Wat er zoal kwam binnenrollen.

on vrijdag 19 februari 2021







Wat rolt er zoal het huis binnen? Soms niks. Soms heel wat. Zoals vandaag.


Eerst kwam overbuurman een paar ladingen takken brengen. Hij was namelijk aan het snoeien. Haha het is in de buurt inmiddels al wel bekend dat men takken bij ons kan brengen. Wij maken daar snippers van. Maar dit keer wil ik de takken bewaren, om er een ronde takkenwal van te maken. Voor kleine vogels en diertjes. Als leuke verhoging in de paardenbak. En ook .... als winterbescherming voor de koeien.


Die lagen daar zo mooi beschut achter, vorige week, toen we er met sneeuw een soort iglo van hadden gemaakt. Goed. Binnenrollende takken dus, en hout.


Ook kwam er iets anders binnen, via de koerier. Mijn zeef. 


MIJN ZEEF!!!! Waar ik máánden voor moest soebatten. Zonder die zeef kan ik geen meel meer malen. En ik zal je zeggen, het meel was nét op! En nu kwam ein-de-lijk die zeef binnen en kan ik de molen weer gebruiken!









Ik heb staan tamboerijnen met die zeef! 😄😄🎇🎇🎈  Dat wil je vast wel geloven! 



Het waren natuurlijk niet alleen maar binnenrollende leuke dingen, vandaag. Er moest ook van alles gedaan worden. Er was nog heel wat spul van de ijstijd van vorige week wat moest worden opgeruimd.


Alle houten schotten zijn opgeborgen. Ook het plastic en karton en ander isolatiemateriaal zit weer in de dozen. En het krachtvoer voor de koeien kan ook weer gewoon naar buiten. Om het hoekje bij de stal, staat het nu. Dan hoeven we er geen takke-eind meer mee te sjouwen.






En ook heb ik een deel van de molshopen uit geharkt.


Er zijn enorm veel molshopen op ons weiland. Op sommige plekken is het meer zwart dan groen. We hebben nu vijf jaar compost aangevoerd op het weiland, en de bodem ziet hier nu rood van de wormen, als je hem openspit. En tja, daar zijn mollen dol op. 


Het kan ook komen omdat ons weiland een tikkie hoger ligt dan de omgeving. Nou, wat de reden ook is, het stikt dus van de mollen. Omdat we misschien nog gaan maaien dit jaar is het handig om dat wat te effenen. 


Anders krijg je maar weer gedoe met zo'n maaier, door al die hopen.






En de eerste worteltjes zijn vandaag gezaaid. En de rode bietjes ook maar alvast. Maar die heb ik nog niet in de grond gezaaid maar in een tray. Die in de kas blijft voorlopig. Want bietjes zijn toch iets koude gevoeliger, dan wortels. 


En het was van ons eigen geteelde bietenzaad! Erg fijn! Alleen zijn de plaatjes dan wel  saaier, zonder die leuke kleurige zaadzakjes uit de winkel.  






En de dag duurt maar voort en duurt maar voort! Het lijkt toch net gisteren, dat het om vijf uur al donker was en we in het donker naar de brievenbus liepen! En nu, helemaal licht nog!


Zo gaat dat in februari, In één maand tijd verandert alles!


We doen dan ongemerkt ook méér, omdat de dagen ineens zoveel langer zijn. Maar omdat we ook niet meer de jongsten zijn natuurlijk hadden Paul en ik daar vanavond allebei last van. Allebei hartstikke moe!!


👴👵



De brievenbus staat nog steeds in de rommel van de fietspadmannen. Die maandag gelukkig weer komen om hun werk af te maken. Maar wat maakt het ook uit hoe die buitenkant van die brievenbus eruit ziet ..... het gaat erom wat erin zit! Snel kijken!


En ja hoor daar kwam ook al wat moois aanrollen!!







De Taproot!!


En zó toevallig weer .... hij kwam aan op worteldag, ik heb de hele dag wortels gezaaid en andere wortelgewassen ... en kijk nou eens wat het thema dit keer is???


ROOTS!!


(voor wie geen engels kan, roots = wortels)







En toen was het nóg niet afgelopen. 


