Je-wint-het-nooit

on woensdag 13 augustus 2014

Heb ik dat hele pad om de tuin nét geschoffeld, en na amper drie dagen is het groen alweer terug.


Dat onkruid, dat is hier járenlang koning geweest. Dat heerste en woekerde en groef z´n wortels overal doorheen.

En toen kwam ik, vorig jaar, en moesten hier zo nodig groenten komen, kwetsbaar spul dus. Maar die wilde wortels waar de bodem mee vol zit, daar kan ik niet van winnen! En al dat wilde spul dat ik uit de bedden heb gewied de afgelopen weken, ik draai me om en húp, het is weer terug!

En dan de dieren .....



Ladingen rupsen zijn weggeplukt, vér weggegooid, gevoerd aan de vogels. Wat denk je? De week erop zitten ze er wéér!



Bladluizen? Wegpoetsen, doodknijpen, met blad en al weghalen. En ze komen gewoon terug. Je wint nooit van bladluizen. Als ze komen dan komen ze. In juni. Uit de lucht. In grote getale!

Konijnen? Span gerust een net om je tuin. Ze láchen erom!!

Met een mooi boogje springen ze er overheen. Of ze bijten er een gat in. Mijn eigen vaste tuinkonijnen malen niet om dat net. Gelukkig hebben ze het deze dagen te druk met hun eigen jongen beschermen die anders worden opgevroten door mijn tuinwachter (de kat). Ja dat is ook natuur!

Eksters. Ook zo-eentje. Wát een brutale duvels zijn het!!



Schiet er één dood en er komen veertien terug. Heb ik gelezen dan he? Want ik heb er nog geen eentje doodgeschoten omdat ik geen buks heb ik dat zielig vind.

Kraaien? De wereld komt om in de kraaien. Is ook niks aan te doen. Je zult het nooit winnen van de kraaien. Nou ja, een tent van gaas om je spullen zetten. Maar dat is dan weer lastig. Aldoor als je moet wieden of oogsten moet dat gaas open en dicht.





Vliegen! Ze kriebelen, ze lopen over de stront en vervolgens lopen ze met die vieze poten over jouw eten en over jezelf! Je slaat ze dood en ze zijn er onmiddellijk weer. Mieren ... die houden de luizenkolonies in stand. En ze komen in je huis, bouwen nesten onder je terras, en ze zijn met zoveeel!

Slakken .... slijmerige veelvraten!

                         

ZIJ winnen altijd. Jij wint het nooit.

Je blijft aan de gang. Je doet zó je best. Maar ze blijven komen, ongedierte en onkruid. Hoe erg is dat?

Nou, eerlijk gezegd, dat is he-le-maal niet erg!! Want, stel je nou es voor ... op een dag kom je op je tuin. Je hebt drie dagen geleden je pad netjes gemaakt .... en het is nog steeds netjes! Geen sprietje te zien!! 

Dan loop je verder. Waar je het bladluis had weggehaald, is alles nog schoon. Geen luis te zien. Ook geen mieren te zien die de luizen moet verzorgen. Niks. Geen beestjes!




En dan ... het meest bizarre ... je onkruid blijft weg! De groente groeit prachtig door, en daaromheen komt er niks op!! Doodeng toch?

Maar het meest lugubere is toch wel ...    ................ er heerst doodse stilte .................. 

Er is geen één kraai. Geen ekster die in een boom zit te lawaaien. Geen konijntje bij de kolen, geen sjilpende krekeltjes die aan de blaadjes vreten, geen knagende rupsen, geen vliegengezoem ..... alles is dood-en-dood-stil ....

Jij hebt gewonnen!! EIN-DE-LIJK!

Maar, al die dieren en die wilde planten doen, behalve je gewassen opvreten en overwoekeren, nog wel wat anders ook. Wilde planten pompen met hun sterke wortels mineralen omhoog, van héél diep uit de aarde. Die komen dan beschikbaar in hogere lagen, voor de andere planten. ONmisbaar! Zonder die mineralenpompen zouden mijn groentes niet zo mooi groen worden!




En die dieren ....... poepen allemaal op je tuin. Fantastische gratis bemesting!

Het ene dier ... vreet het andere op. Ze houden elkaars populatie in stand. Heb maar één of twee jaartjes geduld met je nieuwe moestuin. Je zult zien, de luizen worden minder, de zweefwespen (die luislarven eten) worden meer.




En mieren, o die mieren, miljarden heb ik er. Wist je hoeveel rotzooi er door die mieren wordt opgeruimd? Je tuin zou een stinkende rommel zijn zonder mieren. ZWAAR respect voor die opruimdienst!

Rupsen zijn voer voor vogels, die ook weer andere beestjes eten. En, zonder rupsen geen vlinders!





Andere insecten en schimmels tasten vooral de zwakke planten aan. Waardoor de sterkeren overblijven, en van die sterken, verspreidt het zaad zich weer.

