Zoals beloofd ..... hoe het afliep met sommige dingen.
De Shampoo
Die shampoo, gemaakt van klimop, zeepkruid, en lavendelbloemen. Hoe liep dat af? Volop schuimend en glanzend schoon haar? No way!!!
Het sop schuimde maar een klein beetje. Ik heb aangevuld tot een bak warm sop en daarin mijn hele hoofd gestopt en ben toen gaan wassen. Wassen wassen, goed uitspoelen.
Het rook lekker. Naar lavendel. Maarre .. het deed verder niks. Dus ... project zelfvoorzienende shampoo mislukt. Volgende keer neem ik veel meer blaadjes. En als dat ook niks wordt gaan we ook nog de kastanjes proberen. Daar kan je ook zeep mee maken. En krijg je ook meteen mooi bruin haar van. :D Denk ik.
Dus door naar de tweede ronde, met de shampoo!
En dan. De Bokashi.
Daar heb ik ooit een verhaal over geschreven, en Tante Trijns wilde graag weten hoe het daar nu mee gaat. Of ik die emmers nog gebruik.
Nee Tante Trijns, die gebruik ik niet meer. De Bokashi is met name geschikt als je niet genoeg ruimte hebt voor een compost en mesthoop. En onze situatie is nu heel anders. We hebben hier enorme compost- en mesthopen. En ook nog een apart compostvat voor het gekookte keukenafval.
Ook heb ik nu veel meer keukenafval, die emmers zouden na 2 dagen al overstromen.
De Bokashi emmers waren heel handig toen we een 'gewone' tuin hadden waar je het keukenafval niet zomaar op een hoop kan gooien. In verband met buren, overlast, gravende katten, geurtjes .... enzovoort.
Het was zó makkelijk. Want echt alles kan in de Bokashi emmers, ook afval van vlees en gekookt spul. Na een paar weken kan dat op een klein composthoopje, of gewoon ergens in de border begraven, en in no time is het dan mooie compost.
Ook hou je een vloeistof over waar je je planten mee kan voeden. En je gootsteen ontstoppen.
Als we kleiner zouden gaan wonen neem ik die emmers onmiddellijk weer in gebruik!
Derde losse eindje ..... de zoete aardappel.
In het voorjaar had ik een hele rij.
Toen ze worteltjes en blaadjes kregen gingen ze in potten met aarde, en in een kleine kas in de zon. En toen ... vergat ik ze water te geven. Een paar keer. Ja toen stierven die arme bataten.
Dat wil zeggen, op twee hele sterken na.
Die waren mooi uitgelopen en zijn in de tuin gepoot. Daar stierf later wéér eentje, ik denk omdat het toen te koud was. Zoete bataten houden van warmte.
En die laatste? Geen idee eigenlijk. Ik heb er al lang niet naar gekeken. Morgen lopen we er even langs!
Dan. Luizen en teken. Oftewel ..... hoe behandelen we hond en kat?
Nou, daar hebben we nog geen 100% natuurlijke oplossing voor. Ik had puur natuur tabletjes met knoflook, die schijnen te helpen tegen vlooien, maar toen hoorde ik dat knoflook slecht is voor honden en katten. Exit tabletjes.
Op dit moment krijgen ze eens in de zoveel tijd (zeg 2 maanden) een pipetje in de nek. Tegen luizen en vlooien en teken. In de winter stoppen we daar mee en kijken of het zonder kan.
En tegen wormen? Nou we proberen Brit af te leren om mest te eten. Dat is omdat ze daar 1x erg ziek van geworden is, van het anti worm medicijn wat ze met paardenmest heeft binnen gekregen. Als ze geen poep meer eet is de kans op wormen besmetting sowieso al veel minder.
Eerlijk gezegd wil ik liever niks geven tegen wormen. Brit is hypergevoelig voor die middeltjes. We controleren hun poep regelmatig. Als ze besmet zijn krijgen ze natuurlijk wel een middel.
Ik geloof (hopelijk krijg ik nu niet om de oren van dierenartsen ....) dat de basis is ... hou hond en kat goed gezond. Ze krijgen biologisch voer, zijn de hele dag buiten aan het ravotten, krijgen veel aandacht en worden goed gecontroleerd. Verder dus een minimum aan inentingen en preventieve middeltjes.
Ja ... zo doen wij dat. En jullie?
En dan nog een laatste ..... hoe kwam de moestuin tot stand? En hoe kwamen we op deze boerderij?
De moestuin? Gewoon .... een stuk van het weiland afgepaald. En toen met het handje strook voor strook omgespit. Je kan daar over lezen als je even bij januari en februari van dit jaar zoekt, er was toen een rubriek 'we gaan weer beginnen', over de start van de tuin.
Hoe kwamen wij op deze plek verzeild?
