Kerst 21.

on maandag 27 december 2021


Oh oh wat begonnen die kerstdagen KOUD! Het was hier min tien. Kouder zelfs. 


Gelukkig hoefde ik niet aan uitgebreide kerstmenu's te werken, want de dochters zouden koken. Gelukkig maar, want zodra het hard vriest ben ik de halve dag bezig met hele andere menu's, namelijk die van de dieren. 


En dat is een hele operatie. Het water moet steeds vervangen worden door ontdooid water. En het voer moet je ook op de één of andere manier ontdooien. De voerbieten en de knollen waren bevroren. Ik heb een serie in de kas gelegd, dan waren ze zo tegen half vijf 's middags ontdooid en konden in de bietenmolen in stukjes worden gehakt.   


En ook het schoonmaken van de stallen en hokken is lastig als alle str..t helemaal aangevroren is. Gelukkig was er 's middags een zonnetje waardoor de korsten weer wat zachter werden en  dan kon alles worden schoon geschraapt. En zo had iedereen een ontdooide prak, voldoende water, en konden alle dieren tevreden de kerstnacht in, in een warm en droog bed. 


Een andere tuinklus van de afgelopen dagen was het snoeien van de frambozen. Het is een hele snelle en makkelijke klus, die je zelfs tijdens de feestdagen in een verloren uurtje kunt doen. Het gaat namelijk als volgt.


Snoei de frambozentakken af, vlak boven de grond. Alles. 


Zo. Klaar. 😊


Wat ik nog wel gedaan heb is wat stekken geknipt. Op de manier ... a la Willem. Namelijk, stukken van verse takken afsnijden, aan de onderkant snij je ze schuin, en aan de bovenkant recht af, met drie of vier ogen ertussen. 


Je hebt in een handomdraai een hele serie stekken, die ik in een grote teil met met compost heb gezet. De stekken die aanslaan zijn bedoeld als weggevertjes, voor komend jaar, want zelf hebben we inmiddels genoeg frambozenstruiken.


En toen kwamen de kinderen eraan en heb ik snel de rest van de takken in een regenton gezet, om later verder te gaan met stekken maken. Maar die takken vroren natuurlijk prompt muurvast in die regenton, waar ik niet zo gauw aan gedacht had.


Het is nu nog steeds één dikke blok ijs daar in die ton.😞 
Kingboleten .... ken je ze? Heerlijke grote paddenstoelenSnel alle stro van de kleren geschud, en gauw naar binnen. Dan een mooi pakje aantrekken, en met onze lieve kroost om de kachel. De meisjes hadden alle boodschappen gedaan en meegenomen, en Bob zorgde voor wijn.


We hadden een fijne kerst. Bijpraten, wandelen, samen koken, samen eten. En natuurlijk met alleen het gezin. Wat voor mij echt prima is. Ik denk dat er dit jaar vast wel méér mensen verzuchten dat 'klein' eigenlijk wel heel 'fijn' is.


 


bijna alleen groente ... met voor de 'carnivoren' een bescheiden lamskoteletjeIk laat je even wat bordjes zien en verder maar niet teveel van de gezelligheid. We hielden ons zo goed mogelijk aan de regels, maar nou ook weer niet helemáál exact. Eigenlijk net .... als het koningshuis, zeg maar. 😉En buiten was ook vandaag de vorst nog steeds niet helemaal weg. In het weiland zijn allemaal putjes in de modder getrapt door de hoeven van de koeien en daarin staan allemaal surrealistische kunstwerken afgedrukt. Prachtige kunstwerkjes, zomaar, gratis.En nu is dus kerst 2021 ook alweer voorbij. Sjonge ....  


....  iedereen alweer naar huis.

 

Maar stil is het niet hoor.😊5 reacties:

Lies zei

'Zorgen' vergt veel van je, Clarien.
Een 'klein' feest kan inderdaad ook fijn zijn!
'Korte-duur-Kunst' ;-) .
Lie(f)s.

Simo zei

Clarien, omdat ik ook frambozenstruiken heb en een nieuw veldje wil maken, heb ik een vraag.
Zijn het herfstframbozenstruiken die je gesnoeid en gestekt hebt en gaat dat wel goed met vorst?
Alvast een goed nieuwjaar gewenst en mooie stekken natuurlijk. Simone

Marguerite zei

Ik heb een frambozenstruikje in de tuin.
Zo even lezen of die ook gesnoeid moet/kan worden.
Hij heeft wel allemaal stekjes om hem heen.
De vorst is nu weer voorbij.
Natte bende door de regen.

Clarien zei

Ik kom nog wel even terug op de frambozen 😊

RiaN, Adriaantje zei

Mooie foto's Clarien en bedankt voor de tip van de framboos, dat ga ik ook eens uitproberen, ik wist niet dat het zo kon.