Twee stappen vooruit, één achteruit.

on dinsdag 10 september 2019
Ja dat duurde even. Maar we zijn er weer hoor.

Inmiddels heb ik genoeg plaatjes en praatjes om wel tien blogposten te vullen. Want het gewone werk en het gewone leven gaat natuurlijk elke dag gewoon door.

Compost maken, elke paar weken de hopen omkeren, overal uitspreiden, en weer nieuwe lagen en hopen opzetten. Het weiland en de tuinen veranderen zo in een paar jaar tijd in vruchtbare akkers, door al die rijke compost.


De veldjes waar we alles vanaf geoogst hebben, daar worden groenbemesters gezaaid. Het liefst natuurlijk plantjes die er ook nog een beetje mooi uitzien, zoals deze boekweit, waar veel insecten in het najaar nog op vliegen.

En ik doe gewoon alsof mijn neus bloedt. Najaar? Nou en?

We gaan gewoon weer door met zaaien. Sla heb ik gezaaid, rode en groene kroppen, en verse kruiden en spinazie en rucola en snijkolen en van alles.

Wat opkomt vóór de vorst .... dat zien we wel! Echt leuk dit!!En elke dag komen er bakken vol oogst mee naar huis, en moeten verwerkt worden. Vele potten  tomatensaus, vol met rijpe zoete tomaten, en met knoflook, kleine paprika's, pepers, peterselie en basilicum.

En van de kolen maak ik grote stenen potten vol met kruidige zuurkool. Die ik allemaal alleen op mag eten want Paul lust het niet. 😊

Oh en de katjes zijn er ook nog steeds. Er is nog ééntje te koop, maar we zijn al zo aan haar gehecht dat we er niet veel moeite voor doen. Het is de zwarte Bossie. Echt een Boss is ze! Er is genoeg plek en er zijn ook zeker genoeg muizen voor drie katten.


Verder sluipt het najaar hier langzaam binnen. Overdag merken we het niet zo, maar 's nachts is het koud! 

We hebben in de winter altijd een dik sprei over, van katoen gevuld met echte wol, maar die is nu nog te warm. Ik wil nu nog helemaal geen sprei, maar Paul wel.

Dat lossen we zó op:
En verder zijn de vergaderingen op maandagavond weer begonnen, en ook de lessen op de sportschool. Op zaterdag was weer de eerste boswandeling van de vereniging, en och, veel meer.

Ik zat me te bedenken, de eerste twéé jaar heb ik alles wat voorbij kwam maar meteen enthousiast op mijn bord genomen. Maar pas later kun je de balans opmaken. Wat loopt goed, en wat loopt niet goed? Waar krijg je energie van en wat brandt je af? En soms moet je na twéé jaar vooruit, één jaar de tijd nemen om weer 'achteruit' te gaan. Geen nieuwe dingen erbij, maar misschien taken eraf.

En daarover ben ik nu aan het nadenken, de laatste tijd. En serieuze beslissingen aan het nemen.

En daarom ben ik er niet zo bij, vanavond, bij het verhaaltje.

Dus we eindigen dan maar met het katten-opblijf-uurtje van daarstraks. Even wat lolligs. Net als de kinderen vroeger mogen de katten 's avonds een uurtje in de woonkamer ravotten, voor ze gaan slapen. En net als vroeger, is het één grote ren-en-klim partij, en na een uur rennen, vallen ze om van de maf.

Nee, je krijgt ze haast niet te zien. Ze zijn watervlug.


🌼🌼🌼

En ik denk ondertussen verder na.😊


6 reacties:

Lies zei

Zaaien, Clarien, nu... -> da's wel een experiment...
Mooie oogst !
'k Wil bijschuiven voor zuurkool.
Je maakt een goede keuze, zeker weten.
Lie(f)s.

Anoniem zei

De balans opmaken is heel waardevol. En van belang. Als iets meer energie kost dan het opbrengt, kan het een gevaar vormen voor de andere dingen die je ook wil doen en bereiken.. zo ervaar ik het in ieder geval.
Prachtig trouwens, die jonge katjes.

Succes!
HGr Hilde

Wendy zei

Wat zien jouw groentes er gezond uit. Mijn tuin was dit jaar maar zozo.... Te weinig liefde. Misschien ga ik ook nog even wat zaaien. Jouw foto's geven weer energie.

Ik hoop dat je keuzes vrede geven. Heel egoistisch ben ik altijd bang dat je stopt met bloggen, maar ik heb makkelijk praten, jij moet al die foto's maken (tijdens het werk, ik bedoel, mij irriteerd het dan al als ik mijn neus moet snuiten) en het schrijven.
Maar ik geniet er altijd enorm van. Daarbij doe je nog zoveel meer en ik kan me voorstellen dat niet alles kan. Roofbouw is nooit goed.

De katjes zien er enig uit. Oudste is allergisch, zodra die op kamers gaat komt er een kat binnen :-)

Groetjes,
Wendy

Anoniem zei

Diep van binnen zul je zelf al weten welke bezigheden voor jou het belangrijkste zijn en welke niet. Luister goed naar jezelf en sterkte met het nemen van een beslissing. Ben benieuwd wat er nog allemaal gaat groeien dit najaar, goed om eens uit te proberen. Enig die katjes, ze hebben en geven zoveel plezier, gewoon door er te zijn.

Anoniem zei

Ik ben het met de vorige schrijfster eens.
Het is diep van binnen vast wel duidelijk wat je wilt afstoten maar,
o,o,o, wat moeilijk om mensen teleur te stellen!
Toch ben ik ervan overtuigd dat de juiste beslissing voor jezelf goed en weloverwogen genomen gaat worden.
Máár ach en wee ik ben ook stiekem een beetje bang......
Ik reageer niet vaak maar smul van jou blog en, krijg er super veel inspiratie en energie van.
Hééél vééél sterkte en volg vooral je hart want het gaat immers om jou!!!

Groet'n uit de tuin van "de Bruin"

Antoinette zei

Goed idee om de boel eens op een rijtje te zetten. Je doet inderdaad heeeel veel dingen.
Om zo nu en dan te bekijken of enthousiast genomen beslissingen in de praktijk werken is meer dan verstandig.
Je diepvries vullen met meer dan je op kunt is toch jammer. Gewoon minder planten.
Bella is wel leuk, maar is ze al dat werk en zorg waard ?
Uit je blog maak ik op dat je echtgenoot door de week veel weg is. Zou je dan wel vaste verplichtingen in het weekend aangaan ?
Dat zijn zo dingetjes die mij, als buitenstaander opvallen. Je wilt heel veel, maar loop jezelf niet voorbij. Dan is het leuke er snel vanaf.

Antoinette