Friday on the Farm.

on vrijdag 7 oktober 2016

Poeh poeh ... de hele week weer knoeterhard gewerkt, daarna hier al het gras weer gemaaid, en nu alleen nog eventjes die bank het weiland over sjouwen, en dan .......

...... haaaaaaa .......
Genieten!!

Ja Paul mag lekker chillen, en ik rommel nog wat in de moestuin. De wortels rooien, net al Carel gisteren, alleen heb ik er niet zoveel. Ze kunnen met gemak in één kist, wat zand erover, klaar.En de uien, sommigen waren helaas gaan rotten .... want ze stonden te koel en te vochtig. Nu zijn ze gepeld en gesorteerd. De goeie uien gaan in kistjes op zolder, en een emmer aangetaste exemplaren nemen we mee. Die moeten snel op.

Als iemand een receptje weet met héél veel uien toevallig?

Plankjes beetje leuk neerleggen, dan heb je zó een pad van schuur naar moestuin, dwars door de paardenbak. Heeft geen enkel doel maar is gewoon leuk.


Ja, en de busjes rijden nog steeds af en aan, hier op het erf. Van de week kwam er een bedrijf om de trap te stralen, dat wil zeggen de buitenste laklaag eraf zandstralen, zodat het weer een naturel trap wordt. Twee broers waren het dit keer ook weer. Ach ja, we raken eraan gewend, iedereen is hier familie van elkaar.

Hoe we dat hebben geregeld met de aannemer? Als die klussen en uren en al dat werk?


Nou, eigenlijk vrij simpel. We hadden een huis te verkopen in Bussum. We kochten een huis in Punthorst. En daartussen zat een prijsverschil. We hielden geld over. Dat was in eerste instantie ons budget voor de hele verbouwing. A minus B.

Daarmee gingen we naar de aannemer. kun je voor bedrag X onze boerderij verbouwen, en ook de paardenstal? Nou, firma Jansen ging aan het rekenen.

(hieronder zie je het zand waarmee gestraald wordt, voor elk type hout is er een ander soort zand)


Henk Jansen heeft een heel uitgebreid onderzoek gedaan binnen ons huis. En hij heeft ruim de tijd genomen om de offerte te maken. Persoonlijk kan ik echt de tip geven, ga liever met één of twee betrouwbare aannemers in zee, die veel tijd nemen om een onderbouwde offerte te maken. Beter dat, dan heel veel 'natte-vinger-werk' offertes van allemaal verschillende aanbieders, en dan alleen maar kiezen op de prijs.

Jansen kwam wel anderhalf keer zo hoog uit als ons budget. Hij zei eerlijk ... 'ik heb overal de beste oplossing gekozen, dan valt het achteraf niet tegen. Maar zo en zoveel gaat het hele verhaal dus kosten.'

Paul en Henk hebben toen een tijdje zitten praten. Wij hebben wat van onze wensenlijst geschrapt, Henk heeft hier en daar wat aangepast, en toen kwamen we op een haalbaar bedrag. Het was geen vaste prijs, maar een raming, voor de totale kosten. En het was méér dan bedrag X, maar voor ons nog wel haalbaar.
Een vaste prijs voor onze verbouwing, aangenomen werk, dat was niet mogelijk. Want met zo'n oud boerderijtje kom je de meest onverwachte dingen tegen. Om de haverklap moest het oorspronkelijk ontwerp aangepast, omdat er bijvoorbeeld weer ergens een muur scheef liep.

We hebben regelmatig overleg over de kosten. Loopt het uit? Zijn dingen net als voorspeld of zijn dingen duurder? Grappig, sommige dingen blijken juist goedkoper dan wat was gebudgetteerd. Dat krijgen we dan ook te horen.

Henk heeft er goed aan gedaan om ons niet een worst voor te houden van een 'goedkope' verbouwing. Want dat is het niet, het is ingewikkeld en het is prijzig. Hij had ons als klant makkelijk kwijt kunnen raken door zijn dure offerte, maar toch deed hij dat. Liever een klant kwijt, dan gedonder aan het eind. En dat geeft ons weer vertrouwen dat we qua prijs ongeveer uitkomen op wat was afgesproken.

Nou pffffft wat een verhaal he? Maar ja mocht je ook gaan verbouwen dan heb je er misschien wat aan!De heren zijn nu bezig met hang- en sluitwerk. Ook hier weer, niet goedkoop, wel heel belangrijk. Want die waakhond die is er nog niet he? ;-)

Natuurlijk loopt niet alles zo gladjes ..... helaas. Zoals de vloer ... daarvan hadden we ineens bedacht dat we toch tegels wilden, in plaats van een pvc vloer. De tegels die er oorspronkelijk lagen zagen er ineens zo mooi uit, nu het boerderijtje licht en open was gemaakt. maar helaas die vloer was teveel beschadigd ... er moet toch een hele nieuwe vloer in.

En vloerbedekking, in de slaapkamers, waren we ook eventjes op de begroting vergeten .... en nog wat dingen. En in de paardenstal zat enorm veel houtworm, dat pas duidelijk werd bij het eerste sloopwerk. Dus hop weer een extra post voor al dat houtwerk.

Dat wordt volgend jaar het hele jaar hutspot eten, ben ik bang ...... ;-)7 reacties:

arcobaleno zei

Oh wat is die trap mooi geworden. Trouwens alles maar die trap....

Anoniem zei

Gelijkaardige werkwijze hier wat het budget en aanbesteding van de verbouwingen betreft en ook wij zijn mooi op schema gebleven ondanks de "onverwachte kosten" ... hoewel, we hebben als eens gerenoveerd en hadden daarom al onverwachte kostenposten ingecalculeerd. Een lekker bijgerechtje met veel ui die hier enomr in de smaak valt zijn gekarmeliseerde uitjes : in ringe snijden en droog in de pan leggen met het deksel er op , eerst gaan ze vocht afgeven en dan worden ze droog en lichtjes aan bruin, wel in de gaten houden en ze wat door elkaar husselen. Wanner ze bruin beginnen zien wat olijfolie erbij , peper en zout naar smaak. Deksel er terug op en nog even laten sudderen. mmm zoet zonder suiker, wij doenhet bij pasta, stamppot gewoon als iets extra. De uien slinken superhard dus je kunt er bet wel een aantal in kwijt.

Zonnetje zei

Uiensoep, eenvoudig en smakelijk. Zou je uien niet kunnen drogen ?

Helena zei

Wat mooi wordt de trap!!
Bedankt voor je uitleg Clarien. Je hebt denk ik de perfecte aannemer gevonden voor jullie verbouwing.
Het wordt zo echt jullie droomboerdeij. Zo fijn.

Anoniem zei

uienchutney! jammie! Lekker lang houdbaar ook.

Adelheid zei

Als je nu vast begint met die hutspot, heb je meteen een bestemming voor al die uien... Duidelijk verhaal trouwens over de kosten, en goedkoop is nog altijd duurkoop!

hennie zei

gebakkenuien met tomaat op brood heerlijk en gezond.