Restjes

on dinsdag 5 augustus 2014



Groente vertelt z'n eigen verhaal. Luister maaar wat ze vandaag allemaal weer hadden ...



Wij zijn korte dikke peentjes geworden omdat we in een nieuwe tuin groeien! De teeltlaag is nog niet zo dik, dus we blijven liever in de breedte groeien dan in de lengte! We zijn supergezond, hebben nog geen spoortje schade van de wortelvlieg, want die heeft ons nog niet gevonden! Maar volgend jaar zijn we vast aan de beurt!


Hallo wij zijn de kleine broccoliroosjes, en wij willen hier best groeien op deze zandgrond. Onze grote broccoli-broer, je weet wel, die dikke uit de winkel, die doet het hier niet zo best! Maar wij smaken ook best. Alleen zijn we wat te laat gesneden, we zijn al bijna aan het bloeien!


Kijk ons stokboontjes es hard groeien nadat we vorige week compost kregen! We zijn mooi groen en stevig. Onze stam-broertjes in de rij rechts van ons, zijn veel lichter groen. Die hebben helemaal nog geen compost gehad! Misschien krijgen ze morgen ook wat ...



Uit nieuwsgierigheid zijn wij alvast opgegraven. Wij zijn de oogst van één aardappelplant. We wegen zo'n beetje een pond. Da's best een mooi resultaat voor een nieuwe tuin. Volgend jaar zullen we met méér zijn, maar nu zijn we op z'n lekkerst!


Hallo wij zijn de buitentomaten. Wij staan met onze voeten vrij droog, anders waren we misschien gebarsten. Onze onderste grote zus is al lichtrood en wordt al geplukt. Als je ons donkerrood laat worden aan de plant, worden we misschien wat melig. Dat komt omdat we dan suikers in zetmeel gaan omzetten. Dus pluk ons vroeg!




.... narijpen doen we dan wel in de vensterbank!


Goeiendag, ik ben een buitenkomkommer. Ik zie er stekelig uit, maar wees niet bang, die stekeltjes veeg je zo weg. En ik heb veel meer smaak dan mijn neef uit de kas! Al zeg ik het zelf! En ben ook vitaler! Al beweert mijn neef dat dat niet zo is.

Leuk he, pratende groente! Ze kunnen zó in Man Bijt Hond! :D

Ja ik wou het ook nog even hebben over de restjes. Want met al die verse groente blijft er natuurlijk heel veel over. Stelen, buitenblad, schillen, loof, rotte plekjes ...

Zoals hier, in het vergiet zit ons avondeten, en wat ervóór ligt komt eraf. Daar kun je een hele mooie groentebouillon van maken voor een lekker soepje of saus. Maar bij mij gaat het op de compost, omdat ik gewoon teveel heb.


Restjes in de keuken gaan eerst in het aanrechtbakje. Daar ligt dat groente en fruitafval de hele dag. Soms met een doekje erover tegen de vliegjes. Hebben jullie ook zo'n open bakje? Hoe doe je dat met die vliegjes?


Na het avondeten gaat de hele zooi bij ons in de Bokashi emmer. Die gaat dus maar één keer per dag open. Dat is beter voor het fermenteren (zuurstofarm).



Poeder erop, bak weer dicht.

En verder hebben wij nog een heel sterk restverwerkingssysteem. Of eigenlijk twéé!



Binnen één etmaal gecomposteerd!

Hoe gaan jullie met organische restjes om?

2 reacties:

Annette zei

Buitentomaten vroeg plukken? Dank voor de tip, ga ik ook proberen, was al ietwat teleurgesteld over de smaak van onze cherry tomaatjes. Wanneer pluk jij ze? Als ze oranje zijn? Of al daarvoor?
En restjes die gaan bij ons (helaas) gewoon in de kliko, in onze stadstuin geen ruimte voor een composthoop. Maar er staat een wormenbak op mijn verlanglijstje! En ik ga nu ook lezen over die Bokashi-emmer van je, had er nog nooit van gehoord.

Clarien zei

Ja als ze oranje-rood zijn. Hangt ook een beetje van de grootte af. Hele grote tomaten pluk ik al in een eerder stadium dan kleintjes, die laat ik meestal wel rood worden. Je moet ze ook weer niet onrijp eten, want dan bevat tomaat weer meer gifstoffen. Probeer gewoon uit in welk stadium ze het lekkerst zijn, is per soort verschillend. Leuk die wormenbak!