Woensdagse Winterpot.

on woensdag 28 december 2016


Gerelateerde afbeelding


Snert.

Dat wilde ik vandaag gaan maken want dat is de KONING van alle winterpotten. Alle groente die in ons kouwe kikkerland in de winter vers te krijgen zijn, kun je daar in kwijt. Je prei, je uien, je aardappels, knolselderij, winterwortels en natuurlijk je grauwe erwten, oftewel, de erwten die je hebt gedroogd.

Nou, voeg daar een paar karbonades aan toe, wat vetspek, en wat rookworst, allemaal van het varken dat je natuurlijk nét in november hebt geslacht  :-)))  ... et voila .... een soep waar je lepel rechtop in blijft staan!! En waar je bergen mee kan verzetten, als je daar een paar borden van eet.

Dussss .... vandaag snert maken. Erwtensoep. Was de bedoeling. Dat moest de woensdagse winterpot worden voor vandaag.

Maar ehhhhhm ...
....... het liep wat anders vandaag. Er was helemaal geen tijd voor verse snert. Onze woensdagse winterpot kwam vandaag uit een blik. Naja, ook lekker.

Ja, de dagen zijn kort. Er is veel te doen en voor je het weet is het weer donker. Dus wij beginnen de dag vroeg, met een soort van 'schema' van wat er moet gebeuren, en dan vervolgens loopt dat hele schema in de soep en alles loopt anders dan gepland.

Zoals nu, loopt onze schattige maar zéér ondeugende pup Brit stééds maar de weg op. Nou ja, bijna. Ze wordt steeds nieuwsgieriger, naar dat grote erf, waar zij straks heerser en meesteres van zal zijn, en rent nu als we niet goed opletten zomaar naar de weg. Waar al die grote vrachtauto's en trekkers langs razen.

Dus daar moest met spoed wat aan gebeuren!


Er komt een omheining van schokdraad. Niet om haar te elektrocuteren uiteraard maar om haar een waarschuwend schokje te geven als ze ergens komt waar dat niet mag.

Vanochtend vroeg mocht ik de spullen halen. Lang touw, ogen en haken, en van die schroeven om dat touw langs een muur te leiden. En plastic prikpaaltjes en houten palen.

Nou, hop naar Masier. Een bedrijfje hier in de buurt waar ze al die spullen verkopen. En een mooie molen zag ik daar ook, heel prachtig in de ochtendmist ....

..... ja hoor ze hadden daar alles, alleen géén houten paaltjes.
'Je moet even naar Beltman's Woodworks.' zei de verkoper. 'Dat zit hier aan de weg, verderop. Daar hebben ze wel houten palen.'


 Maar meneer Beltman had ook geen kleine houten paaltjes meer.

'Ik bel firma Wobben wel even. Wacht maar even.' zei hij. Nou, hij bellen. En vragen, of ze van die paaltjes hadden (want anders zou ik voor niks daarheen rijden) en of ze die even apart wilden leggen.

En ook nog een uitgebreide uitleg, hoe je van Beltman naar Wobben rijdt. Ja zo gaat dat hier dus.Wobben is een grote houthandel. Ik kon er helemaal omheen rijden. Het was erg druk. 'Daar en daar liggen de paaltjes,' zegt de medewerker. 'Rij maar door dan kun je ze zelf even in de kofferbak gooien.'

Zo gezegd zo gedaan. Natuurlijk uitgebreid rondkijken. Prachtig, zulke bedrijven. Zoveel hout, allemaal op soort en maat gesorteerd. Je krijgt gewoon verschrikkelijk zin om te gaan timmeren en om een enorme blokhut te gaan bouwen!!

Ik gooi de palen in de kofferbak en reken af vooraan, in de kantine. Er wordt niet gekeken hoeveel palen ik heb. Het gaat gewoon op je blauwe ogen zeg maar. Erg fijn zoiets.

Ja en dan .... wordt er voor die kleine ondernemende pup van ons, een hele omheining gemaakt. Paaltjes slaan, draad erlangs, en een kastje met schokstroom, om er wat spanning op te zetten, zodat ze dus achter dat draad blijft.Langs het weilandhek komt een spiraal, en verder komen hier en daar hekkesluiters, zodat je het open en dicht kan maken. Als je er langs moet met de kruiwagen. Weer veel geleerd vandaag! :D

Nou het is nog niet helemaal af maar dan laat ik het wel zien, hoe dat gemaakt wordt vooraan bij de oprit, waar je natuurlijk met de auto overheen rijdt. Het is wel een heel gedoe, maar ja, je hondje kwijtraken, dat wil je ook niet!

Enne .... het is ook wat rustiger voor postbodes enzo, die dus aan de andere kant van dat draad kunnen blijven.

Verder hadden we vandaag het tweede slachtoffer van de buikloop. Dus weer, bedden verschonen, wc's poetsen, wasjes draaien. En schijnbaar was het dus niet de Franse kaas .... maar wat dan?

Overbuurvrouw komt ook nog eventjes langs. Zij vertelt dat half Groningen ook aan de buikgriep is. Het is een één-dags griepje, met hevig overgeven, diarree en koorts. En hele volksstammen hebben het. Wel fijn ... een een-dags griepje. Dan kun je de patient opbeuren. 'Morgen ben je beter.'

We krijgen ook weer een bak vol met die knapperige kniepertjes. Net vers gebakken. Wat een lieve gewoonte is dat! En komt heel mooi uit want de vorige bak was net op.
Nou. Dit was voor dit jaar dan de laatste woensdagse winterpot, ook al was het een beetje nep vandaag. Maar ik ben wel klaar met die kolen en pastinaken recepten. We gaan binnenkort weer aan het zaaien, en plannen maken voor knapperige verse groene groente!

Ik zie je morgen weer! :D


6 reacties:

Anoniem zei

Herkenbaar, heb je eindelijk je eigen land om je in je voedsel te voorzien en heb je simpelweg geen tijd om te koken.

Bianca van Dalen zei

Jullie zijn er maar druk mee!

Mijke zei

Hhaa, leuk idee dat schrikdraad, maar daar springt Brit over een maand of 3 natuurlijk lachend overheen! :P

Clarien zei

Haha ja net als de konijnen in Bussum over het konijnennet heen sprongen! Maar het schijnt dat het vooral het psychologisch effect is .. wit draadje = schok = uit de buurt blijven!

Sis zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Blogger zei

Get instant access to 16,000 woodworking sketches.

Teds Woodworking has more than 16,000 woodworking blueprints with STEP-BY-STEP instructions, photos and blueprints to make all of the projects very easy.