Woensdag Winterpot.

on woensdag 21 december 2016Hm ... een beetje rimpelig zijn ze al wel, deze wortels. Paul noemt het geen wortels maar ... naja laat maar. Ja ze zijn al ergens in september geoogst, dat kun je zien, maar er is nog van alles van te maken.

Ze zijn nog steeds levend, dus gezond. Want levend eten, dat is het beste! Leg zo'n verrimpelde wortel maar es in het zand, hij gaat gewoon uitlopen. Er zit nog kracht en vitaliteit in.

Nou wat gaan we doen met die jongens vandaag? Want met wortels kun je van alles maken. Ik begon vanmiddag met een Heel Snel Soepje. Breng water aan de kook, en voeg daar 15 kleine of 10 grotere wortels aan toe, in stukjes. Na tien minuten gaan er één flinke ui en twee tomaten bij, ook in stukjes.


Ja en wat de smaakmakers betreft ... use your imagination, en je voorraden. Ik gebruikte als kruid de zaden van de maggiplant, een half theelepeltje ongeveer, en wat gember, chilipeper, wat geraspte limoenschil en dito knoflook. Toen nog twee bouillonblokjes.

Alles in de soep, pureren, en dan wat melk erdoor en een klontje boter. Mmmmm. Héél heet opdienen. Het is een lekker soepje, en een krachtige anti-grippine, en ook meteen die rimpelige ... wortels .... mooi weggewerkt! :D
Ook kwam vandaag de meneer van het fietspad langs. Die arme man moet met alle bewoners langs onze weg bespreken welk stuk van de tuin er aan moet geloven ... voor het toekomstige fietspad. Nou bij ons was het makkelijk want wij hebben geen speciale band met de planten in die voorste border.

Mag allemaal weg! Geef ons maar dat fietspad!

De gemeente koopt die strook grond heel netjes aan, en zorgt dat alles weer wordt hersteld. En nog een fietspad op de koop toe! Voor ons ... een win-win situatie! We waren snel klaar buiten, wat ook maar goed was want de meneer was er niet op gekleed en kon amper schrijven van de kou ....
Een deel van onze voortuin hebben we nog nooit goed bekeken. Nu pas zag ik dat er zelfs nog een grote boom staat. Hopelijk kan die wél blijven ......  En kijk hoe mooi de sering alweer knoppen krijgt.

Ja zo zie je es wat, met zo'n fietspad-man! 


Goed. Dan wortelrecept nummer twéé.

Dat idee ontstond, omdat bij de AH dit lag .....
Pommes Duchesse ... oftewel aardappelrozetjes. Die vindt iedereen lekker, en ze zijn super makkelijk om zelf te maken.

Maarre ... zou dat ook met wortels kunnen? In veel recepten kun je aardappel vervangen door wortel, maar soms gaat dat fout, omdat wortel natuurlijk minder zetmeel en meer vezels heeft. Nou dan moet je het gewoon proberen. Ik verving (op de gok) twee derde van de aardappels die ik normaal gebruik in dit recept, door wortels.

Neem 1 kilo wortels en 1 pond aardappels, en snij alles in stukjes. Aardappels koken in een bodem water, en na 5 minuten de wortelstukjes erbij. Gaar laten worden, afgieten, kookvocht bewaren, en leg een kluit roomboter op de groente. Véél boter nemen, ik nam 150 gram.


Dat gietsel, dat drink je op. Of doe er iets mee. Niet weggooien.

Laat de boter smelten op de hete groente, voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe, en pureer alles.

Dan zet je de pan in een bak koud water om te laten afkoelen, en roer er drie eieren door. Je hebt nu een mooie oranje pap. Die schep je in een spuitzak, en dan op bakpapier rozetjes spuiten.

Dat was een spannend moment, want het mengsel is wat slapper dan normaal, door de wortels. Worden het drab-rozetjes?? Nou .... het ging. Maar ze werden wel wat platter dan gewone aardappels rozetjes. Vooral de eersten, toen het mengsel nog niet goed was afgekoeld. Want ja ... geduld ... dat is ook zoiets he?


Wij aten daar een salade bij van restjes uit de koelkast. Een half kropje ijsbergsla, wat witlofstronkjes, wat bleekselderij. En dan een blikje tonijn erdoor mét olie, wat limoensap, mayo, peper en zout.

Allemaal makkelijk. Niks aan hoor. Probeer het maar. Je rozetjes zijn alleen eigenlijk wel meer .... poffertjes!

Maar zo is het geen straf om winterpotten te eten! Geen rimpelige wortels meer te bekennen maar van die vrolijke oranje poffertjes! :D

En verder ... gaat het met de verbouwing ook hard door! De stuccer is er weer! Binnenkort eventjes iets over gips, wat een mooi spul is dat weer!

En ook kreeg ik nog een lezing over lood. Dat speelt een grote rol bij onze schoorsteen, ook de tweede, die onder onze ogen gemaakt wordt. Dat laat ik allemaal nog wel zien, wat een supermooi metaal is dat ..... lood. Daar kun je echt alles mee doen!

Niet alleen gieten, maar ook vouwen en kloppen en snijden .....

Lood en gips ..... wordt vervolgd!


3 reacties:

Anoniem zei

Misschien de volgende keer een eetlepel bloem erbij doen. Dan wordt het deeg wat stevige en zak het mss niet zo in.

Mijke zei

Ha die tip van dat bloem wilde ik ook gaan geven!
Ik moest trouwens gister nog aan je denken. Ik at bij mijn moeder en die had zelf een simpel receptje gekokkereld. Heel lekker was het, en makkelijk ook. De reden dat ik aan jou dacht is omdat het volgens mij perfect is om verschillende restjes moestuinwintergroenten mee weg te werken! Het recept is als volgt:
sauteer wat ui, knof en gedroogde tomaat in wat olie. Giet er bouillon bij en doe daar je groentes in. Mama had oa prei, wortel en knolselderij. Dat breng je aan de kook tot het gaar is. Op het allerlaatst doe je er wat heel klein gesneden stukjes kip bij en wat couscous, als die gegaard zijn is het klaar! Die couscous kun je ook vast wel vervangen door een graan dat je zelf kunt telen, dan hoef je in feite alleen de kip te kopen. Of zelf te slachten haha.

Clarien zei

Dat is nou echt een MM recept! :D