Snapshots.

on woensdag 25 september 2019




Ankie en haar moeder kwamen langs.

Ze brachten ver-schrik-ke-lijk veel spullen. Allemaal voor Quiet. Allemaal voor mensen in Groningen, volwassenen en kinderen, die in armoede leven.



 


Stápels met tassen en tasjes. Zelf genaaid.

En drie grote bananendozen vol met mooi en keurig netjes gesorteerd speelgoed.







En voor mij ook nog iets! 😊😊





Lang leve de Ankie's en Ankie's moeders van deze wereld! 💗



🌼🌼🌼🌼🌼

De moestuin is qua groenten op zijn retour. Nu komt een periode van bloei. Sommigen groenten die zijn blijven staan zijn in bloei geschoten, en er is de nieuwe aanplant, de groenbemesters.

Elke dag na het werk loop ik een rondje en geniet van alle kleur en al het gezoem. 










En dit hier onder. Wat zou dit zijn?
Enig idee?





Hij weegt acht kilo schoon aan de haak. En hij is lang niet de grootste.

Het is een voederbiet. Wintervoer voor Bella!



11 reacties:

Lies zei

Een logje om blij te worden/zijn, Clarien !
Lie(f)s.

Willem zei

Kleurige sokken heb je gekregen, eigenlijk zou het verboden moeten zijn dat je dergelijke, met veel aandacht en liefde vervaardigde voetenwarmhouders uit het zicht haalt door (werk)laarzen aan te trekken.
De voederbiet lijkt op de voederbieten van mijn kindertijd en het is een openbaring voor mij dat ze nog steeds bestaan. In de loop van mijn kindertijd hadden de voederbieten al grotendeels plaats gemaakt voor suikerbieten. De koeien werden dan 's winters gevoerd met suikerbietenpulp die gedroogd aangevoerd werd. Kennelijk bevatte het meer voeding voor de koeien dan de 'ordinaire' voederbiet. Vaak moest 's morgens na het melken al de pulp in het water gezet worden om het 's avonds aan het vee te kunnen voeren.
Het loof van de voederbieten, en later ook van de suikerbieten, werd verwerkt in kuilvoer, wat toen nog de naam 'persvoer' had. Als de boeren persvoer voerden, dat begon vaak half december, als de knollen op waren, dan rook het hele dorp er naar. De lucht was, voorzichtig uitgedrukt, nogal penetrant en bleef ook lang hangen, bij zowel mens als gebouw. Bij menig kerstdienst in de kerk werd de gewijde sfeer wat geweld aan gedaan door de lucht van persvoer. Het is niet zo dat ik bij Kerst meteen denk aan persvoer, maar het is toch een combinatie die me vaak door het hoofd speelt.

Clarien zei

Ik wilde zelf de voederbieten ook in een kuil opslaan, maar dan zonder ze af te sluiten. En dan de hele biet, met loof en al. En dan hopen dat het de hele winter goed blijft. Dat las ik ooit in 'Boerderij', dat een boer dat zo deed.

Ik hoop wel dat de 200 bieten dan met de vorst niet tot een papje bevriezen. Maar ja ruimte binnen heb ik niet voor ze. En je moet wat.



Anoniem zei

Mooie sokken, lekker warm. Lief van de "Stapperster" vrouwen, ijverige dames! Knots van een biet. Hoe voer je zo'n biet? Versnipperen?

Anoniem zei

Dat idee van die inkuilbieten komt niet goed, dat gaat broeien volgens mijn boer. Waarom laat je ze niet in de grond zitten? En met vorst stro erover en plastic dan bevriezen ze niet.

Griemmank zei

Prachtig die bloeiende foto's en wat lief van de dames.
Zeg, hoe ga je die voederbieten uh.... slachten? ;-)

Clarien zei

Fijn anoniem. Goeie tip van jouw boer. In de grond laten zitten. Dat doe ik dan maar zolang mogelijk. Stro hebben we zat. Plastic gebruik ik niet maar met alleen stro kom je vast ook wel een eind! En als het echt hard gaat vriezen kan ik altijd nog een deel binnen leggen.

En het scheelt ook weer een hele klus. Ik zag op tegen dat maken van een kuil.

Hoe ik die biet voer? Ik hak hem met de spade in stukken. Bella redt zich daar dan wel mee. Die is gewend aan grof voer. In de winter krijgt ze per dag ongeveer 8 kilo groente, uien en pompoen en voederbiet en voederwortel en knollen, alles in vrij dikke stukken gehakt. Dat in stukken hakken is een leuk werkje, want het ruikt heel lekker, al dat verse spul. Ze staat dan kwijlend naast mij te wachten. :)

Anoniem zei

Dag Clarien, even een vraag: is het nodig om je lieve koe zoveel vers groenvoer te geven, 8 kg per dag! Echt enorme hoeveelheden en gezien de inspanningen die je moet verrichten op je moestuin een behoorlijke "hap" uit je verbouwde groentes. Het is toch een "plezier" koe, je gaat haar niet melken en slachten? De andere Nederlandse koeien krijgen dit soort lekkers toch ook niet. Niet dat je dieren niet mag verwennen en ze is hier intussen al gewend, maar dit wilde ik je toch even vragen. Vleeskoeien hier in de buurt krijgen vaak afval, d.w.z. oude/uitgelopen aardappels, uitgeperste sinasappelschillen, restant groenten/snijafval, oud brood e.d. Heb je geen groentenwinkel of bakker in de buurt die wekelijks wat kwijt wil? Verder altijd erg genieten van je site en belevenissen, ook met het nestje kittens! Knap dat je vrijwel elke dag na het harde werken ook nog tijd vrijmaakt om zo'n leuke blog voor ons te schrijven. Heel erg bedankt! gr Linda

Clarien zei

Goeie vraag Linda. Het lijkt inderdaad wel veel.

Vorig jaar kreeg ze én hooi én biks én groenten (ook al zo'n 5 kilo per dag) en toch was ze niks te vet. Omdat ik dit jaar geen biks geef wil ik die vervangen door een extra portie groenten. Vandaar die 8 tot 10 kilo. Misschien is het wat veel maar beter dat dan te weinig. Ze is (hoop ik) ook drachtig dus dat kost ook energie.

Ach we zien wel. Wat zij niet opeet eten wij gewoon op. Weet je hoe lekker zo'n voederbiet is? :)) En knollen zijn ook heel goed te eten!

Anoniem zei

Dus dát is een voederbiet! Wat een ding, zeg.
Mooi hoor, die bloeiende boekweit. Je blog blijft inspireren.
HGr Hilde

Willem zei

Wat ik me herinner over het bewaren van voederbieten is dat ze 's winters ingekuild werden; op een hoge zandrug werd een 'kuil' van hooguit een spit diep gegraven waarin de bieten gedaan werden. Als het hard vroor werd de kuil afgedekt met een laag stro en als het echt heel streng vroor werd op het stro nog een laag zand gedaan. Al denk ik daarvan dat het laatste vooral tot doel had dat het stro niet wegwaaide. Waaraan je kon zien of het een bietenbult was of een aardappelbult was dat uit bietenbulten altijd op regelmatige afstanden een strotoef stak. Dat zag je nooit bij aardappelbulten. Het heeft ongetwijfeld te maken met afvoer van gassen die tijdens de opslag ontstaan denk ik na het lezen over het broeien van zo'n opslagbult.
Anderzijds; het gaat bij jou om een kleine hoeveelheid dus in de grond laten zitten en zo nodig afdekken zal nog gemakkelijker zijn.