Laatste keer bieten!

on zaterdag 2 augustus 2014

Op 25 juli was St Jacob. Dat was van oudsher de dag waarop begonnen werd met rogge maaien. Heel belangrijk, want rogge was, in elk geval op zandgrond, het hoofdvoedsel. En dan hoopten de boeren op een week stralend mooi droog weer, zodat de schoven goed konden drogen. En begin augustus werd dat dan in de schuur gebracht.


beetje wazig, Jetses schoolplaat van het oogsten

Ook nu zie je rond deze tijd, begin augustus, overal zware trekkers rijden met enorme strowagens erachter. Hier in Groningen, waar we inmiddels weer zijn, wordt in grote haast wordt het stro binnengehaald. Want het is mooi gedroogd, en het onweer komt eraan. Mooi om te zien, al die aktie! Het graan is al eerder binnengebracht. We zijn tegenwoordig vroeger met oogsten, sinds er kunstmest is.

Wat is het droooog hier in het noorden! Hier is duidelijk niet dat noodweer geweest wat wij in het westen hadden. Alles is bruin, t lijkt wel herfst. Morgen zal ik wat foto´s maken, is nu al te schemerig.

Vanochtend in Bussum, gezellig het maandelijkse uitstapje met Susan! We wandelden over de heide bij Laren, en zagen daar enorme kale plekken...



Ja, ook al hebben wij wel veel water gehad, toch was het hier nog droog genoeg voor hei brandjes zo te zien. En kijk, de hei begint al paars te worden, het eerste teken van de nazomer ..


Suzanne tussen de erica

Als we bij La Place aan de koffie zitten, wil Susanne ook graag een foto van mij maken. Volgende keer vinger opzij Suzan!


Elke keer als je een paar dagen weg gaat van je tuin, in dit oogstseizoen, moet je dat voorbereiden. Courgette snijden, tomaten en bonen plukken, de uien droog wegbergen.


Want die mogen absoluut niet in de regen blijven liggen. Ik gooi de krat achterin de auto, en vergeet hem vervolgens. (Waardoor we de hele reis naar Lauwersoog vergezeld worden van een doordringende uienlucht. En nu zitten we hier met die uien. Nou ja, de auto is een prima droogplek. dat ik daar niet eerder op was gekomen!)

De stokbonen vond ik wat langzaam groeien. Zou dat komen omdat ze op de plek van de peulen staan? Misschien een mineralen tekort? Stikstof is geen probleem, want die kan een boon uit de lucht halen. Maar misschien missen ze iets anders in de bodem?

Voor de zekerheid schep ik er een laag verteerde compost op.


Geef boontjes nooit verse mest. Daar kunnen ze niet tegen.

En dan .. het laatste bietenrecept. Raad maar wat dit wordt!


Bietendag 6, bietensoep.

Voor een royale pan soep nam ik deze hoeveelheden, 5 middelgrote bieten, 5 worteltjes, 3 kruimige aardappels, twee uien en vier teentjes knoflook. Verder nog nodig, 2 runderbouillonblokjes, 1 bekertje creme fraiche en peper en zout.




Breng anderhalve liter water aan de kook, en voeg alle groente toe, kleingesneden, en de bouillon. Laat zachtjes koken totdat het goed gaar is. Bij mij twintig minuten. Dan pureren, en het halve bekertje creme fraiche erdoor roeren. Peper en zout naar smaak.

En dan heb je echt een heerlijke soep, met zoete bietensmaak, en lekker romig door de aardappel en de creme fraiche.

Ik wilde een hele mooie finishing touch maken door de resterende creme fraiche erover heen te verdelen in een mooi figuurtje, maar dat mislukte helaas.


Wat ik met al deze groenterecepten eigenlijk wil zeggen, is dat groente enorm veel mogelijkheden heeft. 

Groente is niet alleen dat bijgerechtje naast aardappels en vlees. Groente kan de basis van elke maaltijd zijn. Het kan als broodbeleg, als borrelhap, als bijgerecht, sausje, soep, salade, nagerecht, als cocktail, in de pannenkoek, etc etc etc. 

Groente kan eigenlijk in alles!! :D

1 reacties:

Henriette zei

Schoolplaten van Jetses blijven leuk, wij hebben we jaren geleden met koninginnedag toen er nog guldens waren gekocht. En bloeiende heide is schitterend om te zien.