Komen en gaan.

on maandag 30 september 2019





Da-hag Thomas en Mickey en Oranje!!

Dit weekend was weer typisch zo'n komen en gaan van mensen, dingen, dieren, seizoenen.

Op de drempel van oktober was het een drukte van belang. Eerst kwamen Thomas en Mickey hun katje halen. Het mooie oranje katertje. Oranje heet hij. 

Bekkie zat stilletjes te kijken ....









Toen waren er nog maar drie ....

🐈🐈🐈


En kijk, daar komen de buurkinderen. Die kwamen óók al wat halen en wat brengen. Ik kreeg van hun het recept, waar ik om gevraagd had, van een hele lekkere zoetzuur. En wat ze kwamen halen was een bijdrage voor de Grote Clubaktie.

Tuurlijk! Voor wat hoort wat!






Dat zoetzuur recept is heel simpel en ik zal het even delen. Snij 2 kilo courgette en 1 paprika en 2 uien in blokjes. Pitten van de courgette eraf snijden. Ik nam een kleine pompoen in plaats van een paprika, want die heb ik niet meer.

Zet dat vier uur te weken in een mengsel van 3/4 liter water, 1/4 liter azijn en 60 gram zout. Het moet onderstaan. Dan afgieten.

Breng een mengsel van 1/2 liter azijn, 3/4 liter water, 300 gram suiker (ik nam de helft), el kurkuma, el mosterdzaad, wat jeneverbessen en laurierblad, aan de kook. Voeg de groente toe en laat 5 minuten meekoken. In schone potjes doen, aanvullen met vloeistof tot de rand, deksel dichtdraaien en 10 min op de kop. Dan afkoelen en in koelkast bewaren.




Het is een simpele manier om weer wat van je oogst te bewaren. Wat mij erg aanpreekt is de korte kooktijd. De groenten blijven knapperig. Of het met de helft minder suiker ook goed te bewaren is laat ik je nog weten.😊

Komen en gaan .... zo komen ook de courgettes nog steeds binnen. De laatste planten heb ik vrij laat gezaaid, in juli pas, en die geven nog steeds vruchten. Maar het gaat wel langzaam. De planten hebben last van meeldauw, en elk moment kan het afgelopen zijn.

Dan moeten we weer tot juni volgend jaar wachten ..... jammer, want het is zo'n makkelijke groente. Hij kan echt overal bij en op en door.







De herfstframbozen zijn in full swing!

Die kan ik je echt aanbevelen. Zet een kleine frambozenstruik in de zon, ergens bij een hek. Want als alles al op z'n retour is, en je bijna geen kleinfruit meer hebt, dan komen die frambozen nog! Die gaan door tot de vorst!

De mais. Vorige week plukte ik alle kolven en van 't weekend heb ik ze zitten pellen. Toen het zo regende, gezellig onder de kap. Met de katten.

Haast geen enkele kolf is helemaal goed. In elke kolf zit wel vraatschade. Maar het maakt niet zoveel uit. Elk zaadje wat ernaast zit kan gewoon nog afrijpen. Het is wel belangrijk dat het goed kan drogen ...

.... en daarom heb ik hem nu meteen al gepeld. De mais heeft een dikke jas aan, van allemaal laagjes. Dat is een goeie bescherming, maar die jas moest nu dus uit, want dan kan het beter drogen.







Kijk en wie kwam daar ook ineens weer langs? Onder een dikke laag stof vandaan??

Het was de naaimachien! Die altijd keurig paraat staat om dingen te repareren of voor een leuk creatief werkje tussendoor. Maar helaas .... een jaar lang werd er niet naar hem omgekeken. Er is nooit tijd voor hem.

Maar zondag, toen de regen de hele dag tegen de ruiten sloeg, toen mocht hij weer even aan het werk. Een spijkerbroek repareren. Het is een favoriete broek en er zat een scheur in. Op een genante plek. Dus daar werd binnenin een lapje tegenaan gelegd, en dan maar zigzaggen, heen en weer, duizend keer.😊





netjes hoefde niet want het is een werkbroek.

En er lag ook nog een rokje. Gekocht voor een prikkie, en nooit gedragen, want de knoop viel er meteen af. En tegenwoordig zit er niet meer zo'n reserveknoop in kleding. Dat kan je ook niet verwachten met dit soort prijzen ....




