Ballerina's gemold, en tomatensaus 'Van Het Haus'.

on dinsdag 24 september 2019




Ze stonden daar zo mooi .... die twee ballerina's van dat roggestro. Maar ze zijn alweer weg helaas. En dat kwam door de katjes. Want die halen ontzettend veel kattekwaad uit natuurlijk. 

Stiekum uit Brit haar bak eten, bijvoorbeeld. Stééds weer proberen, en steeds weer gromt Brit dan hard en dan schieten ze weg. Hahaha wat leuk was dat! Nóg es!!

En ook de twee roggeschoven, och, wat vonden ze dat leuk om daar onder te spelen. En al het stro eruit te trekken. Tot de twee ballerina's daar op het laatste bloot en dunnig stonden te bibberen, met bijna al het stro op de grond.










Nou de ballerina's, of wat ervan over was, zijn in een jutezak geduwd en liggen nu op een achteraf plekje in de stal. Tja, zo gaat dat soms.

Je mag éven schitteren, en dan wordt je afgedankt.



Verder hebben we alleen maar plezier van de katjes. Je hoeft er niks aan te doen. Niks geen puppie cursus en andere ingewikkelde dingen. Ze doen alles precies zoals het moet. Dat gaat vanzelf bij katten.

Wel even een pilletje, in het begin, tegen de wormen en tegen de vlooien. Zo'n pilletje spugen ze trouwens meteen weer uit.

Dus die moet je vermommen. Bijvoorbeeld in een lepeltje zure room. Haha en zoals je ziet hebben we Brit ook meteen even ontvlooid. Die grote lepel met room, links, die is van Brit.







🌿🌿🌿🌿🌿

Ik ben nog steeds volop bezig met steeds maar oogst van het land halen, en die verwerken. En ook, na het oogsten, dan moet op zo'n landje weer een laag compost en dat moet worden omgespit. En dan wordt er groenbemester ingezaaid.

Na één of twee dagen ben ik er dan klaar mee en ga wat anders doen. Zoals vanmiddag. Lekker even weg. Maakt niet uit wat. Langs de Farmshop in Staphorst, en langs de Kringloper, dat is al genoeg.

Ik zocht een grote mand, waar de kleine pompoenen in kunnen. Nou, die hadden ze hoor, bij de Kringloop. Een mooie echte wilgentenen mand, met een deksel, voor een paar euro.

Blij!!






En een grote zak boekweitzaad. Want dat gebruik ik als groenbemester.

Bella lust ook wel boekweitzaad. Eén tel na deze foto stak ze bijna haar hoorn in de zak, maar het schampte er nét langs. Koeien zijn ontzettend handig met die horens. Het zijn bijna handen.





En daarna moest ik nog even de zolder van de katten opruimen. Het hooi vliegt daar in het rond en zit overal in. In hun water en in hun eten en in de kattenbak.

Dat moet soms even opgeruimd. Zodat het zeg maar één kwartier netjes is.😊

Zodra de twee katten zijn opgehaald gaat de kattenbak weg. Dan is het gewoon ... buiten poepen!





De oogsten verwerken.

Zoals bijvoorbeeld ... van de weekoogst aan tomaten weer potten met saus maken. Ik kreeg een paar keer de vraag naar het recept, ook van de ketchup .... maar helaas .... er is geen recept.

Bijna alles wat ik maak is gebaseerd op wat er toevallig van de tuin meekomt, aangevuld met wat andere dingetjes. Wat er in huis is.

Het is dus altijd letterlijk ... saus 'Van het Haus'.





Dit keer dus een paar kilo tomaten. En de kruiden waren dit keer, een vergiet vol met basilicumblaadjes, een handvol korianderblad en twee handenvol maggiblad.

En óp dat maggiblad ..... zat een gastje .....







Oók in de saus? Nee, toch maar niet. Het slakje ging terug naar de tuin.

Inclusief één maggi blaadje en een slakkenpoepje.




Wat er dan wél in ging? Nou, dit:

Uien, wortelen (van allebei twee), één paprika (omdat ik niet méér had) één peper (dat is voor ons genoeg, we zijn niet zo van dat hele hete), drie bolletjes knoflook, wat suiker, en half kannetje van onze eigen appelazijn, flink wat verse bouillonpasta, en ...

..... VERRASSING .....

.... twéé appels!! 🍎🍎





Appels door de tomatensaus?

Ja, och, waarom niet? Ik had vanmorgen van buurvrouw wat Elstar appels gekregen uit hun tuin, en ze waren erg zoet. Dus, een paar appels door de saus, en dan wat minder suiker. Gewoon proberen.

(die experimenten gaan ook wel een mis, dat je je hele pan saus verpest, maar je moet soms gewoon die dingen proberen)

Nou, de pan met saus was niet verpest, door de appels, maar het was een hele lekkere aanvulling. Dus die houden we erin!






Voila, weer vier liter mooie tomatensaus, van het Haus!


5 reacties:

Anoniem zei

Erg grappig die katten, maar soms ook vermoeiend met al die streken. Dit jaar waren het hier vooral de jonge eksters die veel kattekwaad uithaalden..
Ik zag in je oudere blogposts dat dit in Bussum niet anders was!

De foto van Bella en de boekweit is prachtig.
Succes gewenst met al het oogsten en verwerken!
HGr Hilde

Clarien zei

Bella en de Boekweit ... dat klinkt leuk! Als een titel van een boek. En het grappige is, dat Bella over een maand ofzo al die gegroeide boekweit zelf weer mag opeten. Dus het is in haar eigen belang om dat zaad niet te eten.

haha maar weet zij veel, zij ziet zaad en denkt ... vreten!!

Griemmank zei

Ik deed laatst o.a. appelrasp door hoh-gehakt om hamburgers te maken. Gewoon iets proberen en dan rolt er verbazend vaak iets goeds uit. Uit mijn handen kwam niet veel als ik van die schatjes om me heen had spelen. Ging gewoon alleen maar zitten kijken naar dat spul. Het duurt niet zo lang, dan zijn ze alweer groot.

Willemijn zei

Ziet er heerlijk uit, die spelende katjes én je tomatensaus. Hier ging vanavond de eerste pot open - gemaakt n.a.v. je blog. We hebben ervan gesmuld!

Yvonne zei

Een paar jaar geleden heb ik eenzelfde mand bij een kringloop gekocht. Ik gebruik hem om de walnoten te bewaren.