Dat is een lang verhaal en ook heel bijzonder .... want eigenlijk zijn we hier terecht gekomen .... door dit blog! Door iets wat ik schreef en waar toen iemand van jullie op reageerde .... maar dat verhaal komt later!
Want ... ondanks dat ik waardeloos internet heb vanavond, wil ik ook nog even de dag doorlopen van vandaag. Ook voor mijn eigen logboekje. 😊
Snel dan!
In augustus plant je de nieuwe aardbeitjes. Dat betekent dus nog wel wat werk op de aardbeibedden. Want het onkruid groeit ook gewoon door.
Wieden en schoffelen. Je kunt het beste eerst om het plantje heen wieden, met de hand, dan beschadig je de wortels zo min mogelijk. En dan, de schoffel erlangs.
Laat de uitlopers staan, dan heb je reserveplanten mocht er eentje doodgaan. Met een strenge winter overleven niet alle planten.
Schoffel en wied op een droge dag en laat vooral al het onkruid liggen. Dat is met een uurtje of 2 uitgedroogd en je harkt het zo de bedden op. Kant en klare voeding voor je aardbeien. En je krijgt er een mooie vochthoudende bodem door.
Het was erg gezellig bij de aardbeien.
En dan .... de droogbonen.
Ik heb alle struikbonen uit de grond getrokken. Het was zo mooi droog vandaag, en de herfst komt eraan ..... dan kunnen die bonen makkelijk gaan rotten. Dus ... alles eruit.
Met stokbonen kun je veel langer wachten. Die zijn ook nog niet rijp, en die rotten niet zo snel omdat ze niet op de grond liggen.
Nou. Waar moeten al die droogbonen nu verder drogen? Het wordt wel erg vol onder de kap.
En verder waren we druk met de dieren. Twee van de kleine bokjes zitten steeds in de moestuin. Ze geven niks om het stroomdraad.
Dus die zijn opgehaald.
En de konijnen springen daar ondertussen ook rond. In de moestuin. Soms komen ze ons even gedag zeggen.
Ze eten niet veel van de groente. Ze krijgen dan ook gewoon elke dag een bak brokjes, al zijn ze uitgebroken. Beter brokjes ... dan de moeizaam opgekweekte kolen!
Jerry, vanavond, al vijf jaar is hij, en nog zo vief als wat!! |
7 reacties:
Beste Clarien,
Wat geniet ik toch altijd van je schrijfsels. En dat dagelijks, naast al die andere dingen die je doet.
Ik snap je dilemma wat betreft de wormen en ander ongedierte bij je dieren; daarom stuur ik je een link die gaat over een middel dat goed schijnt te helpen en geen 'rotzooi' bevat:
https://www.eko4petz.nl/a-37573785/seizoensproducten/diatomeeenaarde-2-kilo/#description
Het is een middel dat ik zelf nooit heb gebruik maar waarover ik de afgelopen jaren vrij veel positiefs heb gehoord van o.a. paardeneigenaren. Misschien is dit iets voor ze?
Vriendelijke groeten,
Elsbeth
Heb je geloof ik al eerder verteld over een lavendelolie tegen teken. Heb dit gehoord in een lavendelmuseum in de Ardeche, Weet niet meer van welk soort lavendel. Hierbij een link over het museum. https://www.ardechefriends.com/musea/lavendelmuseum/
Groet MiekeR
Zelf geloof ik echt geen drol van al die alternatieve bestrijdingsmiddelen voor dieren. Gif moet je hebben en anders niet. Maar erg fijn is dat niet en daarom geef ik mijn dieren niks preventief. Maar als ik iets zie lopen of veel zie krabben dan krijgt de hele zooi een pil of pipet, was ik alles wat los zit en bespuit ik alle hoeken en kamers met omgevingsspray. Meestal blijft dat dan bij 1x per jaar. En voor de hond een keer extra in de zomer, tegen teken (onze katten komen niet buiten dus die hoeven dat niet). Ontwormen heb ik zowel bij katten als honden echt in mn hele leven nog nooit gedaan, en alle dieren zijn gewoon gezond oud geworden.
Qua inenten: dat dat jaarlijks zou moeten is echt onzin. Er is sindskort een nieuwe techniek op de markt genaamd titeren. Bij veel dierenartsen is er nog niks of te weinig over bekend maar het begint steeds meer te komen. Titeren komt neer op het bepalen van de hoeveelheid afweerstoffen in het bloed. Aan de hand van de hoeveelheid afweerstoffen valt in te schatten hoeveel jaar je dier nog beschermd is tegen een bepaalde ziekte. Zo kan het rustig zijn dat je voor alle ziektes de komende 5 jaar niet weer hoeft in te enten, sommige dieren blijven van de puppy-enting zelfs de rest van hun leven beschermd. Andersom kan het ook zijn dat je een hond wel gewoon geent hebt, maar dat de enting niet gepakt heeft, bijvoorbeeld omdat een hond nog voldoende afweerstoffen van de moeder had op het moment van enting. Dan moet je dus nog een keer bij-enten.
