Werkpaard en werkende mens.

on maandag 25 september 2017


´Jullie moeten zondag komen!´ had mijn schoonmoeder gezegd.
´Hier in Blaricum is dan de dag van het werkpaard, met allemaal oude ambachten en dingen van vroeger. Precies wat jij zo leuk vind!!´

Ja hoor. Wij komen. Brit mee, en daar gingen we. Eerst een lunch bij schoonouders. Dat alleen al is de reis waard!







Op een grote akker midden in Blaricum was het feest. Het was gisteren gelukkig een stralende warme dag, en er waren vreselijk veel mensen naar het veld gekomen om te kijken en te genieten.

Wat was het leuk!!











Niet alleen dat ze al die oude ambachten lieten zien, echt precies zoals dat vroeger ging, maar ook dat iedereen helemaal in stijl was uitgedost, en zich keurig aan de regels hield.

In de schoolklas zaten de kindjes met de armen over elkaar, mondjes dicht, klompen op een rij met de neus tegen de muur!!

Ook de werklui zagen eruit alsof ze dit werk dagelijks doen.

Neem die grondboringen (wat echt prachtig was om te zien ... hoe dat vroeger ging) ... die mannen moesten echt zwaar werk verrichten om de boor de grond in te krijgen. En het lukte!






Zouden dat nou sportschoolspieren zijn of ....

... en iets verderop, iemand die manden vlecht. Dat zou ik ook zo graag nog willen leren. Maar de mevrouw was een beetje te druk om te praten.

Gelukkig zijn er kaartjes!










Touwdraaien, korven vlechten, en natuurlijk ook ploegen met het paard.

Er was net een wedstrijd bezig. Geweldig om te zien hoe nauwkeurig hier 'om het bochtje' geploegd wordt, op klompen nog wel. Respect hoor voor de jeugd van Blaricum!

Hoe ik ook m'n best doe, de dames en heren zijn goed geïnstrueerd, er is echt niemand te zien met een mobieltje!!





                             





Dit paard hier onder is er wel klaar mee. Normaal in een mooie sjieke stal en wat bosritjes, en nu moet ik ploegen???

(denk ik dan he)






Een ronde bocht is natuurlijk ook super moeilijk!

Ook oud, maar veel minder oud, zijn die mooie kleine ploegjes. Heel handig!







Boeren zijn hartstikke hip. Ook in het Gooi. Zo te zien willen mensen allemaal schilderijen van boeren in hun woonkamers ophangen. En van kippen en koeien en knusse boerderijtjes.

Zou dat heimwee zijn?

Ook zo'n nostalgische dag als deze dag in Blaricum .... dat is natuurlijk ook allemaal heimwee. Van heinde en ver komen mensen kijken hoe het leven vroeger was. Vroeger .... toen het leven nog simpel was.

Maar wel hard werken hoor toen! Ook kleine paardjes en kleine kinderen moesten aan het werk!






Spelen deden ze ook. Anders dan nu.

Hier .... 1880 meets 2017.






Bij het dorsen heb ik uiteraard lang staan kijken.

Ook hier .... levensecht! De mannen waren allemaal kletsnat van het zweet, en die kleine hieronder ook. Ja die warme kleding ook, en dan die warmte gisteren, en het werk ging 4 uur onafgebroken door.

Maar niks klagen hoor.






..... hooguit een wat vermoeide blik hier en daar ....






 ... of een slokkie, om de moed erin te houden!






Ik vond het knap. Alle deelnemers deden hun werk alsof ze het dagelijks doen. Hooipakketten opsteken, dikke ijzeren boren de grond in jagen, ploegen achter een paard, gewoon, doen we even.

Mooi werk Blaricum! Mooie mensen ook.












Prachtig! Wij hebben genoten!

Het mooiste was, toen we naar huis reden, Blaricum uit en het Gooi weer uit, was daar een kleine mini-file, veroorzaakt door ....





.... alwéér paarden.

Maar dan anno 2017. 😊




4 reacties:

Anoniem zei

In min geboortedorp ploegde een oude boer nog steeds zijn land met behulp van twee Belgische boeren knollen, nu spreek ik wel over 50 jaar geleden. Het is leuk om dat later nog een keer te zien. Denk dat jullie nieuwe woonplaats in Overijssel zo wie zo veel agrarischer en landelijker is gebleven dan mijn geboortestreek.

Wonen en leven in Roemenie zei

Wat leuk de foto's .Een enkele keer zie je hier nog een paard met een ploeg ervoor. Maar paard en wagen zie je wel om hooi van het land te halen, hout te bezorgen bij mensen of om gewoon naar de boerenstreekmarkt te gaan .En dan zijn het niet alleen zigeuners maar ook gewone mensen die zich zo verplaatsen.En het leukeis er zitten ook jonge mensen tussen die zich zo verplaatsen . Het is en blijft altijd weer leuk dit soort dagen zoals in Blaricum.

gr uit Roemenie www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Anoniem zei

Wat een werk heb je gedaan om zo'n leuk verslag te maken!
Josephine

Anoniem zei

Lieve en attente (schoon)ouders hebben jullie!