DIY dinsdag.

on dinsdag 11 april 2017
Zo'n dag begint heel anders, als de zon erbij is. Dat is meteen zo´n leuk begin!

Ook Brit houdt van de zon, ze heeft 's ochtends haar favoriete plekje in de eerste zonnestralen. Even opwarmen en dan ... spelen spelen. Rennen rennen. Oja en naar konijn blaffen, dat hoort ook bij het ochtendritueel. 
Vandaag was een belangrijke dag voor haar want ze kreeg een vriendje op bezoek. Voor het eerst. Wel twee uur geravot in de tuin. Daarna had ik de hele dag geen kind meer aan haar.

Gaan we zeker vaker doen! :D  Het vriendje was trouwens een reu .... dus hoe lang dat ongestoord met elkaar kan spelen weet ik eigenlijk niet?

Nou en de plantjes stonden ook lekker te broeien in de zon. Het gaat niet erg goed met ze .... want ik heb ze met nachtvorst en al in de kou laten staan. De kolen geven daar niet veel om maar de tomaten .... oh oh die arme tomaten. Die staan helemaal stil qua groei.

Ook de bataten houden niet van kou. Maar gelukkig leven die nog wel.

Ik hoor ze babbelen in hun glazen.
'Hee buurman, wat heb jij nog maar weinig wortels!! Kijk de mijne es!!'
'Oh maar buurvrouw .... ik heb al wel bijna blaadjes hoor, en jij hebt nog niks!'

Jaja dikke concurrentie hoor .... hier op de picknicktafel!


En dan. Ons doe-het-zelf project vandaag. Wat gaan we maken?

Ik dacht, met al dat jonge verse blad in de tuin, waar je salades van kan maken, dat we maar even een litertje sla-dressing moesten maken. Dat is heel handig. Dan heb je zó een lekkere salade. Maar je kan het overal voor gebruiken, zo'n basis dressing,

En hoe maak je die? Ik had gisteren om wat recepten gevraagd .... maar het bleef stil! Haha geeft niks hoor .... dressing maak je gewoon ... met wat je toevallig tegenkomt!

Mijn eigen basisregel is .... tweederde olie en eenderde zuur. Dus een halve liter olie met een kwart liter azijn, of citroensap, of een combi. En de rest ..... verzin je er gewoon bij.


Ik heb hier een en ander uitgestald. Er is geen vast recept. Maar er zijn wel wat basisregels. Als je de basis hebt, dus olie en een zuur, dan voeg je wat zoet toe. Dat kan honing zijn, of zoete ketjap, of siroop of een scheut van een zoet sapje. Of suiker. Kan ook.

Bij mij ging er verder vandaag een klein scheutje rode wijn door, twee eetlepels mosterd, een halve bol gesnipperde knoflook, een gesnipperde ui, een eetlepel zout, halve eetlepel chilipoeder, en verder alle verse kruiden die ik in de tuin kon vinden. Koriander, bieslook, maggikruid, alles heel fijn gesneden.

Zo'n dressing .... is nooit twee keer hetzelfde. Dat is zo leuk aan die dressing, het is altijd een verrassing.

Omdat het wat veel was ... heb ik het in een kom gemengd. Mijn fles was te nauw dus dat werd een gepruts, maar uiteindelijk zat alles erin.

En dan heb je een liter super dressing. Of eigenlijk .... een allround smaakmaker. Je kunt ook een paar boterhammen roosteren, dressing eroverheen en dan plakken tomaat of avocado erop. Of de dressing gebruiken over de pasta. Of bij gekookte eieren. Of verzin maar iets.

Door de verse kruiden en de gember, ui, knoflook en citrus, is het ook nog heel gezond.

Stom eigenlijk dat we een jaar lang geen dressing hebben gemaakt. Nu die fles daar staat kan ik onmiddellijk al niet meer zonder!

Ga ook dressing maken! Een liter, of twee, je zal zien het is zó weer op. Zo makkelijk, zo´n voorraadje! Het is vrij lang houdbaar maar zet hem voor de zekerheid toch maar koel.

Ja en verder .... wordt er nog steeds af en toe geklust in de paardenstal. Vanavond werd de tegelwand van de keuken geplaatst. Eerst werd een patroon gemaakt van de tegels, er waren drie soorten, maar in verschillende aantallen .... en dan wordt dat op de muur geplakt.

Het eindresultaat laat ik van de week wel zien  ..... bij daglicht!

3 reacties:

Anoniem zei

Wacht niet te lang met Brit als je geen reeks van puppies wilt hebben. Bespreek het tijdig met je dierenarts om Brit te helpen. Misschien wordt ze dan ook wat rustiger.
Mooie kleurencombinaties van je tegels.

Dolf zei

Je hoeft haar niet te laten helpen, 2 x per jaar goed oppassen en binnen een broekje met inlegkruisje kan ook.

Ineke zei

Japanse dressing: olie; azijn; kikoman; beetje suiker naar smaak; stukje opgeloste mist pasta; en scheutje rijstazijn. Goed door elkaar mengen en schudden.
Heerlijk.
Maar ik doe altijd maar wat naar eigen smaak.
Dus even uitproberen.