De Pompoendagen.

on maandag 18 september 2017Je ziet het. Pompoendagen. De vrolijke oranje ballen liggen overal.

De zon is goed voor hun huid, net als bij mensen. Niet teveel dan he? Als er kleine beschadigingen zijn op de huid van de pompoen kan hij dat zelf repareren, met wat zonlicht erop en wat wind erover.

Ik had goeie hulp bij de pompoenoogst. Het duo B&B helpt mij. Zij vangen veldmuizen. Brit graaft en Bekje jaagt. Het is eigenlijk te laat ..... de muizensporen staan al diep gegrift in veel van de pompoenen.


Haha maar die laatste, dat was geen muis hoor. Ik denk dat het Tom Konijn was. Die is nog steeds on the run.

Het gaat goed met B&B. Ze zijn helemaal gewend aan de hele dag buiten zijn. Het buiten zijn was ook niet het probleem, meer dat ze steeds bij ons willen zijn. En wij zijn nou eenmaal af en toe wel es binnen. :D

Omdat ze zoveel buiten zijn zijn ze 's avonds echt moe. Overdag soms ook. Vallen spontaan met z'n tweeën in slaap voor het raam, als ze mij (in de keuken) zitten te bespieden of hun eten al bijna komt.

Zo lief .... waar Brit is is Bekje, en waar Bekje is is Brit. Ze slapen zelfs samen, in de mand van Brit.

Iemand vroeg laatst .... wat ga je met al dat eten doen? Met al die kratten en weck en vriezer vol?

Het is ook heel veel, wat er van deze tuin af komt. Het overdondert mij gewoon. Tweehonderd pompoenen .... we kunnen voor elk ruitje in huis er eentje zetten! Leuke Halloweenversiering! :D

We eten zoveel mogelijk op van de dag-oogsten. Wat er op maandag van de tuin komt, dat gaat meteen in het weekmenu. Dat ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:
Maar het blijft ... verbluffend veel. De grond is hier beter dan in Bussum. De tuin ligt pal in de zon. En ik heb alle tijd voor de tuin. Ja, dan is er veel oogst.

Maar goed. We willen er een jaar van eten. Wat eet je in een jaar? Wel es over nagedacht? Toch al gauw 150 kilo aardappels met een gemiddeld gezin. En toch echt wel 400 kilo groente. Dus ...... een groot deel komt wel op.

En .... omdat dit mijn eerste jaar is hier, met veel experimenteren, gaat er ook vaak wat mis. En komt een deel op de compost in plaats van in onze magen. Zoals ..... nou ja dat dacht ik dus even ...... de weckpotten!!

Ik had ze in de koelcel gezet. Stom!!

Want in de koelcel is het vochtig, met al die kratten aardappels en bieten en wortels. Dat leeft en ademt nog gewoon, en geeft vocht af.

Er hoeft dan maar een minuscuul vuiltje op de buitenkant van zo'n pot te blijven zitten en hopla .... schimmel! Ik dacht echt dat alles bedorven was ..... al dat werk voor niks.

Maar het viel mee.

Het zat gelukkig alleen aan de buitenkant, en het kon er vrij makkelijk af. Met een sopje die potten schoongemaakt, stevig afgedroogd, en nu staan ze buiten de koelcel. Er is zelfs nog ruimte over!

Maar pfjoe wat een gedoe weer. Je blijft wel lekker van de straat zo  ;-)

Nog even een tip voor als je ook verdrinkt in de courgette tsunami. Je kan die best lang bewaren .... als je ze insmeert met olie. Grappig he?

Ik heb dat vorig jaar ook gedaan en we hadden verse courgettes tot ver in december. Ik had de middelgrote genomen, die zijn langer houdbaar dan die hele kleintjes, en met olijfolie ingewreven en op stro gelegd. Dit jaar gaan ze in een doos, bij gebrek aan kratten.

De tweehonderd oranje jongens krijgen een plek onder de kap, en dat is dat! Genoeg weer voor vandaag.

Biertje??? :D

Gezonde Week is afgelopen! Nu is het de bedoeling (als je meedeed) dat je één van de regels vasthoudt. Datgene wat het makkelijkst ging. Bij mij is dat de avondwandeling om 22.00.

Over een maandje ... wéér zo'n week? Doe je ook weer mee?
9 reacties:

Jan Steenweg zei

Lekker al die pompoenen, wij eten ze graag en je kan ze lekker lang bewaren.

Gr Jan(Wilde een Tuin)

Janine zei

Wat een goede bewaartip voor de courgettes!
Maar waar bewaar je de doos? Droog en warm of in de schuur? Wat doe jij ermee?

Clarien Cornelisse zei

Droog en koel. Hij staat bij mij in de container op een plek waar de muizen niet bij kunnen. Die geven niks om courgette maar wel om olie..

Anoniem zei

Enig dat stel B&B, het is goed en fijn voor beiden om een maatje te hebben waar ze het zo goed mee kunnen vinden.

missc50 zei

Ik vind het elke keer leuk om te lezen allemaal. Mijn ouders hadden altijd een grote moestuin. Nu nog een kleine. Ik heb heel wat mee geholpen. Ik heb er geen tijd voor helaas, naast mijn huidige werk. Misschien komt dat nog een keer en kan ik weer een volkstuin nemen.

jezebelle zei

hoi!
ik heb ooit es erg lekkere jam gegeten van courgette en gember (verse en op stroop) jammer genoeg heb ik géén recept .
Maar misschien breng ik jullie hulp bij die overvloed van courgette !
lieve groet ! Jezebelle

tientonnerelf zei

Met al die pompoen is dit misschien een leuk recept: http://www.brendakookt.nl/2014/10/01/pompoenhummus/
Is heerlijk met rösti en een mooie vleesvervanger !

Nora zei

Wel super gaaf zo'n grote opbrengst van alles! Mag ik vragen hoe groot jullie totale m2 is aan moestuin?

Clarien Cornelisse zei

Dank voor de recepten! :D

Nora de moestuin is 600 m2 en het korenveld dito.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...