Vliegen? Heel nuttig! Bijna net zulke sterke bevruchters als bijen! En vliegen zijn óók nog es opruimers!

Dus, je moet niet tegen de dieren vechten! Je moet ze juist koesteren!!




... ook niet tegen onkruid vechten, maar het gebruiken!





Nee, op je tuin zul je het noooooit winnen van de wilde natuur!!

gelukkig maar toch?

6 reacties:

gewoonhannah zei

Prachtig verhaal! Ik heb ervan genoten! En die foto's '-))
Hannah

Anoniem zei

Mooi :)

Marlon zei

Dat heet :omdenken.....Prachtig verhaal.
Graag hoor ik jouw mening over mulchen. Ik zag op YouTube een paar films over ene Paul in Amerika die al jaren op zijn hele tuin een dikke laag houtsnippers heeft uitgespreid. Zijn verhaal hierbij is heel logisch, hierdoor weinig of geen water meer geven, veel minder onkruid, geen wisselteelt meer nodig, betere en smakelijkere opbrengst, en praktisch geen extra bemesting meer nodig hierdoor.
Eigenlijk ben ik hier ook enthousiast voor geworden maar zou graag jouw menig hierover horen. ( Neem aan dat je deze manier van tuinieren wel bekend is).

Clarien zei

Hoi Marlon. Leuk onderwerp, mulchen. Ik denk als je aan zoveel houtsnippers kan komen, elk jaar, dat je het zeker kan uitproberen. Hout is mineraal in een vrij pure vorm, dus mineralengebrek zul je niet snel krijgen. Ook onderdrukt het uiteraard onkruid etc. en is de vochthuishouding beter door minder verdamping en omdat de snippers vocht opnemen.

Je creeert een soort van bosbodem, heel vruchtbaar en natuurlijk. Maar wat de wisselteelt betreft, dat doe je niet alleen om uitputting te voorkomen, maar ook om ziektes te voorkomen die ontstaan door steeds hetzelfde op dezelfde plaats. Als je jaar in jaar uit dezelfde gewassen op één plek teelt, dan krijg je daar een overvloed aan bepaalde aaltjes, die op die plant afkomen. Dus ik zou wel blijven wisselen met de gewassen.

En probeer ook houtsnippers van verschillende boomsoorten te krijgen voor een breed bemesting scala.

Alleen wat betreft de praktische kant heb ik nog vraagtekens. Je moet wel steeds het hout opzij schuiven voor het zaaien en planten lijkt me. Ik zou ermee beginnen op de bedden van de vaste planten, je bessen, de asperges en rabarber. En vandaar uit misschien ook de andere bedden als het goed bevalt.

Bij de bedden voor de wortelsewassen zou ik niet zo veel gaan mulchen, dan krijg je daar juist weer teveel voeding misschien. En dus zeg maar heel veel loof en weinig wortel?

Leuk experiment!

Mijke zei

Geweldig stuk is dit! Ik volg je blog al een tijdje en lees het met veel plezier, maar deze heb ik speciaal gebookmarkd. Om hem af en toe nog eens terug te lezen als het ff tegenzit, en om het te delen met anderen. Want wat je hier schrijft is voor mij in een notendop precies de reden dat ik kies voor natuurlijk tuinieren!

Waarbij we overigens ook veel mulchen, ik tuinier nog maar anderhalf jaar, maar ik ben echt al verslingerd aan mulch. Het heeft alleen maar voordelen! We gebruiken gewoon wat we gratis kunnen vinden: uitgebloeide bloemen uit het park, gemaaid gras, dode bladeren, houtsnippers, snoei-afval, zelfs onkruid dat we eerst uittrekken en laten drogen. En we gebruiken het overal in de hele tuin, ik heb nog niet gemerkt dat er gewassen zijn die er niet tegen kunnen. Als je iets ter plekke wilt zaaien dan schuif je het even aan de kant, ik maak meestal een geultje in de mulch waar ik in zaai. Je hoeft dan alleen dat geultje even in de gaten te houden op onkruid, tot de plantjes groot genoeg zijn en dan schuif je de mulch weer aan.

Verschillen die we zien tussen onze tuintjes met mulch, en tuintjes van de buren zonder mulch: hoeven veeeeel minder vaak te wateren in de zomer, we hoeven bijna nooit te wieden, we hoeven niet te spitten in het voorjaar, er blijft bij ons geen water op de tuin staan bij heftige regenval (we zitten op zware klei), we hebben veel minder last van slakken en sowieso lijken de meeste plagen ons tuintje over te slaan. Nu zijn er nog wel wat verschillen in hoe we onze tuin aanpakken met de andere tuinburen, maar de mulch is denk ik het belangrijkste in dit alles. Ik kan het echt iedereen aanraden!

Clarien zei

mulch, het mooiste spul wat er is!!

hopelijk nemen die buren dan jullie goeie gewoonte over, want ´zien´ werkt veel beter dan ´overtuigen met woorden´ (sterker nog, dat werkt meestal averechts!)