Op de valreep voor kerst.

on donderdag 23 december 2021Wij doen eigenlijk niet aan kerstcadeautjes. Jullie? 


Het is ook wel wat lastig nu, met corona. Natuurlijk zijn er zat webwinkels waar je terecht kunt, maar het speuren naar een heuuul mooi kadootje, voor iemand speciaal, winkel in winkel uit, of liefst kringloop natuurlijk, is toch ook een groot deel van de pret.


Wat ik wel af en toe doe is wat dingetjes maken. Zoals die sloffen, van bijvoorbeeld oude dekens. Kijk, dat vind ik nou leuk. Planeet-vriendelijk, en heerlijk warm, zijn die dingen. En zo leuk om te geven. En als ze versleten zijn kunnen ze zó op de composthoop want het is alleen maar tweedehands wol en wat katoengaren. Of .... je legt ze eerst nog een tijdje in de kattenmand. Haha. Katten vinden die sloffen namelijk ook lekker warm.


Maar ik dwaal af. En dat terwijl ik haast heb. Het is al over elven, en ik wilde nog iets delen.


Ten eerste, een last minute kerstkado, voor wie zelf kruiden heeft verzameld afgelopen zomer. Heb je dat? Kruiden, of bloemen misschien? En heb je nog over? Maak er dan zakjes thee van! Of potten of flessen. Het is in een wip klaar, en iedereen is er blij mee. Met zo'n pot of blik of zakje vol kruidenthee. En je ruimt meteen lekker je voorraden op!

Ik heb een mooie bloementhee gemaakt, van allerlei bloemen die afgelopen zomer van de tuin, het land en het weiland kwamen. Er zit van alles in. Vlierbloesem, lindebloesem, boerenjasmijn, duizendblad, rode klaver, paardenbloemen, kamille, moerasspirea (wat zo héérlijk naar amandel smaakt) en stokrozen en nog meer bloemen. 


Het is dus een echte bloementhee geworden. Met een zacht krampstillende en rustgevende werking. Om er nog wat extra pit en zoet aan toe te voegen heb ik er wat zwarte bessenblad bij gedaan, en dillezaad en venkel. Die twee laatsten hebben ook met name een kalmerende werking. Wat wel van pas kan komen met al dat kerst-eten!😊


En tot slot nog wat gedroogde rabarber en citroenverbena, voor een klein zuur accentje. 


Nou, alles husselen, en netjes verpakken, en hopla. Je hebt zó een reeks mooie potten met heerlijke thee. Je zou mij een enorm plezier doen met zo'n zelfgemaakte bloementhee, dus ik denk dat een ander het ook wel kan waarderen!🌺🌺🌺En dan nóg eentje.


Vandaag ben ik weer begonnen aan een zelfmaak agenda, voor 2022, en ik bedacht me dat dat nog nét een op-de-valreep-kadootje kan zijn voor iemand die dat nodig heeft.


De details voor zo'n agenda kun je HIER en HIER vinden. Daar staan de maten in, etcetera. In plaats van een agenda, wat natuurlijk wel vrij veel werk is doordat je dan alle data moet invullen, kun je het natuurlijk ook gewoon leeg laten. Dan geef je het als plakboek, of adresboekje of notitieboekje of als fotoboek.


Je zoekt wat stoffen uit, uit je eigen voorraad, of uit iemand anders voorraad (als je een quiltende vriendin hebt ga daar vooral eens vragen, die hebben de mooiste stoffen!), en verder heb je nog papier nodig voor de vulling, een naaimachine, een strijkbout, en wat mooi borduurgaren.


En dan kun je in een halve dag zo'n boekje maken. Dus het kan nog makkelijk voor kerst.😄😉
Ik had een hele vracht materiaal verzameld. En dat lag er al een tijdje. Maar vanavond ben ik maar eens begonnen met de agenda. 


Helaas zijn de verdere foto's allemaal daarnet gemaakt, onder lamplicht, en dan zie je de kleuren niet zo goed. Ik vond uiteindelijk een hele mooie stof, en zal het volgende week nog wel met daglicht laten zien.


Voor de binnenkant van de kaft, die van stevig papier moet zijn, had ik eigenlijk niks. Maar ergens lag nog een rol behangpapier, een restje van onze slaapkamer, en dat heb ik toen maar gebruikt. Dus je moet gewoon een beetje zoeken en ruim denken. Dan vind je wel iets. Gewoon verpakkingskarton kan ook.

Het mooie met zo'n boekje is dat het niet super netjes hoeft. Het móét juist een beetje 'nonchalant'. Hier en daar een draadje laten hangen. Dat geeft een mooie look. Ook het afhechten doe je gewoon met een zigzagsteek en je mag best wat rafeltjes van de stof zien.


