Stiefkindjes.

on zaterdag 22 oktober 2016
Toen ik vanochtend de konijnen eten gaf ben ik maar eens een rondje door de tuin gelopen. Er is nog niks dood. Hooguit wat gekleurd blad bij de druif. Het heeft natuurlijk ook nog helemaal niet gevroren.


Grappig is dat, hoe lang planten kunnen doorgroeien en gewoon doorgaan met bessen en vruchten maken. Het enige is, dat het langer duurt voor de vruchten om te rijpen. Want daarvoor is warmte nodig. En bij de buitentomaten zie je dat de vruchten makkelijk barsten door de regen. Het overtollige water in de plant gaat naar de vruchten, die daardoor dus uit hun schilletjes barsten.

Daarom moet je kas-tomaat nooit water geven. Geef ze geen drup, dan heb je tot ver in oktober mooie vruchtjes uit je kas. Minder vocht betekent namelijk ook minder kans op phytoftora.

Elke week nog .... een bakje rijpe vruchtjes. Maar ze worden al zeldzamer!


 
De gebarsten exemplaren komen van buiten.

Dat geeft lekkere ontbijtjes. Ei met tomaat. Nou ja, eerder tomaat met ei. Lekker hoor, koppie thee erbij, krantje erbij. De krant van gisteren was het. De krant lezen bij het ontbijt is heel triggy. Vóór je het weet is je dag verpest met slecht nieuws.

Dus ...  alleen maar leuk nieuws lezen bij het ontbijt. Zoals over mensen die mooie dingen maken van shampooflessen.Goed. Vandaag maar wat bordjes-met-eten laten zien. Want daar draait een moestuinblog uiteindelijk om natuurlijk, wat komt er uit-de-tuin-op-het-bord?

Achter de keukendeur staat bij ons een emmer, en daar gaan de stiefkindjes in. Onrijpe pompoenen, kleine courgettes of juist te grote. Een bos wortels met vraat van de wortelvlieg. Wat uien die nat zijn geweest. Pfffft, eigenlijk alles waarvan ik denk, nu even niet, dat belandt in die bak.

Ja en daar zit je dan mee, na een week dumpen. Emmer vol. Weggooien doe je niet natuurlijk. We kijken maar es wat erin zit.Nou. Een klein deel gaat naar Ben en Jerry. Die lusten bijna alles. En kijk, wat er overblijft is zo gek nog niet. Eigenlijk nog heel goed zelfs. De grote pompoen en courgette kunnen morgen in de soep. Maar de rest, dat gaan we vandaag allemaal roosteren.

En ook hamburgertjes van bakken.

Zo kun je zonder recept heel makkelijk de lekkerste dingen maken, met de stiefkindjes uit je emmer, of uit je groentela, of waar je dat ook maar bewaart. Snij alles wat je vind in dikke parten, schud ze op met olie en wat zout, kieper het op bakplaten, en in een gloeiend hete oven alles roosteren.

Ik deed er ook nog een plaat met aardappel bij omdat wij nogal hongerlappen zijn.


En van een ander deel van je groente, bijvoorbeeld wortel en uien, maak je burgers. Neem één deel fijngesneden of geraspte groente, één deel geraspte kaas en één deel granen zoals havermout, meng met 1 of 2 eieren. peper, zout en kruiden en bak er balletjes of burgertjes van.

Ja .... die van mij zijn wat aangebrand ....Zeer makkelijke en zeer dankbare zaterdagavondmaaltijden zijn dit. Al je stiefkindjes weggewerkt, niks weggegooid. superlekker gegeten.

En verder .....  zijn er over een week of wat géén tomaten meer voor de zelfvoorziener. En ook geen sperziebonen, sla, courgettes, spinazie, en al dat soort zomergroenten. Dan gaan we weer leven van de winterkost. Alles vers natuurlijk. De weck is alleen voor noodgevallen, als je ziek bent of ineens bezoek krijgt ofzo! :D

Zin om dat ook te proberen? Alleen maar verse winterwaar eten? Van het seizoen en van de streek? Want dat kan hoor. En echt, eentonig hoeft het niet te zijn!

Nou, doe mee dan!!

Ik verzin wel een rubriekje als het zover is. En jullie hebben dan vast ook wel leuke ideeën voor recepten, met alleen maar Hollandse koude grond wintergroenten! :D

Fijn weekend, tot maandag!7 reacties:

Anoniem zei

Wat barst jij toch van de energie, met een verhuis voor de deur verzin je toch nog even een nieuw rubriekje voor de blog.

grandma zei

:) ik hou je blog in de gaten hoor voor nieuwe ideeen . We eten hier in de winter een of twee keer in de week uit de voorraad ( lees weck en diepvries) voor de rest lekkere verse winterkost. We zijn dol op koolsoorten daar kun je zoveel mee doen!

Clarien zei

Oh .. dan reken ik ook op jou voor lekkere recepten Grandma!! :D

Unknown zei

Lekker hoor! Wij eten op vrijdag altijd ´restjestaart´. Alle achtergebleven groentes van die week kook of bak ik voor, uitgebakken spekjes erbij, geklutst eitje en geraspte kaas erover en dan uit de oven. Altijd goed!

Clarien zei

Mag ik die alvast gebruiken Gerda voor de nieuwe rubriek? Die restjestaart? Voor jou misschien heel logisch, voor een ander een echte eye-opener! Ook heel goed tegen de voedselverspilling!

Unknown zei

Tuurlijk!

Unknown zei

Wat dacht je van soep van kool ? Hier wordt dat veel gegegeten s winters . En met groenten die ook in nederland te koop zijn . Mocht je interesse hebben in het recept mail me maar.