Woensdagse Winterpot.

on woensdag 16 november 2016



Het is pas de twééde 'Woensdagse Winterpot', en het gaat nu al mis. Want ik kwam er niet aan toe. Onderweg had ik een lekker recept bedacht met palmkool, gehakt, heel veel verse kruiden, een tikkie gember, en dan uit de oven, even gratineren ... man man het water liep me in de mond.

Maar dat is niet gelukt vandaag. De dag was gewoon te kort.

Wel mooi was deze dag. Vanmorgen wandelde ik met een vriendin over de wallen rond de Vestingstad Naarden. We hebben 18 jaar lang lief en leed gedeeld in Bussum, weten alles van elkaar, elkaars kinderen en elkaars mannen. Nou ja bijna alles. ;-)

Hoe gaat zo'n vriendschap verder na een verhuizing?






Eerlijk gezegd .... denk ik dat er niks verandert tussen ons. Contacten lopen tegenwoordig steeds meer via app en email, en je adres, de plek waar je woont, is steeds minder een item. We zien elkaar nu zo ééns per drie maanden, en dat gaat natuurlijk gewoon door.

Misschien nu zelfs wel vaker, want elke keer als ik naar het Gooi rij moet ik natuurlijk wel ergens mijn 'bakkie' halen.

Verder .... langs Moeskers Moestuin. Wat is het daar nu stil, niemand komt daar nu meer, sinds ik de tuin verlaten heb. De pompoenen die ik had neergelegd voor de gelukkige vinder, die liggen er nog steeds. Prachtig ... zo'n onbekende plek, midden in een druk dorp, waar gewoon nooit iemand komt. Dat is toch uniek!





Nou ja Liesbeth de imker komt hier nog wel. Dat zag ik aan de kasten, waar de bovenste helften weer zijn afgehaald. Geen idee hoe de oogst was dit jaar. Was het een goed honingjaar?

Voor Liesbeth hoop ik dat die bovenste helften vól zaten met kilo's en kilo's honing. Ze is zo'n goeie imker, ze laat altijd heel veel honing achter voor de bijen, zodat ze niet op suiker de winter door hoeven.

De groenteplanten zijn allemaal dood. Ook de courgetteplanten, logisch, want het heeft al dik gevroren. Ergens daar tussen liggen nog twee vruchten. En wat je hier heel mooi kan zien is hoe selectief moedertje natuur is. Want een jonge courgette, zonder zaden erin, die bederft meteen. Dat is niks waard, voor de natuur.

Maar een volwassen courgette, waar zaden in zitten, die krijgt een hormoon mee die de vrucht tegen bederf beschermt. Zo'n vrucht met zaden is waardevol voor de voortplanting en die blijft dus intact. Je zou kunnen zeggen ... dat de natuur zelf óók aan gescheiden afval doet! :D






Nou ik ga maar es mijn spullen uit het schuurtje halen. Kijken of er nog wat bij is voor de boeldag. Er komt héél wat uit dat piepkleine schuurtje .. ik sta er zelf van te kijken hoeveel daar nog ligt!

En dat lijkt dan misschien allemaal rommel als je die hoop daar ziet liggen ......





...... maar vergis je niet hoor er zitten goeie bruikbare dingen tussen. Het moet alleen even worden schoongemaakt en leuk neergezet. Ik ben zelf ook zo aan een groot deel van mijn spullen gekomen, van boeldagen en garage-sales en kringloopwinkels. Veel leuker dan nieuw in de winkel kopen!

Het is uiteindelijk weer een hele auto vol. Wat een spullen, wat een gesjouw, ja en daardoor was ik dus te laat voor die winterpot!





Het werd dus iets simpels, wel lekker hoor en ook echt winterse kost. Een stevige koolsalade.

Toch maar even delen dan. Je neemt een halve witte kool (niet op de foto) en een wortel en een ui. De kool en de ui héél fijn snipperen en de wortel raspen, alles gaat in een grote kom. Dan maak je een dressing van een flinke (écht flinke) scheut goeie kwaliteit olie, een geraspte teentje knoflook, een scheutje citroensap, een eetlepel mosterd, wat peper en zout, wat honing of stroop, en een fijngesneden gedroogd tomaatje.

Klop je dressing goed op, en giet hem over de salade. Goed mengen. Zet die nu een uurtje in de koelkast. Vlak voor het opdienen schep je er een handvol noten en rozijnen door, en een stuk blauwe kaas, in kleine blokjes gesneden.

Nou, tóch nog een woensdag winterpotje! Bon appetit!

2 reacties:

Helena zei

Dank je wel voor het recept, ook al heb je het druk! Helena

liz zei

jammer dat ik niet wat dichter bij Bussum woon, dan had ik de tuin kunnen voortzetten