Tuinsoep, en vers brood.

on donderdag 14 augustus 2014




Of je nou een mega grote groentetuin hebt, of een mini balkonnetje met wat groenten en kruiden in potten, tuinsoep kun je altijd maken. Het leuke van tuinsoep is dat er geen vast recept is, je wandelt langs je groente, en oogst wat er voorhanden is. En dat gaat allemaal samen in de soep!

Maar éérst ging ik nog brood bakken. Brood dat je niet hoeft te kneden. Zó klaar. Nou ja ... je moet het wel op tijd bedenken, want het rijzen duurt wel lang, 21 uur namelijk.

Ik begon gisteravond al met voorbereiden. Het recept zegt: doe 450 gram bloem in een kom. Ik had geen bloem, dus nam een combi van 400 gram volkorenmeel en 50 gram maismeel. Kan ook. Wordt wel een wat steviger en compacter brood.



Hier voeg je aan toe, 1 1/2 theelepel zout en 1/4 theelepel droge gist. Roeren. Dan nog 400 ml water erbij. Weer roeren.


Dit deeg zet je afgedekt weg, voor 20 uur. 

Na die 20 uur strooi je een laagje bloem (maismeel in mijn geval) op het aanrecht, en kiep het deeg uit de kom op het aanrecht.


Strooi er wat bloem overheen, en vouw de zijkanten naar binnen. Dan weer wat bloem erop, en nog een keertje zijkanten naar binnen flappen. Handig is om ook wat bloem op je vingers te doen, dan plakt het niet zo.


Je legt een schone doek klaar, strooit hier wat bloem op en wipt de deegbol op de doek. Vouw het dicht en laat een uurtje rusten. Zet nu een gietijzeren pan met deksel in de oven en de temperatuur op 200 graden. Na een uur vouw je de doek open en stort het deeg in de gloeiend hete pan.

Deksel erop, en de pan terug in de oven. Hij mag 30 minuten bakken op 220 graden, dan haal je het deksel eraf en laat nog 15 minuten bakken voor een knapperige korst!

Ondertussen maak je de soep.


Ik had vandaag als ingredienten, tuinboontjes (uit de vriezer), worteltjes, preien, venkel, koolrabi, uien, bleekselderij (niet op de foto), knoflook, maggiblad, basilicum, tijm, oregano, en rijst, en verder nog bouillonblokjes, peper en zout. Voor de balletjes had ik 200 gram rundergehakt, 1 ei, 2 beschuiten, peper, zout, verse kruiden, kerrie en tijm.
Breng anderhalve liter water aan de kook en strooi hier twee handjes zilvervliesrijst in. Laat zachtjes gaarkoken. Twintig minuten vóór einde kooktijd voeg je alle groente toe, in blokjes gesneden, samen met 3 runderbouillonblokjes. Alleen de tuinboontjes even apart houden.

Meng het gehakt met de verkruimelde beschuiten, het ei, tijm, kerrie, peper en zout, en rol er balletjes van.


Tien minuten voor einde kooktijd voeg je de balletjes toe, de tuinboontjes, en de fijngesneden verse kruiden. Aan de kook brengen, nog even laten trekken, en je tuinsoepje is klaar.

Haal de pan met brood uit de oven, en kiep het brood op een doek. Het valt zó uit de pan. Breek het in grove stukken, geef het bij de soep met een royale kluit boter. Eet ze!!




Ach ja, en ik was óók nog in de tuin, waar ik twaalf kinderen samen in één bedje heb gestopt .... maar daar vertel ik morgen verder over. Nu alleen nog even een tip tegen die lastige fruitvliegjes in je keuken. 

Neem een wijnglas. Doe daar een scheut azijn in en wat afwasmiddel. Nou, misschien kan alleen azijn ook wel. Dek het af met plastic met een paar kleine gaatjes. Maak de rest van je keuken schoon en zet het glas op de plaats waar de meeste vliegjes zijn.




.... en kijk maar even na een uurtje ofzo .....




Ik wil ze niet in huis, maar toch kan ik hier ook weer niet heel blij van worden. Heel dubbel!

3 reacties:

Mijke zei

Ha, die fruitvliegjesval werkt goed ja! Het afwasmiddel moet er per se bij, dat is om de oppervlaktespanning te breken. Laat je dat achterwege dan schaatsen ze als het ware over de wijn, in plaats van te verdrinken. Daarom kun je dat plastic ook prima achterwege laten als je er afwasmiddel bij doet, dan komen er nog meer vliegjes op af!

Madelief Weideveld zei

Ha dat van Mijke is dan weer een duidelijke uitleg, want ik vroeg me ook al af of afwasmiddel echt noodzakelijk is.
Wat een heerlijk soepje en wat een makkelijk brood. Tjonge. Ik wil eigenlijk vragen over je venkel......ik heb dit soort ook, maar de meesten zijn doorgeschoten. Hoe is dat bij jou?
Voor een soepje is het oké natuurlijk, ik snijd ze ook wel megafijn door een groenteprutje, maar eigenlijk zijn ze taai.....Heb jij ook ervaring met die dikke bolle venkelknollen?
Dag, Madelief.

Clarien zei

Ik heb ook vooral doorgeschoten venkel Madelief, daarom snij ik ze heel jong. Heb nu nog een stuk of 20 staan, op een stukje dat ik wat ruimer heb bemest. Laatste poging! Mijke ik haal het plastic er meteen af! Thanks!