Zo'n kaft, bestaande uit twee lagen papier met daaromheen stof, is echt verbazend stevig! Mijn vorige agenda ging een jaar lang echt overal mee naar toe en is nog steeds helemaal gaaf.


Goed. Geen details dus, die vind je in bovenstaande links. Maar nog wel wat plaatjes.Ik heb de vulling nog lang niet af. Maar ik heb hem even in de kaft gelegd om te laten zien hoe het er dan uitziet als je het sluit.


Het is belangrijk om een ruime overslag te maken, die je alleen langs de boven- en onderrand vastnaait. Dan kan je daar paperassen achter stoppen en ook natuurlijk je mondkapje!
Het leuke aan deze stof vond ik die vogeltjes. En de mooie geel-blauwe combinatie. Maar die krijg je dus nog bij beter licht te zien.


Nou, ik hoop dat het zo gaat lukken, met de instructies uit de links erbij. Voor wie misschien nog een cadeau zocht, voor een speciaal iemand.
En dan, tot slot ..... 
 


..... wens ik je fijne en ontspannen feestdagen toe. Hopelijk met diegenen om je heen die je dierbaar zijn.  


✨✨✨13 reacties:

Wendy zei

Goedemorgen,

Jouw cadeau voor ons allemaal is je blog. Heel erg bedankt daarvoor.
Heel fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2022 gewenst.

Wendy

Hilde zei

Leuk, de kadootjes zijn inmiddels al in huis maar wel leuke ideeën om in het achterhoofd te houden!

Heel fijn om in alle drukte en voorbereiding voor de feestdagen eeeeven met een kopje koffie je blog te lezen. Heb hem wel gemist hoor! Gelukkig binnenkort wat dagen vrij om alles terug te lezen.

Gezellige en ontspannen dagen gewenst!

Anoniem zei

Leuke omslag! Fijne feestdagen.

mrs H. te B. zei

Dank voor je uitleg! Ik wil al tijden een notitieboekje maken op A5 formaat, voor ongebruikte achterkantjes van A4 papier. Ik vond al een papierklemmetje in de kringloop, maar zinde nog op een omslag. Met jouw uitleg moet het wel gaan lukken! IK hoopte ook nog even een oude omslag van een kantooragenda te kunnen gebruiken, maar die is net iets te klein.

Anoniem zei

Voor jullie ook fijne kerst ,maar ik zal blij zijn als de eenzaamste en nare weken voorbij zijn !

MariekeW zei

Jullie ook prettige kerstdagen en een goed 2022 gewenst! Dankjewel voor je fijne berichten en mooie foto's dit jaar. Ik word er altijd blij van om zo een beetje mee te krijgen van jullie plattelandsleven.

Clarien zei

Dank jullie wel allemaal voor de fijne en positieve reacties. Niet alleen vandaag, maar zo vaak, onder de posten. Ik lees alles en het doet me goed dat mijn blogs zo op prijs gesteld worden. Dat is heel motiverend bij het schrijven.

Anoniem, jij ook speciaal bedankt voor je reactie. Het is helaas niet overal en voor iedereen feest en blijheid ... ook zeker niet met de feestdagen. Maar lief dat je toch een berichtje stuurt, en mij een fijne kerst wenst, terwijl je er zelf tegenop ziet. Ik denk dat velen bij het lezen van jouw reactie aan jou zullen denken, en hopen dat er voor jou betere tijden komen.

Jan Wilde een Tuin zei

Voor jullie ook alle goeds en een gezond 2022.

Liefs Jan(Wilde een Tuin)

Anoniem zei

Ook voor jullie fijne feestdagen. Groet Hanny.

anneke broos zei

Goede middag,zojuist heb ik theetjes gekregen via de post.Hergebruikte zakjesdichtgestikt op naaimachine.
En dat ter ere van mijn verjaardag.
Dus ik weet zeker dat jouw tovermengseltjes ook met graagte gedronken gaan worden.
Dank voor je oppeppende en blije verhaaltjes.
een hartegroet voor jou en de jouwen.

Anoniem zei

Hele fijne kerstdagen toegewenst.

Zem zei

Clarien, met veel plezier lees ik altijd je inspirerende blogs!
Ik wens jou en je geliefden een heel goed Kerstfeest toe en een gezond en voorspoedig 2022.
Hartelijke groeten, Zem.

Lies zei

Een zelfgemaakt cadeautje is altijd speciaal, Clarien!
Een warme Kersttijd, en een 2022 dat onverhoopte dingen mogelijk maakt!
Lie(f)s.