OEF ... zegt de weegschaal.

on woensdag 15 december 2021

Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik kom in de winter altijd een kilo of wat aan. Vanaf november is het raak. De dagen worden dan flink korter, mijn werkdag is om half vijf afgelopen, en de hele avond ben ik binnen. En dat merk ik meteen aan de weegschaal.


Want je zit dan niet niet alleen veel meer, maar, eenmaal binnen, eet en drink je ook meer. De koelkast is om de hoek. Dus, hapje hier, drankje daar. Hopla!! En oef, zegt de weegschaal. Man man wat word jij zwaar!


Ik heb me er nooit erg druk om gemaakt. In de zomer is het meestal wel weer weg. Toch lijkt het alsof bij het ouder worden die kilo's minder makkelijk wegsmelten. Elk jaar blijft er minimaal ééntje hangen. 😏 


Dussss ..... we gaan wat doen! Maar wat? Ik had bedacht om dan 's avonds nog een uurtje extra te bewegen. Niet te fanatiek hoor. Gewoon, een rondje fietsen hier in de buurt. In de schemering. Leuk bij de buren naar binnen kijken. Kerstboomlichtjes kijken. Boerderijtjes kijken. Koeien, paarden, en andersmans schuren bekijken.


En dan op de terugweg nog een rondje door het dorp. De route gaat langs de Hubo en de Hema en de Kringloper en de Kruidvat. Dus ik kan meteen zo nodig een boodschap doen. Ook de supermarkt neem ik mee. Alles in dat uurtje van half vijf tot half zes. 

Bij de Kruidvat moest ik ook wezen. Want ik wilde een EHBO koffer maken. Na die cursus van laatst bedacht ik me dat we toch wat extra spullen in huis moeten hebben voor ongelukjes. Dus ging ik op zoek naar snelverband, hechtpleisters, wondspray, steriele handschoenen, verbandrollen, een verbandknipper, en meer van dat spul.


Snoep, cosmetica, speelgoed, pyama's, boeken, make-up, sportspullen, je vind echt álles bij de Kruidvat, maar van de basis EHBO spullen vond ik maar droevig weinig. Huh? Dit is toch een drogist? Nou ja, ik heb maar meegenomen wat ze wel hadden, en de rest dan maar later bij een 'echte' drogist halen.


En dan nog een koffer of een sterke tas. Ik wilde iets hebben wat je zó mee kan grissen als er nood aan de man is, en wat makkelijk open en dicht gaat, met een goed overzicht.


Dus, maar eens kijken bij de Kringloper. Is daar niet wat? Ja hoor. Ik vond daar een hele handige toilettas, van een bekend merk, stevig, en met een grote rits, en nog ROOD ook!!


Geweldig!

Zo. Die staat! Goed in het zicht en goed voor het grijpen. En nu maar hopen dat we hem nooit hoeven te gebruiken! 😊


❌❌❌❌❌De dagen vliegen nog steeds 'als een schaduw heen'. Overdag is er van alles, klussen en bezoek, en 's avonds vrij vaak vergaderingen. Soms 'zoomen', en soms echt, als we met niet meer dan vier zijn. Oh wat is het toch fijn om gewoon rondom een tafel te kunnen vergaderen. En dan met koffie erbij en lekkere dingen.


(oef oef)


En verder, elke maandagochtend pakken Jante en ik er een mand vol gedroogde maiskolven bij, en die gaan we dan zitten pellen, onder de koffie. Alle korrels eruit ritsen. Inmiddels is er nu een flinke hoeveelheid gepelde mais op zolder. Omdat we weinig rogge hadden dit jaar, gebruik ik nu veel maismeel. Van de week maakte ik een maisbrood op z'n 'Ma Ingalls' ... namelijk een plat brood in een blik.


Ik had er zelfs uitgebakken spekjes in meegebakken, zoals Ma Ingalls dat soms ook deed. En ohhhhh wat is dat brood lekker!!!


(oef oef)En kijk, daar heb je Bob!! Hij kwam een paar dagen logeren. Bob is aan het switchen van de ene baan naar de andere, en heeft tussendoor vrije dagen.


Dus kregen wij zondag een appje.


'Mam kan ik morgen komen logeren? Ik ga dan met de trein tot Utrecht en fiets vandaar naar jullie.' En zo gebeurde het, dat maandagavond een modderige zwarte wielrenner bij ons het erf op fietste, in het pikkedonker. En na een douche kwam daar Bob tevoorschijn.


Hij heeft mij de afgelopen dagen geholpen met allerlei klussen. Zo moest ik gisteren stro hebben. De koeien gebruiken erg veel stro in de stal. Op de één of andere reden is de potstal (de laag waar ze onder anderen op slapen) dit seizoen erg nat. Dan heb je extra stro nodig. Dus mijn stro was nu al op. En ik appte Bernadette, de achterbuurvrouw, want die heeft altijd goeie tips waar ik stro en hooi enzo kan halen. Ze noemde een adres ergens in de achterlanden van Dalfsen, en daar gingen Bob en ik heen, gisteren.


Een heel oud boerderijtje, een vriendelijke boer, en een grote stal met volop hooi en stro. Of hij ook kleine pakken had? Ja hoor die heb ik nog, zei de boer. En ergens in een hoek lagen nog zeventien pakken, die we met een beetje passen en meten allemaal op de aanhanger kregen.


Bob wilde perse rijden. Hij rijdt nooit met een aanhanger, en vond het vooral leuk om met zo'n ding bochten achteruit te rijden. Waar ikzelf een broertje dood aan heb, dus dat kwam mooi uit. Dat  achteruit rijden met een aanhanger gaat altijd precies andersom, dan je denkt.


