Prachtige augustus
... wat een mooie zomer hebben we. Lauwe wind, blauwe lucht, vochtige aarde, lekker lui en loom weer, iedereen op de fiets, zomerjurken, korte broeken, volle terrasjes
En de tuin, die bloeit en groeit maar door en hij geeft met gulle hand oogst na oogst.
Er is zoveel leven op de tuin. Overal zoemt en beweegt het. Dieren die mijn plantjes graag willen opeten, en dieren die ze beschermen en bevruchten. Alles door elkaar. Steeds probeer ik foto´s te maken van de tientallen kleine kikkertjes tussen de gewassen, maar ze schieten zo snel weg
In elk geval was de vijver een goed idee! Al die kikkertjes houden de slakken onder controle!
De pompoenen worden zwaarder. Ze liggen op de aarde, dus ik dacht dat ze misschien kunnen gaan rotten aan de onderkant. Daar mag wel wat stro ofzoiets onder
maar stro is hier niet. Wel heb ik een bos gedroogde raapstelen, die was bewaard voor het zaad. Dat kan best als stro dienen.
Dus de stelen eraf knippen, en dat gaat in bosjes onder de zwaarste pompoenen. Kijken of dat werkt.
Ja en dan maar meteen door met de zaad oogst. Want die raapsteel peulen zijn allang rijp. Het is een heel gepriegel, die zaadjes eruit halen. Dat doe ik liever een keertje in de winter, gewoon aan tafel. Nu alleen voorzichtig de peulen eraf knippen, en die gaan in een plastic zak.
Ook de korenbloemzaadjes kunnen geoogst. En dan volgend jaar een grote blauwe zee van korenbloemen hier ..... Er zijn zoveel zaadjes, daar kunnen we heel Bussum wel blauw mee krijgen!
De zaadjes van de sla zijn moeilijk te oogsten. Ze zitten in knopjes, met een soort pluis erop. Als je dat bewaart in plastic zakjes, is de kans groot dat het gaat schimmelen. Dus ik laat die zakjes open, en zie later wel hoe we dat zaad schoon krijgen.
De eerste zaden zijn geoogst! Fijn gevoel!
Misschien denk je wat een gepruts, zaadjes kun je ook kopen en dat kost bijna niks. Ja klopt! Maar ik heb het idee dat als ik steeds zaadjes verzamel van de sterkste planten van mijn tuin, dat ik uiteindelijk gewassen krijg, die hier volledig passen. Die goed op deze bodem groeien, weerstand hebben tegen de insecten hier, enzovoort. En je eigen zaad telen, maakt je onafhankelijk.
Vandaar mijn gepruts met die zaadjes :D En het is ook een heel leuk en ontspannen werkje.
Maar er is ook nog een zware klus te doen. Het omzetten van de composthoop. Zwaar, en je gaat er van stinken. Maar als ik in september weer goeie compost wil hebben, moet het nu!
Okee daar gaan we. Laag voor laag van de derde hoop overhevelen naar de eerste bak. Na elke laag groenafval komt er een laag verteerd blad tussen, een laagje mest en een fikse scheut plantengier. En dat stinkt lekker, met dat warme weer. Zelf zit ik er ook onder, hééél aantrekkelijk voor vliegen! yek!
Gelukkig geen spontane bezoekers vandaag.
Na een uurtje is de hoop gekeerd. Er is nu weer veel zuurstof bijgekomen, en veel bacterien en gisten dus die omgezette hoop gaat nu versneld verteren. Grote kans dat ik het over een dikke maand al kan gebruiken!
Onderop de hoop lag een laag verteerde compost. Lekker ruikende rulle aarde. Die bewaar ik in de tweede bak. Die is geschikt voor direkt gebruik.
Eigenlijk heb ik ook weer mest nodig. Maar de kraal is in augustus in gebruik door de schapen, die hier op de heide grazen. Zo´n mooi gezicht, die schapen die met de herder over de hei struinen. Elke dag een stukje verder.
Heel grappig. De geschoren schapen lopen lekker in het rond, en de schapen die nog een dikke wolvacht hebben, staan zich te verdringen in de schaduw van die ene boom. De schapen!
Thuis is er een pakketje gekomen. Lang gewacht, nu toch maar besteld. Een graanmolen!
Voor als we ooit ook graan kunnen verbouwen misschien? Maar ook is versgemalen meel veel lekkerder dan meel die al lang in een zak zit.
Op de fijne stand malen valt nog niet mee. Voor een heel brood heb je flink spierkracht nodig. Ik denk dat je dan wel een kwartier aan het draaien bent. maar het meel ziet er mooi uit.
En muesli maakt hij ook. Daar ging het mij eigenlijk om.
Gisteren, die bietenchips met yoghurtsaus, die vond ik zelf erg lekker. Dus op zoek naar een recept voor bieten tzatziki. En ik vond hem .. gewoon bij de Allerhande,
Bietendag 5, bieten tzatziki.
Voor 4 personen, 500 gram gare bietjes, een beker volle bulgaarse yoghurt, twee eetlepels olijfolie, een ui, wat peterselie en twee tenen knoflook.
Op de foto zie je dat ik de peterselie heb vervangen door munt en citroenverbena, want de peterselie is bij bij al uitgebloeid.
Snij de biet in plakjes en vervolgens in dunne reepjes, julienne. Snipper de ui en de kruiden zo fijn mogelijk en pers de knoflook of snij heel fijn. Meng door elkaar en voeg de yoghurt en olie toe. Breng op smaak met peper en zout.
Wij aten dit vanavond met geroosterde aardappels en tonijnsalade.
6 reacties:
Leuk om te lezen! Ik wil idd ook proberen zelf zaadjes te gaan oogste, want het maakt je zoals je zelf ookal zegt onafhankelijk. Ook een reden waarom ik zelf graag compost zou maken, helaas hebben wij daar niet genoeg geschikt afval voor. Onze tuin zelf is ook niet mega, dus voorlopig moeten we de compost nog even kopen helaas. Maar dat komt vast ooit in de toekomst nog wel :-)
Leuk dat je ook alles zelf wil gaan doen. gaat vast lukken. Wat je ook zou kunnen doen is in het najaar afgevallen blad verzamelen in de straten. Zo ben ik aan de eerste berg compost gekomen.
Hoi Clarien,
Als ik vragen mag, waar heb je die molen gekocht?
Groetjes,
Rene
http://www.graanmolen.com/duo-graanmolen-muesli-machine-p-167.html
Ik zocht een handmatige molen, die allebei aankon, dus meel én muesli. Dat werd dus deze!
Ben weer terug van vakantie, dus moet even alle gemiste blogposts nalezen ;) Volgens mij kun je om schimmel in je zaden tegen te gaan, beter papieren zakjes gebruiken in plaats van plastic. Papier ademt (dus ook vocht), terwijl plastic het juist vasthoudt. Ik kom snel weer langs!
Remy
Ja je hebt gelijk. Of in koffiefilters. Zit ik wel mooi met al die plastic zakjes van de Wibra!! Was't leuk in Helsinki? Hoop je snel weer te zien hier!
Een reactie posten