Wat doe je ermee?
Het kan kan gewoon in de groene kliko, maar ....als je dan later een zak compost koopt, voor je tuin, koop je eigenlijk je eigen prutje weer terug. Moet je ervoor betalen. En dan zit er ook nog ineens een plastic zak eromheen.
Het kan ook anders.
Als je niet veel ruimte hebt kun je alles in Bokashi emmers doen. Na een week of wat is het gefermenteerd en kan het door de bodem van je tuin. In plaats van zakken compost.
Of .......
...... het kan ook in een grote ton.
Zo doen wij het nu. Ons keukenafval gaat niet rechtstreeks op de open composthoop (in verband met ratten) maar het gaat in zo'n leuke ton. Zo'n ton die alles opvreet, maakt hem niks uit wat. Hij eet alles. Burp.
Wat ik wel vergeten was, was om elke keer wat stro of karton of iets van koolstof erdoor te mengen. Droge stof. Dat moet eigenlijk wel, anders krijg je een dikke vaste klont.
Vandaag heb ik hem schoongemaakt, na twee jaar gebruik, want het zakt enorm in. En die dikke vaste klont moest ik er uit bikken. Het is in delen, vermengd met andere compost en mest, op de composthoop gegaan. En vanaf nu doen we het zoals het moet, dus รฉรฉrst stro erin, en na elke emmer uit de keuken gooi ik er wat stro of hooi of houtsnippers ofzoiets bij.
Oja, en nog iets. Leg er gaas onder! Fijn gaas, wat muizen en ander gedierte tegenhoudt.
Maandag.
Wat een regen vandaag! De hele ochtend tot een uur of รฉรฉn waren we binnen, katten en hond incluis. Onder het dweilen liepen de katten overal doorheen, met als gevolg dat nu de opgedroogde vloer gestempeld is met duizenden kattepootjes ...
๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ๐พ
Van de tuin laat ik je vandaag alleen even de boekweit zien. Die is echt de moeite waard om (nu nog) in te zaaien. Een hele mooie en late bloeier is het. Vele bijen vliegen erop. Maar het is ook gewoon om naar te kijken.
Zodra het vriest is hij weg, dus je hoeft hem niet onder te spitten in het voorjaar.
Wat ook altijd weer mooi is, is de snijbiet.
Die aten we vandaag in een quiche, en er was een bos over. Die je kan bewaren als een bos bloemen. In een bak met een bodempje water. Dan kan je elke dag een blad of wat gebruiken. Het blad zit tjokvol mineralen zoals kalium en magnesium. Ook erg veel vitamine K en A.
En het smaakt lekker, een beetje als spinazie maar dan met mรฉรฉr bite. Sinds we snijbiet hebben eten we nog amper spinazie. Het is ook gezonder. Minder nitraat.
En het groene kropje sla ... bleef ook liggen.
Zo'n krop sla kan je bewaren door de stengel recht af te snijden en dat dan in een bakje water te zetten. Maar dat lukt alleen bij verse sla. Niet als de stengel helemaal droog en rood verkleurd is.
En nu we toch bij het aanrecht zijn zie je daar achter nog een glas met iets roods en met 'niet opdrinken'. Dat is de fruitvliegjes val. Sinds het ontsappen van de druiven wemelt het van de fruitvliegjes. Ik heb een glas druivensap neergezet, met een scheut afwasmiddel erin.
Na รฉรฉn dag ... alle vliegjes weg! Die liggen nu op de bodem van dat glas.
En alle resten van vanavond .... die gaan dus weer ..
... in de ton. Hopla.
Tot volgend jaar!๐
4 reacties:
'k Composteer in grote bloempotten, Clarien, meestal twee/drie in gebruik, en op heel korte tijd (enkele maanden) heb ik een bruikbaar(!) bodempje compost, goed voor m'm kleine tuintje. Elke keer opnieuw beginnen...
Lie(f)s.
Hallo Clarien heb je de boekweit alleen voor de bloemen en de bijen/vlinders gezaaid of ga je er ook boekweitmeel van maken?
Het schijnt heel gezond te zijn omdat het als ik het goed begrepen heb alleen wil groeien op een gezonde (vrij van gif) bodem. Maar dat zit bijenhouders wel goed. Groetjes Petra.
iPad maakt zijn eigen woord als ik iets fout intype, de laatste zin moet zijn dat zit bij jou wel goed! Maakt ie er door mijn eigen typefout bijenhouders van. Ik denk leg het toch maar ff uit.๐Groetjes Petra
Wat een mooi idee, composteren in grote bloempotten, dank voor de tip Lies!
Een reactie posten