Nou Bob reed prachtige bochten achteruit en hup de aanhanger stond in één keer recht, onder de kapschuur. En we hebben weer stro zat voor de koeien!Vandaag, naar mijn moeder, en Bob ook weer mee natuurlijk. Haha het was echt een prachtig programma voor hem want hij houdt van autorijden en ook van kletsen, en zus Marjan was er toevallig ook nog.


Lunchen met gebakken eieren, alle familienieuwtjes doornemen, en ook stilstaan bij het feit dat broer Wiebrand vijf jaar geleden overleed. Bob en ik zijn nog langs het graf geweest. De kinderen willen altijd wel even naar zijn graf, als ze bij oma zijn. Ze hadden allemaal een zwak voor hun oom Wieb. B


 


🍂🍂🍂En zo .... zijn we dus alweer bij woensdagavond aangeland.


Ik had eigenlijk eens al jullie vragen uit de reacties willen beantwoorden. Ik neem me dat steeds voor maar dan is het blog alweer geschreven en dan pas denk ik eraan. 


Het is net als met de kerstboom, die hier al een week op het erf staat. Steeds als ik er langs kom denk ik, oja ik moet hem nog optuigen, en alles in huis gezellig maken voor de kerst. Maar dan is zo'n dag alweer om.


Maar gelukkig, we hebben nog even ....

7 reacties:

Willem zei

Mijn ervaring als EHBO'er is dat je vooral goed moet zijn in het aanbrengen van hansaplast en wat ontsmettingsmiddel. Verbandjes met steriele gaasjes, watten etc. zijn veruit in de minderheid, dus daar heb je ook maar een beperkte hoeveelheid van nodig.
Gewoon een paar rolletjes verbandgaas en gaasjes en een rol pleisters zijn als regel voldoende. Als je niet oppast smeren ze je een idiote hoeveelheid vette en hydrofiele watten aan die waarschijnlijk alleen maar oud worden. Je hebt echt aan een klein pakje genoeg. Daar heb je ook maar een klein pakje voor nodig. Zorg wel voor een deugdelijke verbandschaar, want als er ergens veel kaf onder het koren zit is het wel in de verbandscharenbranche.
EHBO betekend eerste hulp bij ongelukken en dat moet het ook blijven. Ik had destijds collega-EHBO'ers die zich opstelden alsof ze arts waren. We kregen op het bedrijf ooit eens nieuwe verbandtrommels met een schaar erin waarmee je alles kon knippen; papier, blik, karton, leer, maar verbandgaas en pleisters was een berg die niet beklommen kon worden. Binnen een week waren alle scharen verwisseld door de bedrijfsarts.
Ik kijk ook altijd met enige jaloezie en bewondering naar chauffeurs die onberispelijke bochtjes achteruit rijden met een aanhangertje. Mijn keus is als regel afkoppelen, neuswiel naar beneden en de aanhanger naar de juiste plaats schuiven. Hoewel ik voor mijn werk toch 50- á 60-duizend kilometer per jaar reed is het nooit mijn liefhebberij geworden. Om niet te zeggen; ik vind het oervervelend, maar vaak wel noodzakelijk.
Over de nattigheid op de ligplaats van je koeien; ligt het stro direct op de tegels? Als er een centimeter of 30 zand op de tegels ligt, (de tegels 30 cm diep leggen) zal de urine wegzakken in het zand en minder in het stro lijkt me en zal het stro minder snel nat worden. Met een beetje geluk kun je in het voorjaar het uitkomende zand nog door de compost werken.
Mar dit is alleen mogelijk als hte grondwater niet te hoog staat.

Coby Breitner zei

Fijn gezellig blog. Heerlijk toch even samen met je zoon.
En oeps die boom moet hier ook nog.

Wendy zei

Wat leuk en gezellig je zoon weer een paar dagen thuis!

Voorheen was ik na de sint al snel klaar met versieren voor de kerst. Afgelopen zondag had ik hier in het tuincentrum de allerlaatste boom (zo zielig niemand wilde hem kiezen;-). Heb er gisteren pas de lampjes in gedaan en moet nu de versiersels er nog in doen. Kom dit jaar gewoon niet in de stemming....

Lies zei

Die killotjes hé, Clarien, niet alleen bij jou...
Toffe verband'tas' heb je nu.
Maisbrood met spekjes, de zoveelste delicatesse van huyze Moesker!
Lie(f)s.

Anoniem zei


Mijn complimenten voor je blogs. Je weet altijd iets interessants of leuks te vertellen, dat is een talent hoor!

Staat het recept voor maisbrood al in een van je eerdere blogs? ik ga het zeker eens maken.

groetjes Birgit


MC zei

Goed gedaan, die zelfgemaakte EHBO tas !

Dat combineren van fietsen en boodschappen is wel fijn, maar dan weer slecht voor de portemonnee, denk ik, want hoe meer ik in de winkels kom, hoe meer ik uitgeef.
Niet dat ik een vrek ben, maar ik hoef al die spullen niet.

Maak je niet dik, Clarien, die kilo's zullen wel ergens goed voor zijn :)

Barbara zei

Perfecte EHBO-tas, ziet er eigenlijk best gezellig uit.
Zouden van die standaard rubber deurmatten met gaten erin(ringmat) onder het stro misschien helpen om het stro iets langer droog te houden en de koeien dus iets warmer?
groetjes,
Barbara