....... maar daardoor had ik dus geen passende knoop. Nu we toch die broek aan het fixen waren heb ik goed gezocht en iets gevonden wat in de buurt kwam. Knoop eraan gezet. En toen, in het licht, toen leek het nergens naar ...

Het is een totaal andere knoop.

Maar hij doet wat hij moet doen, de rok kan weer dicht, dus we laten het zo. Het is een superhandig en vrij wijd rokje, zo een waar je gewoon forse stappen mee kan nemen en waarmee je over een hek kan stappen!





Ook deze komende maand, oktober, verwachten we aardig wat komende en gaande gasten. Dus, toen het gisteren toch zo'n regendagje was, heb ik meteen maar wat voorraden aangelegd. Zoals een paar stapeltjes wereldburgers, maar dan met wortel, in plaats van biet.

Ook dit is weer erg makkelijk.

Je neemt gelijke delen groente (ik nam een dikke winterwortel en een kleine ui), kaas, en graan. Voor graan kan je bijvoorbeeld havermout nemen. Ik nam gemalen rogge. En dan nog per pond 'beslag', nog één ei. Verder aanvullen naar smaak met peper, knoflook, verse kruiden, specerijen, zout, ketjap, kerrie, gewoon, wat je lekker vind.

Dat gaan in de keukenmachine. Als je weinig maakt kun je alles ook gewoon fijnsnijden of raspen.





Je maakt er met twee lepels balletjes van die je wat platdrukt en in hete olie bakt. Beide kanten een paar minuten. Hoe dunner je ze maakt hoe sneller gaar.

Voor een krokant korstje kun je ze ook nog eerst door de bloem halen.

Ik had ongeveer een kilo beslag gemaakt, en daar haal je zo'n twintig burgertjes uit. Per vier verpakt, in de vriezer. Altijd handig met bezoek!





En dan gaat september alweer de ether uit .... en komt oktober binnen. Ik merkte het vanmorgen al. Het onstuimige weer, de harde wind, de dikke bolle wolken, de regen en zon die elkaar afwisselden ...

...... en oktober zelf heb ik ook gezien. Hoog in de lucht. Hij spuwde regenbogen.









7 reacties:

Lies zei

Lekkers, leuks, moois... Veel meer hoeft niet, Clarien.
De eerste herfstframboosjes uit m'n pottentuintje... Héérlijk !
https://liesonderweg.wordpress.com/2019/09/25/herfstframbozen/
Lie(f)s.

Annemarie zei

Hoi, Wat wij dan doen met zo'n niet-passende knoop: een andere verplaatsen, en de niet-passende op een niet-opvallende plek, bijv. als bovenste knoop waar toch een shirt overheen gaat, of juist de onderste bij een overhemd, die toch in de broek gaat.

Anoniem zei

Handig, zo'n breed inzetbaar burger recept! Naar de knapperige zoetzuur ben ik ook heel benieuwd.

Oja, wachtende spijkerbroeken met scheuren.. en een verstofte naaimachine.
Ook een vertrouwd beeld. Bedankt voor de inspiratie!
Hartelijke groet, Hilde

Clarien zei

Lie(f)s wat laat je toch altijd lieve en passende berichtjes achter. Op jou blog zie ik dat je een echte woord-kunstenaar bent!

Annemarie, slim! Ik ben te lui om die knoop nu te verzetten maar zo doe ik het de volgende keer!

Hilde, ja, waar een regendag niet goed voor is! :)

Anoniem zei

Fijn en gemakkelijk recept om zelf zoetzuur te maken. Lief de katjes zo tegen elkaar liggend. Ik vraag mij vaker af wat er in zo,n klein kopje omgaat. Misschien kan de wetenschap, in de toekomst, dat raadsel nog eens ontrafelen. Al die regen is wel fijn voor de gortdroge natuur.

Anoniem zei

Je zou de 'verkeerde' knoop ook leuk kunnen lakken met een opvallende kleur nagellak. Ziet het er vrolijk uit en ook nog alsof het de bedoeling is. Maar jijzelf weet dan beter natuurlijk... Groeten, Jennifer

Lies zei

;-)
Lie(f)s.