Vooruitkijken.

on dinsdag 20 december 2016

Om volgend jaar weer goeie oogst te hebben .... moet je nu al hééél langzamerhand es gaan nadenken over je moestuintje.

Wil je gaan tuinieren in 2017? En heb je al een tuin, of ga je een volkstuin huren? Weet je al hoe het allemaal moet, of moet je eerst nog even een boek lezen? Doe dat dan nu he, in december! Want in januari begint de eerste voorzaai alweer!

Ik was vandaag in Bussum, voor een paar afspraken, en daarna natuurlijk eventjes langs de oude moestuin gereden ....
 .... jaja een beetje weemoed krijg je wel. Al dat werk van drie jaar is door de natuur lachend uitgewist! Niks meer moestuin, er zijn nu weer volop mooie sterke wilde planten overal.

De dennen en de eiken zullen de komende jaren de rest van de tuin weer in beslag nemen. Of misschien komt hier wel een tennisbaantje? Of een Bootcamp-veldje? We gaan gewoon af en toe eens kijken .
Gelukkig ligt achter ons nieuwe huis de prachtige mooie nieuwe .... Moeskers Moestuin, die in volle glorie, helemaal puur en onontgonnen, ligt te wachten op het voorjaar. Het mooie van deze grond is dat het zo puur is. Er is in geen jaren op verbouwd. Wel is de afgelopen jaren hier gehooid, en wat stikstof gestrooid, maar niet veel.

Nu mogen wij hier een biologische tuin van gaan maken. Daar gaan je handen toch van jeuken?

We hebben er rogge op gezaaid, die al mooi opkomt. Op het deel van de moestuin is de rogge net aan zijn vierde blad toe. Ook de wortelkluit is mooi ontwikkeld.

Groei, nu al, in de winter. Prachtig toch?

Het andere deel van de tuin, daar is al wat eerder rogge gezaaid. Die heeft al een bosje blad en is al aan het uitstoelen. Mooi. Want die rogge mag doorgroeien. Dat wordt onze graanoogst volgend jaar!

Volgend jaar gaan we dus rogge en haver eten, in plaats van tarwe. Want rogge en haver doen het beter op deze grond. Dat betekent ook weer andere recepten.

Oh en wat ook heel leuk nieuws is ... iemand die hier op de bouw werkt, hij komt van een boerderij, die heeft thuis een paard waar ze mee ploegen! Een Vlaams paard, zo'n joekel. Ploegen met een paard!! Misschien kan dat paard in het voorjaar onze moestuin ploegen? Dat zou toch veel mooier zijn dan met de trekker?

Ik zie dat wel gebeuren hoor, zo'n sterk dik breed paard, en zo'n een-schaars-ploegje heb ik al wel, die dan hier de grond gaat zwart maken, vóór na vóór, en de boer loopt erachter .....


Nou ja misschien zijn we te enthousiast, misschien wil die boer dat helemaal niet, maar we kunnen altijd vragen.

Nu ik de rogge gezien heb komt heel langzaam het tuin virus weer tot leven .... maar eens kijken waar de tuinboeken gebleven zijn. Niet dat we nu al een tuinplan gaan maken hoor! maar gewoon, beetje plaatjes kijken, inspiratie opdoen.

Eindelijk, dit jaar voor het eerst, hebben we genoeg grond om graan te verbouwen. Geweldig, eigen graan!Brit verheugt zich ook heel erg op ons eerste graanveldje. Om er doorheen te rennen en alles lekker kapot te maken. Want dat doen kleine hondjes. Met stro slepen.

Naja, we hebben nog even, om haar op te voeden ...

Ondertussen komt er van een kerstboom, en het hele huis versieren, helemaal niks bij ons dit jaar. Door de emotionele weken waren we sinterklaas helemaal vergeten, en kerst schiet er ook bij in. Ja zo gaat dat.

Nou, kom, we gaan maar es zo'n lichtjessnoer ophangen. Instant gezelligheid! :D10 reacties:

Anoniem zei

Laat je de twee kruiwagens en de bakfiets plus de tafel daar staan of worden deze nog een keertje verhuis? Jammer dat de foto van je tuinboeken een beetje onscherp zijn. Ik kan net niet de titels lezen. Succes met de kerstboom. Ik ben benieuwd of Brit hem met rust laat.

Clarien zei

Nee die laatste spullen die ga ik nog ophalen. Ook de wortelkluiten van de asperge, de rabarber en de blauwe bes. Ja en mijn tuinboeken staan kriskras door het huis, ik zal de hele bubs wel es laten zien. :D

tientonnerelf zei

"Leven van het land" heb ik al bijna 40 jaar in huis. Pracht boek !

Ellen zei

Ik heb twee recepten voor zuurdesem roggebroden voor je als je wilt (zijn gewone broden zeg maar, dus niet het roggebrood voor bij de erwtensoep :) ). Mijn man wil het liefst alleen dat eten, eentje doet denken aan Zweeds brood zegt hij.
Ik heb mezelf net een paar weken vrij gegeven van de tuin, maar ik ga wel binnenkort het teeltplan voor de tuin maken.

Clarien zei

Leuk Ellen, heel graag, die recepten. Kun je hier in de reacties een link zetten? Zo niet wil je ze ,me dan mailen dan zet ik ze op blog voor wie dat ook leuk vindt.

Mijke zei

Wow ik sta echt te kijken van hoe weinig er nu al over is van moeskers moestuin! Haha nouja aan de andere kant, toen wij vorig jaar een half jaar geen tijd hadden was het ook één groot oerwoud (kweek!). Maar ik dacht eigenlijk altijd dat dat was omdat we dat jaar sowieso al slordig waren geweest met bijhouden. Nu zie ik bij jou dat het daar niet aan ligt. Moedertje natuur is gewoon razendsnel als je even niet kijkt!

Es zei

Onze Britt was dol op frambozen ik hoop voor jou dat het niet in de naam zit wij hadden jaren toch zo weinig frambozen hahahaha
Maar nu pluk ik elke framboos met een vette glimlach dat dan weer wel
X Es

Henriette zei

Wat gaat dat hard he als je de natuur zijn gang laat gaan . Ik wil jullie gelijk even fijne en goede feestdagen wensen in jullie nieuwe huis. Mijn blog is veranderd van naam .Zie link bij mijn naam .

Daphne zei

Kan me voorstellen dat je een beetje verdrietig werd van je oude tuin, poeh zeg, wat gaat dat hard achteruit als je er niks aan doet.

Lampjes....heel gezellig! En dan kaarsjes, VEEL kaarsjes en dan misschien een heel klein iniemini boompje erbij.
Dit jaar gewoon even rustig aandoen, dat heb je wel verdiend, na alles wat je hebt meegemaakt afgelopen jaar.
Hoop dat jullie, ondanks het verdriet, toch kunnen genieten van de komende dagen, helemaal als je om je heen kijkt, want jullie hebben het maar mooi gedaan, DE grote stap gezet.
Lieve groetjes, Daphne

Helena zei

Wat zou het geweldig zijn om je eigen rogge te telen en dat paard met ploeg zie ik ook al helemaal voor me. Leuke vooruitzichten voor het nieuwe jaar! Helena