Bergen verzetten.

on zaterdag 21 september 2019Herfst alweer.

Je zou het niet zeggen, vandaag. Dat het al herfst is. Het was zo'n schitterende dag, en ik had het gevoel alsof ik een zonnepaneel was en dat al die uitbundige energie van de zon linea recta binnenkwam. Zo'n 220 volt naar binnen, en de hele dag op volle toeren!!

Dan kun je bergen verzetten. 😊

Eerst vanochtend vroeg de Pilatesles. Wie komt er zo vroeg naar zo'n les? Het is een heel gemotiveerd groepje, en vanmorgen leek het wel Cirque Du Soleil ... zo goed ging het! Ook door de zon natuurlijk, die door de grote ramen naar binnen scheen. Dan beweeg je veel soepeler. 🌞🌞🌞

En daarna .... was er weer boompjes trekken. Een paar keer per jaar doen we dat met de vereniging, zodat de mooie heideveldjes in het Zwarte Dennenbos niet vol groeien met bomen. Koffie erbij, en na afloop snert met roggebrood en spek ....

 

....... maar toen was ik alweer weg. De snert helaas gemist dit jaar. Maar ja je kan niet overal bij zijn.

Er was thuis zoveel te doen. Deze dagen wil ik graag veel oogsten, en nog zaaien, en meer, zolang het nog mooi zonnig en droog is. Volgende week als het kouder en natter wordt is dat allemaal veel moeizamer.

Eerst moest de mais geplukt. Alle kolven oogsten. Bella stond de hele tijd te loeren. En te schooien. Dat is mijn eigen schuld, ik heb haar in het begin wat stengels en kolven gevoerd, en nu staat ze als een havik de hele tijd op te letten.

'Krijg ik al wat?'
Ja hoor, ze krijgt de aangevroten kolven.

Een deel ervan. Niet alles. Want helaas helaas er is ontzettend veel schade aan de kolven. Het stikt echt van de muizen hier. Ook de kraaien en duiven en mussen hebben in de kolven gezeten, maar het waren vooral de muizen.

Het is nogal ongelukkig gepland dat Bekkie nét in de kraam lag, in augustus. Vorig jaar wóónde zij gewoon in het maisveld, en toen viel de schade mee. Maar dit jaar konden de muizen ongestoord  kolven knagen en van de korrels eten.

Nou, volgend jaar hebben we gelukkig drie katten in de mais! 😊

Niet alles is aangevroten. Maar dan is er soms weer wat anders.

Zoals .... de mais kan erg goed tegen droogte, maar ...... niet als hij bloeit. Als hij dan te droog staat, krijg je kolven zoals deze hier beneden. Zo'n zielige. Die is niet goed bestoven.

Ach en zo is er altijd wel wat.

Je moet kunnen incasseren, als boer of tuinder, want je bent afhankelijk van het weer. Als je niet tegen pech kan .... begin er dan maar niet aan.

Maar dat geldt voor de meeste dingen!

En verder ging het maar door vandaag. Oogsten, zaaien, opruimen. Liek was thuis en hielp met de dieren en bakte koekjes en hielp met bonen plukken. En Paul was aan het bosmaaien. Alle randen om het weiland.


 
En we zijn nog lang niet klaar. Haha, we zijn natuurlijk nooit klaar. En toch maar blijven rennen als mieren. Wat zijn mensen toch grappig.

Morgen .... nog één prachtige dag voorspeld. Geniet ervan!😊

2 reacties:

Lies zei

Toch een supermooi stilleven, Clarien, op/rond je 'bankje'.
Fijne 'zon'dag !
Lie(f)s.

Willem zei

Och, de snert heb je dan gemist, maar laten we eerlijk zijn; echt snertweer was het ook niet afgelopen zaterdag. En afgaand op de foto, heb je de koffie met het obligate plakje cake niet gemist. Misschien een schrale troost, maar het aloude gezegde luidt dat je niet alles hebben kunt.De blik dus op de toekomst gericht houden en hopen op de positieve inbreng van 3 muizenvangers het aankomende oogstseizoen.