Topmaand!!

on dinsdag 25 augustus 2020






Augustus is een goeie maand om je aardbeibedden te verjongen. De meeste oogst is dan toch wel voorbij, en de jonge plantjes hebben nog genoeg tijd om te wortelen, v贸贸r het winter wordt. Het heeft mij drie dagen gekost, maar de aardbeibedden zijn nu eindelijk klaar. Het enige wat er nu nog moet gebeuren is een laag blad erop, in de herfst, om de planten te beschermen tegen vorst.


Iemand vroeg waarom ik de uitlopers van de aardbeien niet gebruik, als stekken. Och, dat kan natuurlijk ook, maar eerlijk gezegd vind ik ze iets te prematuur. Ze zitten vaak nog aan de moederplant vast, en als je dat los haalt en ze uitplant, zijn ze kwetsbaar, en het wortelen duurt lang. Dus, vandaar dat ik de jonge planten met wortelkluitjes liever gebruik. 馃槉






En verder gaat het.


Elk bed wat (deels) leeg geoogst wordt, wordt meteen bedekt met een laag rijpe compost. Dat doe ik in het voorjaar n贸g een keer, v贸贸r het zaaien, zodat de bedden steeds vruchtbaarder worden. Investeren in je bodem!






De oogsten worden opgeslagen, of eerst nog afgehard en gedroogd. Zo gaat het de hele maand augustus door. Elke dag oogsten. 


Nou ja ... er zijn ook andere dingen tussendoor. Zo was ik gisteren op de verjaardag van Wim. Hij is al 81! En samen met Jacky nog steeds gezond en wel op hun mooie boerderijtje aan het 'scharrelen', midden in het veld. Het is altijd zo gezellig, even bij hun koffie drinken in de zonnige keuken.


Ook waren ze onlangs 50 jaar getrouwd. Maar helaas wegens Corona was er g茅茅n groot feest. Wel zijn ze door de kinderen verwend, en die hadden een mooie foto collage voor ze gemaakt. Dat wou ik toch even laten zien. Het gouden bruidspaar!! 馃槉馃槉






Ook de eerste zonnebloemen zijn geoogst.


Ik weet niet of je dat gevolgd had, maar ik wilde graag proberen om dit jaar ook zelf olie te persen, uit zonnebloempitten. Vandaar dat er hier en daar bedden met zonnebloemen staan.


Nou, de bloemen hebben het ondanks de hitte en droogte vrij goed gedaan. En zaden hebben ze ook wel. Maarre ....







.... zoals je hier op die onderste foto ziet, moet je er h茅茅l snel bij wezen. Zodra de zaden rijp zijn, zitten de vogels erin. En die stropen in een paar minuten zo'n hele bloem leeg.


Dus ik heb maar bedacht om een aantal van de bloemen vroeg te oogsten. Net v贸贸r de zaden rijp zijn. En ze dan met een flink stuk steel en wat blad binnen verder te laten afrijpen. Onder de kap. Waar ook de katten wonen. Hopelijk houden we dan 贸贸k wat zaad over voor onszelf .......








Nu met die regen gaat alles ineens zo hard.


Neem nou de mais. O贸k zoiets. De mais neemt alle tijd om te groeien, te bloeien, en af te rijpen, maar als z'n kolf dan rijp is, moet je hem plukken en echt meteen r茅nnen naar de keuken, hem kort koken en meteen opdienen met boter en een snufje zout.


Hoe verser, hoe lekkerder!!







enne oja ...... 


....... z贸 kan het ook natuurlijk!! Z贸 lekker!!






 


Gulle augustus. Wat een topmaand!! 馃槉馃尳馃崊馃尰馃崌馃崕



3 reacties:

Lies zei

Nog feLIESitaties voor Wim en Jacky, misschien lezen ze wel mee.
H茅茅rlijk mais smullen, Clarien.
'k Ben hier weer met alles veel later..., de tomaten beginnen nu pas, en de zonnebloem heeft nog geen bloem...
Lie(f)s.

Anoniem zei

Zakjes maken van oude vitrage en die om de zonnebloemen doen. Dan kunnen de vogels er niet bij. Als je verschillende kleuren gebruikt is het een vrolijk gezicht ook. Felicitaties voor Wim en Jacky. En bedankt voor je blog, zo leuk om te lezen. Groetjes, Yvonne

Willem zei

Elke keer als ik een foto zie van een zonnepitten, wordt ik weer getroffen door het patroon waarmee moeder natuur de pitten heeft gerangschikt. Een wiskundige zal de patronen wel weten te benoemen en ook te kunnen verklaren, maar ik houd het gewoon op verwondering.