Het gaat weer beginnen! (1)

on dinsdag 27 december 2016
Ga je mee?

We gaan vandaag beginnen ..... met de eerste stappen voor .... Moeskers Moestuin 2017. Héél belangrijke dag dus, vandaag. MIJLPAAL!!

Ik wilde dat stap voor stap doen. Dus ..... vanaf nu laat ik elke week zien hoe ik te werk ga. Je kunt gezellig meekijken, of meedoen, wat je wil. Helaas heb ik op dit moment geen team van medewerkers .... ik doe het voorlopig in mijn uppie, dusse ..... qua poppetjes .... moet je het even met mij doen. Is niet anders. :D

Nou, loop maar mee, we gaan opmeten. Hoeveel meters hebben we beschikbaar?

Opmeten, dat doe je in een kleinere tuin met een meetlint. Op een weiland doe je dat met stappen. Ik wel tenminste. Flinke stappen nemen, elke stap is één meter.

Natuurlijk hadden we dat allang opgemeten. Er is een veldje van 20 bij 30 meter beschikbaar voor de moestuin, dit jaar.

Dit is echt zo leuk werk!

De ruimte opmeten, en hier en daar wat strategische stokken in de grond drukken, zo van, dáár komt het aardappelvak en dáár komen de bonen.

Waarom dit zo leuk is? Omdat je in je fantasie de Allermooiste en Allerprachtigste moestuin aan het maken bent. Och ja ....... en dat het later allemaal wat anders loopt, door luisjes, en rupsjes, of door konijnen of een jong hondje, of teveel regen .... ach dat zien we dán wel weer!

Vandaag geldt ........ The Sky Is The Limit!!!!


Zo.

Als we teruglopen zien we bij de buren, de Zonnehorst, een mooi ingericht hoekje, met vier paaltjes en een bordje. Het ziet eruit als iets ernstigs. Een hondegrafje? Of ligt hier een dode hamster, poes of konijn?

Nee mam, zegt Eline, je moet aan de andere kant kijken. Het is gewoon een bordje!! Hier ligt iets!


Aha!!

Het hoornmest preparaat!

Ja natuurlijk, de Zonnehorst, dat is een echte biologisch dynamische tuinderij. En dan werk je met de preparaten! Dat is iets héél interessants, die preparaten. En daar zal ik in de loop van januari meer over vertellen, waarom die preparaten zo belangrijk zijn en wat ze doen voor de bodem.

En er was nog een vraag van iemand ..... welke tuinboeken ik zoal gebruik. Nou ik heb er heel wat. Maar eerlijk gezegd, de meesten daarvan zijn gewoon gezellige boeken. Die kijk ik af en toe es in. Voor de leuk.

Er zijn maar twéé boeken die echt mijn hartsvrienden zijn. Die gaan bij wijze van spreken mee naar bed. Die heb ik al jarenlang continu in de buurt liggen. Echt alles wat ik wil weten staat daar in.

Ben wel benieuwd .... hebben jullie ook van die hartsvrienden?Dat zijn dan dus de eerste stappen.

1. Je beschikbare grond opmeten. 2. De boeken induiken. Want met het lezen van je favoriete moestuinboek komt onmiddellijk het moestuinvirus opzetten.

En 3. maak dan een globaal schemaatje, hoe je de moestuin gaat inrichten .... en dan heb je de eerste stap gezet! De volgende stappen ... die zie je de komende weken!

Nou, en ik ging nog even met Karin en Brit in het bos wandelen, en bracht Karin thuis, en wat zei haar vader?? 'Meid, je rijdt met een lekke band!!'

Wat een sufkop voel je je dan weer!

'Heb je niks gemerkt dan? Ook niet met sturen?'
'Eh neu.'
'Nou en er zit ook niks geen profiel meer op. Je kan zó een bekeuring krijgen.' Gelukkig heeft Henk heel veel handige spullen voorhanden, zoals zo'n hogedruk-pomp waar je je band mee kan oppompen.

Dankjewel hoor Henk!!

Héél voorzichtig naar huis rijden.

Maar van het avondprogramma komt dus niks meer. Ik wilde graag naar de film 'Oerijssel' , over de oertijd van Overijssel, over de Winterwende, over allerlei sagen en spannende verhalen die ooit rondgingen hier. Over het platteland langs de IJssel, over geloof en bijgeloof.

Prachtige film schijnt dat te zijn.

Hij wordt gedraaid in de Veldschuur, een schuur en natuurcentrum, ergens midden op het veld achter Rouveen, diep in de polder.

...... maar ja daar durf ik nu niet naar toe te rijden met die halfzachte band. Nou, die houden we tegoed.

