij koeien. En als je jonge geitjes hebt dan moet er helemaal onderaan ook een draad komen.
Die beestjes wippen heel makkelijk onder een draad door.
Ik heb hier vier draden gespannen. Dat leek me wel genoeg. Voor alles wat hier wel eens loopt.
Op de hoeken maak je een verbinding tussen de nieuwe draden en de bestaande omheining, zodat het stroom ook over de nieuwe draden kan lopen. Oja, zet wel eerst even de stroom uit. 😊💥
Aan de kant van de stal heb ik de draden nog een keer extra aan elkaar verbonden. Omdat daar geen bestaande stroomdraden lopen, en ik dacht dat anders de stroom daar te zwak wordt.
Het is klaar. Meteen uitproberen natuurlijk! Stroom weer erop. Brit? Kom es?
Haha nee hoor, Brit hoeft het niet te testen. Zij raakt trouwens nooit ofte nimmer met opzet een stroomdraad aan. Ze is er als de dood voor. Ik ben er zelf ook niet erg dol op, om het uit te proberen, maar met een grassprietje gaat het wel.
Nou, hij doet het! 🔌🔌
En dan nog het kippenhok verschonen.
Ach ja het zijn allemaal van die wintervoorbereidingen. Met de winter wil je alles in orde hebben. En nu het steeds zo mooi weer is ga ik maar gewoon door. Tot het klaar is. Wat het nooit is, natuurlijk.
Het kippenhok is enorm vies. Man man wat sch..... die beesten toch een hoop. Ze zitten hier alleen maar 's nachts in, maar er liggen enorme hopen drollen. En stinken!
En andere dingen vind ik ook. Zie je wat dit is?
Een beginsel van een wespennest. Met de larven er nog in. Alles wel dood natuurlijk. Ik geef het maar aan de kippen.
En verderop, onder een vergeten hokje .....
..... daar ligt een compleet nest. Twaalf eieren. Ik weet niet hoe lang al. De eitjes zijn koud, en er is geen kip te bekennen. Dus ik ga even een bakje halen om ze in te vervoeren. Maar dan komt er wat tussen, en als ik een uur later terugkom heeft Brit ze opgegeten. Alle twaalf.
Brit heeft twaalf eieren op!
Gewoon doorgegaan met eten tot alles op was. Tssssss
En elke middag om vier uur is het voedertijd. De koeien als eerste, want die wonen nu het verste weg, helemaal aan de overkant. Ze staan altijd al bij het hek als wij komen.
Eigenlijk hebben ze geen extra voer meer nodig, met zo'n groot groen weiland, maar ik wil ze graag mak houden. Dus elke dag even bij ze langs, met een bak gehakte groente en wat brokjes.
Ze worden er wel schooierig van, van het bijvoeren. Maar ja. Het zijn ook schooiers! 😊
Vanavond was Paul niet thuis en ik wist echt niks te verzinnen voor het avondeten. Alwéér geen inspiratie om te koken. Dus het werd fijngehakte tomaat, ui en een blikje ansjovis. Met olie en citroensap. Op brood.
Het eten was prima maar mijn leesvoer niet .....
....... en dat eet niet fijn. Dan moet je wat anders zoeken!
7 reacties:
Als mijn vader jouw heining had moeten beoordelen zou zijn oordeel "Ruim voldoende" zijn geweest. Een belangrijk onderdeel van zijn beoordeling zou zijn geweest ia het 'kaant en recht' en daaraan voldoet jouw heining helemaal. De palen staan op regelmatige afstanden en mooi rechtop en ook de draden lopen evenwijdig. En ik neem aan dat ze diep genoeg staan.
Het heeft er alle schijn van dat Brit een nieuw nest kuikens vroegtijdig het leven heeft ontnomen. Ik geef toe dat eieren op elkaar lijken maar op de foto te zien waren dit allemaal eieren van een en dezelfde hen die hoogstwaarschijnlijk nog een nest wilde uitbroeden.
Wat ik me even afvraag; had Brit 's avond ook een verhoogde gasproductie? Gezien de hoeveelheid eieren die verorberd zijn, is dat niet onwaarschijnlijk.
Misschien een tip ivm de str.. van de kippen - ik legde vroeger onder de slaapstokken een plank ( tis een beetje zoeken naar de juiste plaats) die ik dan op regelmatige tijdstippen weghaalde en gewoon kon afschrapen aan de composthoop. Kippen hebben nu eenmaal de gewoonte om dit op hun stok te doen en dus heel dikwijls op dezelfde plaats. "Gemak dient de mens"
Goedemorgen, ik legde vroeger altijd een oude krant onder de slaapstokken en haalde deze elke ochtend weer weg. Een nieuwe er weer onder, het werkte perfect!
Nou die tip moet wel goed zijn, als hij door twéé ervaren kippenhouders wordt gegeven! :)) Inderdaad ligt er altijd precies onder die stokken een dikke bult. Een soort stalagmiet van poep lijkt het wel.
Ik ga meteen kranten neerleggen. Dank jullie wel!
Willem ik dacht gisteravond wel zoiets te ruiken ja .... :))
Keurig gedaan die afrastering!(net zoals de rest bij jou:)) Haha, Brit zag zijn kans schoon! Krant en journaal moeten zeker niet bij het eten. "Het geheime leven van een koe" lijkt me een leuk boek. Fijne dag! Liesbeth
Ha,
Ik maak 1x per seizoen het kippenhok schoon. Hoe? Met de deep-bedding (deep litter, geef t n naampje ;) ) methode.
Veel minder werk, gratis compost en geen stank!
Hier bijv uitgelegd. https://www.youtube.com/watch?v=lOdM22IgcRQ
Wahw…, ben jij toch handig, Clarien !
En Britt, ja...,als die lekkernij daar zo maar ligt... Hopelijk geen last van 'eierpuf' (=maag-oprisping), hahaaa…
Lie(f)s.
Een reactie posten