Woensdagse Winterpot.

on woensdag 7 december 2016




Wat hebben we vandaag weer gebrouwen van de Hollandse wintergroenten?

Nou, Robbert was hier te eten, dus ik dacht het moet wel iets lekkers zijn. Robbert is mijn culinaire geweten. Hij houdt van koken, en maakt altijd van die hippe en zwaar culinaire recepten.

Maar eerst gingen ze gelukkig aan de wandel met de kleine dame, gelukkig, want ik word kribbig als ik op mijn vingers gekeken wordt in de keuken. Laat mij maar klungelen. Recepten worden spontaan geboren, en soms mislukken ze ook faliekant en dan is het héél fijn als niemand dat ziet.






Wat is er deze week vers van het land?

Nou ..... er zijn spruitjes. Haha die groene monstertjes waar iedereen voor op de loop gaat. Ik ben er ook niet zó dol op, ik ga ook op de loop voor een bord vol spuiten, maarre komop, ze liggen daar nu, we verzinnen wel wat.

Vandaag gaan ze op de pizza!





Maar eerst ...... ricotta maken. Want ricotta kaas had ik niet in huis. Wel een paar pakken melk, en citroenen. Daarmee kan je ricotta zelf maken. Dat gaat vrij simpel. Je brengt 2 liter volle melk aan de kook en giet er het sap van een citroen bij. Roeren roeren. Het gaat vanzelf scheiden in wrongel en wei.

Wrongel, dat zijn die dikke klontjes, en de wei dat is de heldere vloeistof waar die klontjes in drijven. Je moet het wel even laten koken om wat dikkere wrongel te krijgen.





Zet een kom klaar, hang er een zeef in met een stuk kaasdoek (dunne theedoek) en giet de geschifte melk erin. Je houdt een mooie klont wrongel over in de doek.

Ja en ik moest dat nu dus meteen gebruiken. Als ik meer tijd had had ik het langer uitgewrongen en eerst nog gekoeld, en misschien nog gemengd met wat room. Maar ja .... het was woendag winterpot dag dus het moest allemaal meteen af. Niks koelen en niks wringen en kruiden dus.

Maar kijk es moe mooi .... die wrongel!





Beetje meer uitpersen. En de wei goed bewaren. Die kan naar de dieren, als je die hebt, of door de pannenkoeken of het brooddeeg, en je kunt het ook gewoon zó opdrinken, als eiwitrijk en calorie arm drankje.

De wrongel maak je wat los met een vork, en je brengt het op smaak met peper en zout.






Goed. Dan de groenten. Ik had spruiten, pompoen en uien. Van alles soorten ruim 300 gram, dus voor 4 pizza's 1 kilo groenten. De spruitjes halveren, de pompoen en uien in even grote stukjes snijden, en dat alles opschudden met een royale scheut (olijf)olie, wat zout, wat geraspte knoflook, en een eetlepel vloeibare honing.

Dat laatste neemt het bittere van de spruiten iets weg.






De groenten gaan op een bakplaat in de oven, waar je ze een dik kwartier roostert.

Ondertussen kwam mijn culinaire geweten Robbert thuis. Hij zag mij klungelen met de wrongel.

'Mam dat kan je ook in een bakje bij AH kopen.'
'jaja'
'Waarom maak je het dan zelf?'
'Omdat we zelfvoorzienend zijn.'
'En waarom heb je dan wél kant en klare pizza bodems gekocht? En saus?'
'Ga jij de tafel maar dekken.'





Eigenwijze snotneus. 😉

Maar goed. Voor de pizza maak je bijvoorbeeld een mooi deegje en rolt dat uit, óf ... je haalt 4 kant en klare pizzabodems. En haal ook meteen een pot pizzasaus. Zelf heb ik dit jaar helemaal geen saus en ketchup gemaakt want er waren niet genoeg tomaten.





Ja dan kun je nog wat extra's verzinnen als topping. Ananas is lekker bij spruitjes. Uitgebakken spekjes ook. Je kunt ook vega gehakt nemen, en natuurlijk gewone geraspte kaas en mozzarella.

Op onze pizza's kwam éérst een laagje tomatensaus, daarop een dikke berg van de geroosterde groenten, en vervolgens mocht iedereen kiezen. Eén pizza met spekjes, ééntje met extra veel kaas, op alle pizza's mozzarella, en natuurlijk op allemaal een laag ricotta.

Dan ... in de hete oven, nog zo'n 20 minuten.








Pizza met spruitjes. En nog een heleboel andere dingen dus. Prima te eten was het. Enne één tip, noem het geen spruitjespizza, maar verzin iets leukers. Want ....

......... c'est le nom qui fait l'appetite (of zoiets) (geen fransozen hier toch?)