Enne ... jullie ook al de eerste moestuinstap gezet?
15 reacties:

Ellen zei

Nee nog geen stap gezet (hoewel ik wel in november de knoflook heb geplant), maar het begint weer te kriebelen. Ik heb mezelf eerst een paar weken vrij gegeven. Ik was door omstandigheden nog lang met de tuin en wecken bezig en ik was er even moe van.
Komende week ga ik mijn teeltplan maken nadat ik 2016 heb geëvalueerd (niet zoveel bieten, boerenkool wat later planten :) enz.) en dan moestuin beetje opruimen, bedden wat fatsoeneren (kippen hebben er onbedoeld in rondgelopen). Ik heb best nog veel op de tuin staan, snijbiet, groene kool, boerenkool, spruiten, prei, knolselderij, wortelen, winterpostelein, veldsla, palmkool.
Superboeken zijn dat die twee, ik heb ze ook. :)
Veel plezier met verder dromen en doe voorzichtig met die banden.
groetjes, Ellen
ps Ik zal de recepten voor de roggebroden nog doormailen.

Jeanneke zei

Wat mooi om te lezen, hoe jij stap voor stap weer (nu wel heel letterlijk) je eigen heerlijkheid aan het opzetten bent. Zal best aanpoten zijn (ook letterlijk), maar het doet je zo te lezen goed en is dat niet het belangrijkste?
Ik wens je voor 2017 een gouden oogst, op alle fronten!
Lieve groet,

Jeanneke.

Es zei

Ik ga vandaag mijn nieuwe moestuinstuk uitmeten, we lopen dus weer aardig parallel, zo leuk
X Es

grandma kleinfarmhuus zei

Hier ook deze week weer moestuinplannen maken. Fijn he.

grandma kleinfarmhuus zei

Hier ook deze week weer moestuinplannen maken. Fijn he.

grandma kleinfarmhuus zei

Hier ook deze week weer moestuinplannen maken. Fijn he.

ivoorwit.blogspot.com zei

Aan ons moestuintje doen we nog niks. Stelt ook niet zo veel voor.
We kopen wat slaplantjes, prei en zo. Is ook niet zo veel grond voor.

Naar de "Veldschuur" in de polder? Je rijdt bij jou vandaan richting Den Hulst, rechtsaf je rijdt richting Lichtmis, steekt recht over richting Hasselt, in de bocht bij Halfweg rechtsaf slaan en je ziet hem staan. Gewoon bebouwing, goed berijdbare wegen, wel een beetje smal helaas.
Goede jaarwisseling, groetjes, Thea.
PS. Als die film nog een keer draait, waarschuw me a.u.b.

Clarien zei

Ellen ik kijk uit naar je recepten! En wat heb je nog veel staan in de moestuin!

Jeanneke dank voor het meeleven en je lieve mails! Hoop je echt een keer te zien hier!

Es volgens mij lopen onze hele levens parallel! :D

Grandma, dat dacht ik al. Drie keer! :))

Thea, ik hou je eraan. Ik ga gewoon hier een keer een filmavond organiseren met die film en dan kom je oke?

Noortje zei

Leuk om te lezen, dat ga ik volgen ...
en ja, ik heb al gezaaid in de koude platte bak, .....
een probeerseltje, krijgen we een strenge winter dan heb ik pech.
De eerste erwtjes komen al op, niet voor de peulen of erwten, maar om de frisse groene toppen (wokken of salade).
Zo ook 5 andere soorten groentes voorgezaaid ... maar dat is even afwachten.

groetjes

Clarien zei

Wat een goed idee Noortje! kiemgroenten zijn supergezond! Ik ga je nadoen, binnenkort buiten zaaien, voor de kiemen!

Bianca van Dalen zei

wij hebben 50m2 tot onze beschikking, de oerprei staat erin, verder moeten we maar gauw plannen gaan maken!

Noortje zei

Clarien, gewoon een zak bio-erwten gedroogd kopen bij de biologische winkel, een nachtje laten weken in water en de volgende dag zaaien (lekker dicht op elkaar, want je wilt alleen het groen)
succes en groetjes

Ankie zei

Hallo Clarien ,

Jammer dat je niet naar de film bent geweest, wij zijn vorig jaar geweest . Ken je het verhaal van Derk met de 7 honden ? Daar ben ik mee groot geworden. En er zijn van Vreekamp een aantal boeken die ook gaan over sagen en legendes..
Goed bezig met je tuin! Gr uit W Ankie

Ankie zei

Hallo Clarien ,

Jammer dat je niet naar de film bent geweest, wij zijn vorig jaar geweest . Ken je het verhaal van Derk met de 7 honden ? Daar ben ik mee groot geworden. En er zijn van Vreekamp een aantal boeken die ook gaan over sagen en legendes..
Goed bezig met je tuin! Gr uit W Ankie

Mrs.Lavender zei

Leven van het Land, geweldig boek, ik heb het gekocht eind jaren 70 vermoed ik, en het heeft me zoveel geleerd en nog steeds lees ik het, ook al zijn sommige ideeën achterhaald. Ook de boeken van Geoff Hamilton een vroegere presentator van Gardners World van de BBC, zijn leerzaam.