Want een grote boodschappentas vól met leuke kindertasjes om weg te geven, en met drie paar wollen sokken voor mijzelf, kwam ook nog binnengerold. Nou ja, gebracht, door Ankie. Maar die was al meteen weer weg vóór de foto.


Brit kijkt even mee ... of er misschien ook een worst in de tas zit.






En ... toen kwam buurman Giuseppe óók nog binnengerold. Om half zes. Paul en ik zouden net een glas wijn nemen. Maar Giuseppe kwam met taart want hij was jarig. Dus aten we taart en dronken wijn. 


Perfecte combi! 😊





 





En dan was er nog de email van Greetje M. Niet alleen voor ons bedoeld maar ook voor jullie:


Hoi Clarien, op je blog wat over bijen gelezen.
Wij hebben vele jaargangen van het Groentje.
Dat is het blad van de Bijenvereniging.
Oudere jaargangen zijn ingebonden.
Wij gaan kleiner wonen en ze mogen allemaal gratis weg.
Zou dit mogelijk zijn via Moeskers Moestuin?
Ik hoor het graag! Hartelijke groet, Greetje.


Heb je interesse, mail me, dan link ik je aan Greetje!


🙋🙋




6 reacties:

Unknown zei

Dag Clarien, wij willen ons inlezen op bijen houden dus die jaargangen....leuk! Martine
m.santinge@chello.nl

Lies zei

Die zeef, Clarien, dus toch (gelukkig!) los verkocht.
Eigen geteeld zaad -> spannend!
Toffe wollen sokken weer!
Nog gefeLIESitterd, Giuseppe!
En straks wordt een bijenliefhebber hééééél blij...
Lie(f)s.

Anoniem zei

Hoi Clarien, mss een tip om een paar molshopen te benutten: je kunt de grond gebruiken om te mengen met compost of potgrond, dan krijg je fijne zaai- en stekgrond. De structuur van de hopen is mooi los, en er zitten weinig (on)kruidzaden in omdat ze van zo diep komt.
Veel plezier met t nieuwe tuinseizoen,
heerlijk!! Groetjes, Pauline

Coby Breitner zei

Krijg van je blog al helemaal voorjaarsgevoel wat ze dit weekend ook voorspellen. Zou het echt zo zijn dat we veel buiten kunnen. Weer een kopje koffie buiten. En je hebt de gelijk s morgens vroeger licht en later donker in de avond. Ik vergeet te gaan koken. Fijn weekend en geniet, groetjes Coby

MC zei

Ik voel de lente door jouw energieke post, Clarien !
Moe - zo herkenbaar !
Dat zei ik gisteren nog tegen mijn oude moedertje, dat de lente-moeheid echt wel bestaat.
En ik wist niet meteen uit te leggen hoe dat kwam, maar jij zegt het natuurlijk klaar en duidelijk : we werken gewoon fysiek langer en harder.
Wat fijn dat je een takkenwal gaat aanleggen, daar ben ik heel benieuwd naar !

Willem zei

Als geboren en getogen Drent, blijft voor mij een worteldag een doodgewone doordeweekse dag, die zich in niets onderscheidt van andere weekdagen.
Ik heb het denk ik wel eens vaker gezegd, maar volgens de (Drentse) volksweerkunde wordt na Driekoningen elke dag een hanetree langer. Heb me vaak afgevraagd of in de dagen tussen de kortste dag en Driekoningen de dag eerder begint, want ontegenzeggelijk komt er na de kortste dag een verlenging van de dagen en die tijd moet ergens heen.
Mollen, verguisd door de tuinder om het destructieve werk dat ze kunnen verrichten met hun gewroet, maar gelijktijdig een pluim op de hoed van de tuinder, want 't is gelijktijdig een teken dat het wel goed zit met het bodemleven. Wilde dieren zullen zich nooit om recreatieve redenen ergens gaan vestigen. Als er geen voedselaanbod is komen ze gewoon niet, of gaan weer. Hoe mooi de omgeving ook is.
Ben benieuwd hoe dieren in dat verband naar mensen kijken. Las onlangs dat de apen in de dierentuinen het 'mensen kijken' misten. Wat die lockdown al niet teweeg kan brengen.