Soepje en koekje.

on woensdag 18 september 2019




Dikke plensbui ... strálende zon ... dikke plensbui ... strálende zon .... zo ging het hier vandaag de hele dag.

Ik was op het land aan het werk, bieten rooien en loof eraf draaien. En dan gaan ze netjes in lagen, met steeds wat turfaarde ertussen, in de koeling. Ze blijven dan prima, wel tot april ofzo. Als je geen koeling hebt is een kelder ook prima, of een kuil in de grond met gaas (tegen muizen) en stro gevoerd.

En aardappels rooien. Zes rijen moeten nog gerooid. Dat is trouwens een soort Russische Roulette, dat aardappels rooien, want met de spitvork steek je zó dwars door zo'n dikke bataat heen. Je moet echt héél voorzichtig in de grond steken, en een beetje aanvoelen, of je ook weerstand hebt.






En dan is het schatgraven! Bingo! 😊😊

Toen weer zo'n plensbui. Ik heb de piepers laten liggen en ben snel teruggerend en heb onderweg zo links en rechts wat mee gegrepen van wat hier en daar stond en groeide. Want met al die regen, en daardoor een natte rug en natte voeten, had ik zin in lekkere warme soep!

Nou, wat gaan we ervan breien?






Ik koos de bieten, wortelen en de maggi. Op die ingrediënten ben ik toen gaan zoeken, en toen vond ik een lekker soepje.

Deze:





Bietensoep met selderijroom.

In de bovenstaande link vind je het recept. Uiteraard heb ik er een Moeskers Moestuin versie van gemaakt, wat betekent dat je gebruikt wat je hebt (gekweekt) ... en ik had géén zure room en géén selderij. En ook geen bouillonblokjes natuurlijk want we hebben de verse bouillonpasta.

De soep maakte ik dus van stukjes biet (ik heb ze niet voorgekookt zoals in het recept staat, niet nodig, twéé keer je groente verhitten dan wordt het levenloze smurrie) en stukjes wortel en een dikke eetlepel bouillonpasta, en wat kruidenzaden. Zoals dille en maggi en pastinaak.

En het sausje maakte ik van een scheut volle yoghurt, goed omgeroerd met de zeer fijngesneden maggiblaadjes. En ook nog een geraspte teen knoflook ging bij de saus.

Dat had ik allemaal wel. 😊





De soep ....

.... en de saus ....





Zo'n kruiden-roomsausje, met vers kruidenblad, is echt top. Dat maakt de soep helemaal af! En dat gewoon met wat yoghurt en wat je toevallig hebt mee gegrist aan kruiden uit je tuin. We hebben er weer een favoriet receptje bij!

🍵🍵🍵🍵🍵


Iets anders, is de koek.

In Bussum bakte ik veel. Koek en brood en cake. Allemaal volkoren en weinig suiker enzo. Hier komt het er niet van. Als er bezoek komt (vanochtend de hele ochtend was het inloop) dan pak ik  gemakskoek uit de voorraad.

En daar wil ik weer mee stoppen. Ik wil het weer meer zelf maken, en dan ook van onze eigen ingrediënten. Want ... waarom niet ook gewoon ... koek van het land? Zou dat kunnen?

 



Nou, daar gaan we hoor! Eérste poging!🍪🍪🍪

Ik begon met tweehonderd gram walnoten. Die kwamen uit eigen voorraad, en die had Paul laatst gedopt onder het Vuelta kijken (haha zoiets moet je handig aanpakken, want tweehonderd gram walnoten ... dat is een werk hoor)

..... en tweehonderd gram gedroogde rozijnen. Die zijn niet van onszelf. Vorig jaar had ik gedroogde appels en pruimen die ook heel geschikt waren, maar die zijn allang op. Dus voorlopig maar even die rozijnen.





Daar gingen twee eitjes bij, een volle kop gemalen rogge, en toen (niet van onszelf) nog een scheut zonnebloemolie, wat zout, kaneel, en een eetlepel cacao.

Dan malen, balletjes vormen, plat maken, en bakken. En proeven.

Sjips, wel aangebrand. Ik ben het een beetje verleerd geloof ik ...




... maar het begin is er weer! En we vinden ze zelf lekker en eten ze bij de koffie. Maar nog niet als er bezoek is. 

Dat durf ik nog niet aan ....  😄😄


6 reacties:

Lies zei

Je soepje ziet er héérlijk uit, Clarien. 't Is ook mooi.
En die koek (van 't land!)-> lukt de volgende keer !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Wat weer een heerlijke inspiratie!
Nu we straks weer meer binnen zijn, ( minder tuinwerk) wil ik ook meer gaan bakken.
En dat gepuzzel naar gezonde koek hou ik dan ook scherp in de gaten.
Heb de laatste jaren al erg veel " a la " Clarien uit geprobeerd met leuke resultaten!
Heb bewondering voor al je kracht en energie!!!

Groet'n uit "de tuin van de Bruin"

Willemijn zei

Leuk voornemen, om meer te gaan bakken met 'eigen' ingredi:enten!
Ken je courgettekoek? Wij smullen er altijd van!

Willem zei

Soep en koekje (koekie). Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat ik associaties kreeg van koek en zopie, bij het zien van de titel die je dit blog hebt meegegeven. Dat gevoel werd nog eens versterkt aan het slot met je perikelen over de herontdekte zelf te bakken koeken.
Wat ik me wel even afvroeg bij het lezen van het recept der koeken, was of ze niet kurkdroog en dus erg kruimelig worden. Alle vocht schijnt te moeten komen van de eitjes en de scheut toegevoegde olie en de olie die tijdens het bakken vrijkomt uit de walnoten, maar dat zijn ook geen hoeveelheden van wonder en geweld. Of zijn de rozijnen geweld voordat je ze toevoegt. In dat geval een vorm van zinvol geweld.
Mits niet te kruimig, lijken ze me het ook geschikt om te eten als je een rondje fietst. Heeft Paul dat al eens uitgevogeld?

Clarien zei

Het plakt allemaal wel aardig aan elkaar door de rozijnen en de olie :)) En echt heel erg bros zijn ze niet maar ja zo nou kijken wij ook niet, het is gewoon een lekkere stevige bite :)

Clarien zei

ik bedoel nauw