Vlekjes en deukjes, en An, van 100.

on maandag 22 februari 2021

]



Het loopt hier natuurlijk niet allemaal steeds maar op rolletjes. Er gaat ook heel veel mis. 


Een vlekje hier, een tegenslagje daar, een foutje, een misoogst, een deukje, en een tegenvaller. Och, het hoort er allemaal bij. Niet alleen voor de zelfvoorziener, maar voor iedereen wel, denk ik.


Neem bijvoorbeeld de pompoenen. Die pompoenen waren allemaal snel snel in huis gebracht, toen de vorst eraan kwam. Pfoe hee, denk je dan ... nou, die zijn gered!!!


Maar helaas ....



 




Toen ik na een paar dagen bij de pompoenen ging kijken was het net een horrorfilm. Bijna alle honderd-en-nog-wat pompoenen die daar lagen die hadden ineens .... ogen .... en een neus ..... en sommigen hebben zelfs een pruik op ..... van schimmel! 😲😲


Hoe dat kwam ???


Ik denk dat het komt omdat de overgang van temperatuur, van 4 graden in de schuur, naar 19 graden binnenshuis, dat ze dat de das om heeft gedaan. Voor planten en vruchten die je wil bewaren is het belangrijk dat er geen al té grote schommelingen zijn in temperatuur.


En daar had ik geen rekening mee gehouden. Nou, dat hebben we dan ook weer geleerd! En de koeien zijn weer blij! Want die krijgen ze nu. Op een enkel sterk exemplaar na dat het wel heeft overleefd.


En verder gaan er elke week wel een paar lege kratten weer terug naar de zolder. En gaan de lege manden weer terug op de plank. We eten met zijn allen heel wat af hier, en de voorraden slinken langzamerhand. 






En terwijl de voorraden langzaam verminderen, zijn we alweer druk bezig met voorbereiden van de oogst van 2021. Zo zijn er om te beginnen heel wat stekken genomen. Ze staan in een rijtje in potten te wachten, op hun eerste blaadjes.


Ernaast staat een ton regenwater, waar wilgentakken in zijn versnipperd. Alle stekken en ook alle jonge plantjes in de kas krijgen wilgenwater om de wortelgroei te stimuleren.


Heel simpel en efficiënt. Kost niks. Vervuilt ook niks.









En daar zie je alweer onze eerste poot-aardappels!!


Het zijn .. jawel hoor .... nog steeds de Rode Raja's!! Al jarenlang kweek ik die op uit onze eigen oogsten. En het gaat nog steeds goed. Elk jaar verwacht ik dat we de strijd zullen verliezen tegen fytoftora, en deze heerlijke aardappel voorgoed kwijt zijn, maar het gaat nog steeds goed!


Soms moet je gewoon niet teveel nadenken over wat er allemaal mis kan gaan. En gewoon vertrouwen op je eigen goeie verzorging ..... en op een beetje geluk! 😊


Aardappels laten kiemen. Het is nu wel de tijd daarvoor. Breek de lange slappe witte uitlopers eraf, en leg ze op een warme zonnige plek. Elke kiemplek heeft méérdere ogen, en je zult vanzelf uit die ogen opnieuw stevige korte groene kiempjes zien groeien. Vanaf half maart kun je ze dan weer poten.








Wij konden alweer buiten koffie drinken! Wat gaat het snel nu!


Maar het kan nog gerust zomaar streng gaan winteren. Dus hou daar rekening mee bij je zaaisels! Ik zet alle warmte-kiemers (zoals tomaat en peper en paprika) altijd binnen, op een plek waar het kamertemperatuur is en goed licht.


En de koude-kiemers, zoals sla en kool en biet en erwt en dat soort dingen, gaan in de kas. Maar bij vorst gaan die ook naar binnen.







Vlekjes en deukjes. Je leert er vanzelf mee leven. 


Als je geen pesticiden gebruikt, allicht dat er dan een wormpje (of twee) in je wortels kruipen. Haha. Nee dan zijn je wortels écht niet allemaal precies gelijk, en mooi egaal knal-oranje, zoals die uit de plastic zakken in de supermarkt. Nee, dan zitten er vlekjes op en kom je soms iets tegen .... wat beweegt. 😄😄


Maar daar heb je dan dus een mesje voor!!










En tot slot nog even dit ..... 


Ik word helemaal blij van zo'n artikel in de krant, over een hele opgewekte mevrouw van 100. Ze was jarig, en alle kleinkinderen (ze had geen idéé van hoeveel ze er ook alweer had) kwamen langs en er was groot feest. Op afstand. Mét een fanfare.


Die mevrouw, An van Tiel, die genóót!!


Ook al kan ze haast niks meer zien, en herkent ze haar kleinkinderen en achterkleinkinderen niet. En heeft ze vast wel de nodige vlekjes en deukjes gehad in haar leven. Maar An let daar allemaal niet zo op, ze tobt er niet over. Nee hoor, ze geniet!! 







 


Zo zou ik ook wel honderd willen worden!! 😊


🎈🎈🎈



4 reacties:

Lies zei

Da's echt pech, Clarien, die pompoenen. Ferm stuk minder voorraad.
Die 100-jarige..., 'k gun het je van harte, met een goede gezondheid!
Lie(f)s.

Anoniem zei

Bij mij gebeurde dat ook met 11 pompoenen.
Ik heb de slechte stukken er uitgehaald, schoongemaakt en vervolgens de stukken in
de oven gaar geroosterd.
Daarna de staafmixer er op en in oude ijsdozen gedaan en in de diepvries.
Heerlijk voor de soep, brownies en pompoentaart.

Groeten
Loes

Hilde zei

Goed idee, dat ga ik ook doen!
We eten er nu braaf één per week maar dat schiet nog niet zo op..
Ach en pompoensoep smaakt in een ander seizoen ook prima.

Hilde zei

Wat een mooi artikel, Clarien.
Genieten ondanks alle moeite en ziekte vind ik echt een kunst.

Succes met al het zaaien!