Boeken en blogs.

on zaterdag 30 september 2017


Boeken over pioniers, over zelfvoorzienend leven, over tuinieren en boeren op eigen grond. Over oogst verwerken. Ooit haalde ik mijn wijsheid deels uit dat soort boeken.

Je had van die oude boeken, een beetje vergeeld, uit de jaren 70. Toen de halve wereld nog een ´geitenwollensok´ was. 😊 

Veel leer je door het zelf te doen en uit te vinden. Meestal gaat het eerst 1 of 2 keer fout. Maar dan weet je het wel.

Toch is een voorbeeld, of iemand die het gewoon allemaal al weet, wel makkelijk. Zoals Greet Buchner, die wist zoveel ....

En nu anno 2017 is zelfvoorzienend zijn een trend geworden en zijn er in de boekhandel schappen vol boeken over moestuinen en inmaken en gezond leven.

Nogal wat mensen hebben zich er in verdiept. Of ze leven zo. Soms schrijven ze dan een boek.

Boeken vol handige recepten en zelfmaakdingen en cosmetica en over hoe je je oogst kan bewaren.En soms ..... schrijven ze een blog.

Hoeveel ik al wel niet heb opgestoken van medebloggers.

Sterker nog, de wens om naar het platteland te verhuizen, werd deels veroorzaakt door een blogger! Iemand die jarenlang schreef over haar leven op de boerderij.

Zo kan het dus gaan.

En echt álles kan je opzoeken. Hoe moest dat ook alweer .... als je appels wilt drogen aan de lucht. Even googelen .... air dry apples ...

... en je komt hier en hier                      


... en dat ga ik dan meteen proberen.

Paul deed toch net de kachel aan, en ik hing alvast wat lusjes op om al die appels aan op te hangen. Aan een stok.

Maar ik had een nogal slappe stok helaas. Die boog helemaal door onder het gewicht van 20 appels. Dus het ging niet zoals gepland. Ze hangen nu eerst nog even boven op een slaapkamer, over een rij stoelen.

Als ik een andere stok vind gaan ze boven de kachel!


Een andere leuke tip om appels te bewaren las ik vandaag bij Eenvoudig Leven. Daar zie je uitgelegd hoe je er stroop van maakt. Ook een idee!

De tip om mais in te vriezen komt ook van een blog. Kook het wel eerst even, dan blijft het zoet na invriezen. Verder is het erg makkelijk. De korrels afritsen, en in zakjes invriezen.Een recept voor roggebrood zocht ik ook nog. Zo simpel mogelijk. Maar dan wel van dat lekkere en een beetje plakkerige Friese roggebrood.

Een oerhollandse blogger uit Hilversum had daar een geweldig recept voor. Ik heb de rogge en de stroop al klaargezet, maar vanavond word hem dat niet meer.
Want ik moest nog even bloggen! 😉

Teruste! Tot maandag weer!


4 reacties:

Wieneke zei

Oh ja, heel herkenbaar allemaal. Je steekt ongelooflijk veel op van medebloggers en sommigen zetten je behoorlijk aan het denken over van alles en nog wat. Ik loop nu al zo'n jaar of veertien rond in blogland en ben nog steeds heel blij met mijn dagelijkse rondje langs mijn favorieten. Ik moet wel lachen om die stok appels over de stoelen.

Anoniem zei

Ik zeg altijd tegen mijn man dat ik zoveel leer van bloggers. Bak al jarenlang brood volgens het recept van Teunie, bespaar veel door slimmer boodschappen te doen en te koken door de blogs van diverse bloggers. Onze energierekening is sinds 2010 met 100 euro per maand gedaald door tips en adviezen te volgen. Beter voor het milieu en onze portemonnee. Vind het verrijkend, je leest ook blogs van mensen uit een andere streek, met een ander geloof, andere zienswijzen. Het verruimt je blik.

Marlon zei

Zelf ben je erg onderhoudend en inspirerend!!!!

Martine Bakx zei

Ik kreeg ooit een rondleiding op deze boerderij. Met een heuse droog- en rookkast boven de schouw. Zo mooi om te zien hoe men vroeger de oogst conserveerde voor de wintermaanden. https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/ackerdijkse-plassen/monumenten/boerderij-ackerdijkse-plassen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...