Zo. De eerste oogst aan spruiten is weggewerkt. Iemand nog een ander receptje met de groene monstertjes?


17 reacties:

My new way of live zei

Hee hoi, lekker receptje weer.

Ik wok ze altijd met spekjes en rijst. Of we eten stampot spruitjes. Of beetgaar koken met gebakken champignons en spekjes en uien serveren.

Smakelijk

Of

Corrie zei

Spruitjes zijn ook niet mijn favoriete groente.
Ik eet ze vaak met banaan en kokos, rijst en zelfgemaakte satesaus.
http://www.smulweb.nl/recepten/1060981/Spruitjes-met-banaan-en-kokos

Anoniem zei

Dit is een lekker recept met spruiten
https://www.glutenvrijkookhoekje.nl/ovengerecht-met-spruiten-en-rundergehakt.html

Anoniem zei

Spruitjessoep maken, dat is echt heel lekker! Wij gebruiken dit recept:https://heimwee.info/2012/12/24/spruitjessoep/

Bianca van Dalen zei

Dat ziet er lekker uit!

Shirley zei

Hm...ik ben superdol op spruiten. Geroerbakt, geblancheerd met kastanjes, met kerrie...allemaal heerlijk die minikooltjes. En -heel erg, vindt men tegenwoordig- supergaargekookt met klont boter en nootmuskaat.

Anne zei

Spruitjessoep! Ik was ook geen fan, maar dit recept is heerlijk: http://boerzoektvrouw.kro-ncrv.nl/nieuws/2012/recept-johans-spruitjessoep/

Helena zei

O nee, geen spruiten fan. We eten ze toch. Makkelijk te telen en te houden in de winter....... Je kent het wel ;-) Meestal doe ik ze door de groene curry of roerbak ik ze met spekjes en stakjes ananas.

Adelheid zei

Geef mij maar lekker gaargekookte spruitjes met een klontje roomboter en nootmuskaat! Drie van de zes gezinsleden eten dit met smaak. Ik heb dus geen ander recept voor je, ik hoor weleens dat men er uitgebakken spek doorheen doet. Maar dat eet ik weer niet, want varkensvlees :( Die pizza's van jou vind ik wel grappig! Net als je zoon trouwens...

Jeanneke zei

Heerlijk, spruitjes. Meestal eet ik ze gekookt of gewokt, maar voor de broodnodige variatie maakte ik laatst een gratin van spruiten met zoete aardappelpuree. Levensgevaarlijk lekker! Niet zelf bedacht hoor, dat had Appie H. voor me gedaan:
http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1187741/spruitjesgratin-met-zoete-aardappel
Groetjes,

Jeanneke.

Jeanneke zei

Heerlijk, spruitjes. Meestal eet ik ze gekookt of gewokt, maar voor de broodnodige variatie maakte ik laatst een gratin van spruiten met zoete aardappelpuree. Levensgevaarlijk lekker! Niet zelf bedacht hoor, dat had Appie H. voor me gedaan:
http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1187741/spruitjesgratin-met-zoete-aardappel
Groetjes,

Jeanneke.

Mijke zei

Stampot spruitjes! Je kookt de aardappelen en de spruitjes. Dan stamp je die met groentebouillon (ipv melk) en een klontje boter grof tot puree. Maak op smaak met sinaasappelrasp, sinaasappelsap en nootmuskaat. Lekkere rookworst er bij en een flinke lik mosterd. Yummm!

Mijke zei

Oh, en je zei het zelf al dat spekjes en honing lekker is bij spruitjes. Je kunt dat nog een tikje lekkerder maken door de spruitjes kort te koken, de spekjes uit te bakken met veeeeel tijm, en dan de spruitjes nog even bij de spekjes in de koekenpan aan te zetten dat ze licht geroosterd zijn. En dan honing er bij. Oef zo lekker! Zoals je merkt, ik ben dus dol op spruitjes \o/

Mijke zei

Ah, of ook lekker: salade van couscous met spekjes, japanse bladkolen (mizuna, tatsuna etc.), winterpostelein, spekjes en gegrilde spruitjes en broccoli of wat voor groente je verder ook in huis hebt. Afmaken met een lekkere dressing van olie, azijn, honing, chili, kardemom, knoflook of uitje, peper en zout.

Clarien zei

hahaha geen groene monstertjes dus .... maar het groene goud!! :D

Anoniem zei

En waren de spruitje lekker op je pizza's en weg te werken want mijn man houd echt niet van die groene monsters dat wil even weten want misschien is dit wel leuk om te maken

Clarien zei

ja ik vond ze echt lekker ... maar ik moet je wel eerlijk vertellen ... Robbert had zijn pizza op en maar een heel klein beetje op zijn bord laten liggen. Juist. het waren de spruitjes.