Keukenbrand, en andere dingetjes.

on woensdag 13 september 2017Het was een dag van kleine dingetjes, niet één echt groot ding.

Vanochtend de sportlessen bij de Stichting Wijz in Zwolle. De eerste les is een reguliere pilates les aan een groep van ongeveer 20 ouderen. En de tweede les is voor mensen die wat minder kunnen. Die bijvoorbeeld alleen nog maar zittend op een stoel kunnen sporten.

En die les .... die mocht ik vanmorgen alléén geven. Mijn co-docent ging observeren. Toe maar! Pilates op een stoel. Ik heb zitten zweten! Want het is heel wat anders om een les aan mensen op een stoel te geven, dan gewoon zoals je gewend bent staand of liggend.

Het ging ..... wel redelijk dacht ik. Nou ja, niemand liep boos weg! :D:D

Het goeie nieuws is dus .... dat heel veel oefeningen ook op een stoel kunnen! Voor als de rest niet meer kan. Dat die mensen dan ook gewoon kunnen sporten! Een van de dames vroeg of de oefeningen ook op papier mogen zodat ze thuis ook kan oefenen. Misschien dat ik dat ook op het blog zet? Als daar animo voor is?

En thuis, lag er een bos dille al 2 dagen op de tafel. Die wilde ik drogen in de magnetron, dat had ik gelezen op internet. Drogen tussen 2 keukenpapiertjes, magnetron op 600 Watt, en dan 3 minuten.

Ik was wat sceptisch ... wordt het geen slappe hap die dille .... maar het ging mirakel!! Het werd krakend droog en de smaak en geur bleven er goed aan. Wat bij in een bosje drogen niet het geval is.

Alleen .... er ging wel iets goed mis!!

Ik was vel na vel aan het drogen. Steeds wat dilletoppen op een papiertje, ander papiertje erop, in de magnetron, en draaien maar. Hopla, de potjes zaten zó vol.

Maar toen ineens was er .......... BRAND!!

Mijn hele magnetron stond in de fik! Die hele dille met papier en al was gaan branden! Wow ...... je schrikt je dood!

Ja ik heb het natuurlijk meteen geblust dus ... geen foto van de fik! 😊😊
Maar goed, moraal van het verhaal, uitkijken met dingen drogen in de magnetron op keukenpapier!!
Laat hem tussendoor afkoelen.

Toen, weer zo'n dingetje. Ik kreeg mijn nicht op bezoek vanmiddag enne ..... Gezonde Week he .... dus geen koekje te bekennen hier. Want Paul doet ook mee. Dus ... geen snoep en koek in huis! Niks!

Koek maken? Er was nog precies 100 gram suiker. Da's niet veel voor een paar platen koekjes. Er waren nog wel gedroogde vruchten, dadels en vijgen en pruimen en rozijnen.


Het ziet er een beetje vies uit, maar ik heb een handvol rozijnen en gedroogde pruimen in de pruimensap laten wellen. Dat is echt zoet! Dat gaat in de mixer, en dat deden we door de koekjes, samen met dat beetje suiker. Verder 400 gram meel, 100 gr geraspte kokos, 200 gr boter, 1 ei, kaneel, en snuf zout.

Nicht heeft zelf geholpen, want die was er inmiddels al. Zij had ook het geduld om ze mooi in te smeren met ei, waardoor ze er prachtig bruin en glanzend uitkwamen.Of ze lekker waren? Nou! Dat kan je wel zien zeker?

Wij eten ze dus niet he, echt hoor, niet ééntje. Nou eerlijk gezegd hebben we er één gedeeld. 😊  En een groot deel ging mee met het bezoek. De deur uit met die koek! Volgende week maak ik ze wel weer.

Gisteren toen wij in Groningen waren heeft Mirjam op Brit gepast en hier uien zitten pellen. Niet zomaar een paar maar wel drie kratten vol. Top, zo'n oppas!! Het stond vandaag op de planning om dat af te maken, want sommige uien rotten en steken de anderen aan.

Maar veel verder ben ik niet gekomen.