De L4-enting (ziekte van weill) is sowieso omstreden. Veel honden reageren er heel naar op en het werkt maar tegen 4, hooguit 7 van de 200 varianten die er in omloop zijn. En dan nog niet eens de soorten die het vaakst voorkomen. Ook kan het zo zijn dat een hond er juist zieker door wordt als ie een van de andere varianten krijgt. Op het hondenforum staat daar veel informatie over.
Al met al denk ik dat je gewoon gelijk hebt: als je dier gezond blijft is de weerstand beter en hoef je niet al te veel preventieve dingen te doen. Gewoon behandelen als daar reden toe is, dan komt het doorgaans wel goed!
Ik twijfel nog wat ik het beste kan doen. Wij hebben een binnen kat die alleen maar op een afgeschermd terras komt. Hij wordt ieder jaar opnieuw ingeent tegen de kattenziekte en de niesziekte. Welke stoffen er in deze gecombineerde enting zitten, weet ik ook niet maar ik weet wel dat de kwaal erger is dan het middel en eenmaal opgelopen er praktisch niets tegen te doen is. Google maar eens op deze twee katten ziekten. Wat een pil tegen wormen betreft, die geef ik gewoon iedere 3 maanden aan onze kat, wij trekken weliswaar binnenshuis onze schoenen altijd uit maar er kan viezigheid op de matten zitten waar wij onze schoenen op neerzetten en zo kan de kat toch iets binnen krijgen. O ok een pipetje tegen vlooien en teken werd mij dringend geadviseerd door onze dierenarts omdat een kat andere gevoeliger zou zijn om ziekten als leukemie ed. te krijgen. Omdat onze kat niet buitenkomt en het toch gif is wat in zo,n klein lijfje terecht komt, doe ik dit tot nu toe in voor en najaar. De wormen pil wil ik gewoon blijven geven en wat het pipetje betreft, ga ik advies vragen aan de dierenarts of hij een goede vervanging heeft, als ik eind oktober voor de jaarlijkse inenting naar hem toe ga. Ben benieuwd of hij mij hierin kan adviseren en zal tegen die tijd ook hier in een reactie vermelden of er een goed alternatief is. Wat dat titeren betreft, daar heb ik ook een keer over gelezen en wellicht kun je dat navragen bij je dierenarts of dat bij jullie diertjes ook mogelijk is. Jullie hebben het maar druk met alle beestjes bij jullie thuis, maar lijkt mij wel een leuke drukte. Gezellig met al die levende wezentjes waar jullie voor mogen zorgen.
Geweldig om te lezen dat jullie je er ook in verdiepen en dat er nieuwe methodes zijn waardoor je dier minder gif binnen hoeft te krijgen.
Inderdaad, het ene dier is het andere niet. Je kunt niet alles hetzelfde doen, het hangt allemaal van de omstandigheden van het dier af. Huisdier, boerderijdier, groot of klein dier, fit of niet zo fit, binnen of buiten, ze zijn allemaal zo verschillend.
Dank voor alle informatie en tips, info over dierverzorging is hier altijd welkom!
In de afgelopen jaren van alles geprobeerd tegen vlooien en teken bij de honden. Van alternatief: lavendel tot knoflookaftreksel door hun drinkwater. Nu wonen wij in een gebied met heel veel teken, en na iedere wandeling moesten we de honden van top tot teen nakijken, en dan ons zelf.Nu hebben we nog één hond en ze krijgt één pil in de drie maanden tegen teken en vlooien, en al 2 jaar geen teek meer te zien. Maar blij ben ik er niet mee, als ik de bijwerkingen lees. Wormenkuren haal ik bij de dierenarts, die hebben pillen die je kan doseren over drie dagen, de pil die ik in één keer gaf, en ook nog erg duur is, kwam er na een uur weer uit. Het blijft heel moeilijk maar ik besef dat ik zelf ook niet buiten de chemische geneesmiddelen kan.
Bedankt voor je bokashi-verhaal! Ik zit zelf een beetje in dubio of ik er mee doorga. Het is inderdaad prachtig spul, wat mooi composteert, maar ook wij hebben met een flinke tuin heel wat keukenafval. Ik heb ook meerdere bokashi-emmers, maar de rij "wachtenden" is soms behoorlijk 😳 Het werkt wel weer heel goed in de composthoop. Dus ik vind t lastig. Ik zal er nog es over peinzen 😃
Bedankt dat je de moeite hebt genomen dit in je losse eindjes mee te nemen! Succes verder met je moestuin, je blog en nu ook nog je eenmanszaak!
Groetjes
Een reactie posten