Jong spul.

on donderdag 29 december 2016


Afbeeldingsresultaat voor tuinboontoppenDinsdag zat er een hele leuke tip, van Noortje, bij de reacties.

Zij zaait nú al erwten en peulen, buiten in een koude bak. Niet voor de erwtjes, maar voor het jonge groen. Wat een super idee!! Want die jonge pas gekiemde plantjes, die kan je eten! Dan heb je mooi fris en vers groen voor in de sla of de stamppot of omelet of wat ook.

Of op brood, met wat hummus eronder.


                           Afbeeldingsresultaat voor kiemgroente


Die jonge spruitjes zijn ook erg gezond. En je kan heel veel verschillende zaden laten spruiten in de winter, zolang het niet vriest. Erwten en tuinbonen en radijszaden en veldsla en rogge, en nog wel veel meer, kwestie van uitproberen.

Maar .... dan moet je dus wél ..... een koude bak hebben! Ja en wat is dat eigenlijk?

Ik heb al vaak over koude bakken geschreven hier op het blog. Al heel veel verschillende gemaakt ook. Kijk maar es hier en hier hoe je bijvoorbeeld simpele ramen kan maken, voor op een koude bak.

Mijn allereerste koude bak, gemaakt van rommel die we op de tuin vonden. Remy hielp toen nog. Handige jongen die Remy!
Er ging compost in, en we spanden daar plastic over, en dat was het.

Een koude bak is gewoon een verhoogde bak, gericht op het zuiden, liefst met de achterkant wat hoger dan de voorkant, en met een raam erop. Een kleine platte kas dus eigenlijk. Om in het voorjaar sneller oogst te hebben.

Ja de ramen zijn er al af hier onder. Het was al later, en de plantjes al wat hoger. Toen maakten we er tunnels op van oude buizen waar met koud weer plastic overheen ging.
En later maakte ik deze, hierboven. Die ramen kwamen uit een container. Loodzwaar waren die ramen. Man, man, wat een onhandige koude bak was dat. Hij deed het wel, we hadden heel vroeg spinazie uit die bak, maar even 'op een kiertje zetten' van die ramen, was een drama.

Jaja .... gestolen goed gedijt niet! :D

Ja en toen was daar Wietse, één van mijn klasgenoten. Die is ook al zo enorm handig. Hij kan echt alles maken. Voor de ramen, voor een koude bak, gebruikte hij de vloeronderdelen van een oud kerkje, voor de frames. En isolatie plastic ging daar omheen, nou dat waren nog eens ramen!

Prachtige oogsten kwamen dat jaar onder die ramen vandaan!


 


Ja, en nu, door die tip van Noortje .... wil ik dus ook weer een koude bak gaan maken. Voor wat wintergroen dus. En misschien nog wat vroeg voorjaars spul. Het wordt een voorlopige bak.

Dussssss .......plekje zoeken!


Dit lijkt wel wat! Er is de hele dag zon hier, als hij schijnt tenminste, en het is lekker warm achter die muur. Er staan wel wat machines maar er is nog net genoeg plek naast.

Om te beginnen moet dus die bak gemaakt worden. Liefst van stenen, dat kan je makkelijk weer weghalen, en het wordt goed warm in de zon. En nu lag er ergens onder de bosjes nog een bak klinkers, in een verschrikkelijk lelijk groen krat.

Dat wilde ik toch al weghebben. Dus .... stenen eruit, krat plat.

Elke keer als ik een kruiwagen stenen weghaal springt Brit blij achter het hekje heen en weer.

'Mag ik mee mag ik mee mag ik mee??????'


Maar nee Brit mag niet mee. Het stroomdraad is nog niet af. Ze kan zó de wijde wereld inwandelen. Nou, ze kan ook heel hard huilen hoor. Maar dat zijn gewoon krokodillentranen.
Whoe-hoe-hoe-hoe-hoe.😭  Ik mag ook nooit wat!!

Maar goed. Acht kruiwagens met klinkers verder, dan heb je dus een stapel stenen liggen, op een braak stuk grond.

En dan? Nou om te beginnen zitten we in de paardenbak waar de grond bijna puur wit zand is. Absoluut ongeschikt voor plantjes, dus daar moet ook nog een dikke laag compost op. Maar eerst gaan Hendrik Jan en ik aan het maaien ...

...... en dan een paar vierkante meter omspitten. En dan is de middag alweer halverwege en komt er bezoek. Mooi laten liggen dus.

Een slordige hoop klinkers, en een omgespitte bult bijna puur zand, met onkruid ..... gaan we daar ooit verse groentekiemen uit eten?

Ach, wie niet waagt .....

En de moraal van dit verhaal is dus .... lees altijd heel goed alle reacties!! Zoveel leuke dingen schrijven jullie! 😊

Oh ... en heb je vanavond de sterren gezien buiten? Miljarden zijn er te zien! Ondanks de lage mist is de lucht heel helder.

Ga mee ...... nog even onder de sterren lopen ....

3 reacties:

Emmie zei

Bij jullie scheen de zo'n, in het westen was het koud en mistig....
De nieuwe tuin heeft erwtentop kiemen zaad.
Het hele jaar te zaaien en erg lekker door de sla

Bianca van Dalen zei

Je bent er maar weer druk mee! Ben benieuwd hoe het word.

Helena zei

Heerlijk winter kiemgroenten! Je hebt er vast een goede reden voor om het niet te doen maar is het niet handig om karton op het gras te leggen en daarop de compost met wat aarde. Scheelt spitwerk en het gras gaat het dan zeker niet winnen van je kiemgroenten.