Want er waren ook nog dieren te verzorgen. De kuikens groeien hard! En ze zijn prachtig mooi. Allemaal verschillend en sommigen met een heel mooi gestreept pakje aan.

Als ik op de rode kammen afga, zijn er drie haantjes en vier hennen. Eén van die haantjes is al echt haantje-de-voorste. Hij is ook echt een beau!!

Mij benieuwen hoe lang dat goed gaat tussen vader en zoon!

Ander dingetje ..... de stormschade nakijken op de tuin. De mais is helemaal platgeslagen. De pompoenen ook maar de vruchten zijn toch al rijp dus dat geeft niks.

Die kunnen er ook af.

Bij de stokbonen is amper schade. Die methode met dikke palen en stevige draden ertussen was een hoop werk, maar het is het echt waard. Ondanks de vrachten bonen die er aan hangen staat alles nog fier overeind.

Kleine dingetjes .... kaarten schrijven. De kachel weer es aanmaken, de was moet nog gevouwen en gestreken.

Zoveel kleine dingen en samen vullen ze dan weer de woensdag!

(maar mijn 5e regel, maximaal anderhalf uur per dag achter de laptop, lukt dus nooit met al die dingetjes en zoveel te typen!!)

7 reacties:

Anoniem zei

Ja, ik heb daar wel belangstelling voor, pilates op een stoel.
Fijn dat jullie weinig schade hebben op de tuin.
Misschien de laptoptijd optrekken naar twee uur en een eierwekker gebruiken. Dan wel snel gaan typen. Of eerst alles op papier schrijven en dan binnen de 1,5 uur overtypen. Gaat de eierwekker, dan echt streng de laptop afsluiten. Succes.

Wieneke zei

Wat razendknap om die heerlijke koeken niet te eten. Nou ja, proeven is niet eten, toch? Graag de Pilatesoefeningen op stoel een keertje als je het wat rustiger hebt ;-)

Anoniem zei

Een goedi idee: stoelpilates!
Succes verder, gr. Janny V.

Zem zei

Als je de pilatusoefeningen toch op papier zet: gooi maar op de blog 😀
Kunnen we, nu het tuinseizoen gaat eindigen, onze door te veel computeren stijve schouders eens even aanpakken 😂
Maar wat eng, die magnetronbrand en wat een tegenwoordigheid van geest om die zo snel zelf onder de knie te krijgen!
Hartelijke groet, Zem.

jeanet krikke-weima zei

Ik vroeg me al af of jullie wel dierlijke producten eten, maar ik zag dat je boter had gebruikt voor de koekjes en een ei.
Knap hoor, hele week geen koffie drinken. Dat krijg ik alleen voor elkaar als ik ziek ben en dan moet ik paracetamol slikken met caffeine om geen hoofdpijn te krijgen.
Ben heel blij met je blog. Is echt leuk!!!!
Groetjes Jeanet

Anoniem zei

Ivm kruiden drogen in de magnetron: niet meer doen, ook niet als je tussentijds zou afkoelen: in de gebruiksaanwijzing bij mijn magnetron staat dat je er geen kruiden in mag drogen, precies omwille van brandgevaar. Er bestaan zo'n elektrische droogtoestellen voor voeding, en ja ik weet het: alweer een toestel erbij, maar, het is net als bij je ontsapper:dit is slechts een eenmalige aankoop, en je blijft er levenslang genot van hebben. Misschien ken je iemand waarmee je kan delen, net zoals jij je ontsapper laat gebruiken door anderen. Als je per jaar alleen enkele blaadjes kruiden zou drogen, dan is het sop de kool niet waard, maar als je veel kruiden droogt... dan loont het echt wel. Blijkbaar ook niet zo duur in verbruik. Wij hebben eens een demonstratie gehad op een vergadering van de volkstuin (vereniging van hobbytuinders in Vlaanderen) en die mevrouw droogde er alle kruiden in, maar bijvoorbeeld ook fruit (appelschijfjes, banaanschijfjes, druiven,...)
Groetjes
Lut

Anoniem zei

Ben zelf ook op stoelgym, maar weet niets van Pilatus op de stoel. Dus zeer geïnteresseerd in de oefeningen.
Groet MiekeR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...