Oogst stress.

on woensdag 20 september 2017
Overbuurvrouw kwam langs, met haar moeder, uit Siberië. Ze kwamen de tuin bekijken.

En gewoon, gezellig.

Ook had buurvrouw een paar kalebassen meegenomen. Uit haar tuin.

Ik kweek die zelf niet, al zijn ze erg mooi. Maar ooit hoorde ik van een man die een courgette van eigen kweek had gegeten, en daaraan overleed. Oorzaak .... er was waarschijnlijk sprake van een kruising, van courgette en kalebas. Dat leverde een giftige courgette op.

Zéker weten deed men het niet, maar ik kweek dus maar geen sier pompoenen. Alleen eetbare.

Ben wel blij met deze!!

Vanmiddag hebben we bloemenzaad uitgestrooid. Nu al? Ja want de bloemen laten nu zelf ook hun zaden waaien dus leek het mij een geschikt moment.

Ik heb heel veel bloemenzaad. Zóveel, dat het een zootje is geworden. Sommige zaden zijn al ver over datum, maar geen idee meer welke. Dus, alle bloemenzaden uit de zadenbak zijn vandaag bij elkaar gestrooid, vermengd, en vervolgens gemengd met wat scherp zand.


We zijn over de hele tuin gelopen, langs de paardenbak, langs de greppels rondom het weiland, langs het korenveld, en overal zijn die zaden gestrooid.

Het is bijna allemaal inheems spul, zoals korenbloem en kamille en valeriaan en klaprozen en wilde margriet, maar ook zinnia's en goudsbloemen en andere sterke rassen.

Wie weet hoe dat er volgend jaar uitziet!!

Al die kruiden kun je weer drogen en in de winter gebruiken voor thee en lichte medicinale aftreksels. Ik heb het al vaker laten zien, de goudsbloemen droog ik iedere week. Daar heb je nooit teveel van.

Bij elk huidklachtje of wondje even een theetje van die blaadjes, deppen op de huid, en het geneest als een raket!

Ik bewaar elke portie in een keukenpapiertje. In een pot. Je kunt het ook los in een pot doen vanwege dat vrolijke kleurtje maar dan gaat de kwaliteit wel sneller achteruit.

Wat dacht je van een ronde cake, die helemaal bedekken met een laag botercreme, en rondom en bovenop helemaal versieren met bloemblaadjes? Witte creme gebruiken, en dan die oranje blaadjes erop en wat donkerblauw en lichtblauw van korenbloem en viool ....
Bloemen bloemen .... zaai ze zo vaak mogelijk! Nu ook dus. Gewoon de zaden die je nog hebt uitstrooien over je tuin en borders, of in potten.

Uien uien .... die hadden we ook heel veel. Ik zit nog steeds te pellen, maar heb goeie hulp.

Het einde van het verwerken van de oogst is nog niet in zicht. Ook door die extra lading van gisteren. Die druiven bijvoorbeeld .... nou de fruitvliegjes zaten er al meteen op! Dus die moesten meteen verwerkt.

Een rijkdom, al dat eten, maarre ... ook wel stress.

Ik krijg daar jeuk van. Aan mijn linker bovenarm. Dat heet met een duur woord brachioradiale jeuk. En dat heb ik zo af en toe. Als ik gekocht wasmiddel gebruik, omdat de zelfgemaakte op is, of als ik teveel achter de laptop zit, en de nek in de knel komt.

Maar soms ook door stress.

Ook nu is een plant dan mijn redding. Huislook. Ken je die?

Een soort hollandse aloe vera, vind ik het. Een vetplant die helpt bij jeuk en eczeem. Ik pers een paar bladen uit en smeer mijn arm daar mee in, en dan gaat de jeuk een tijdje over. Maar het probleem zelf wordt natuurlijk niet opgelost.Het luxe probleem ... van de oogst stress. ;-)5 reacties:

Wonen en leven in Roemenie zei

Wat leuk en lief de sierkalebassen . En wat een lieve hulp ;) hier komen de katten ook altijd even kijken wat je aan het doen bent. Succes met de oogst.

Gr henriette www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Anoniem zei

Oppassen met uien en druiven (verse en gedroogde) bij katten en honden. Ze zijn giftig voor ze.

tientonnerelf zei

Droog je de blaadjes van de goudsbloem niet eerst? Bij mij gaan ze even in de oven.
Groetjes Tineke

Clarien Cornelisse zei

Ja hoor Tineke ik droog ze in de vensterbank. Staat ook heel vrolijk.

Anoniem, Brit eet de uien niet hoor, ze dolt er alleen maar mee. Van die druiven wist ik niet. Bedankt voor de waarschuwing. Gelukkig kijken B&B daar ook niet naar om.

Barbara zei

Hoi Clarien, ergens in de afgelopen twee weken schreef je dat je een appel (of meer?) meekookt met de pompoensoep en er wat korianderpoeder bij doet. Echt heerlijk!!! Dank voor de tip! Met een paar zeewier-balletjes erbij is het weer een verrukkelijke snelle vrolijkmakende avondmaaltijd :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...